Užgavėnės yra puiki šventė, kai galima ir reikia valgyti tiek blynų, kiek telpa. O šįmet dar ir šventinę dieną jos išpuola – kartu su Vasario 16-ąja užsigavėsime. Tai sudėjau tiek receptų, kad rastumėt blynų receptą ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei.
Mieliniai Užgavėnių blynai
Kokios gi Užgavėnės be mielinių blynų? Tikras praradimas būtų, sakyčiau. Tai siūlau net kelis.
Tradiciniai mieliniai blynai. Šis receptas yra tradiciškiausias, koks gali būti. Parsivežtas iš Žemaitijos, kai filmavome televizijos laidą ir šiupininę, ir blynus valgėme.
Žemaitiškų mielinių blynų RECEPTAS
Mieliniai blynai su obuoliais. Mielinių blynų tešlą galite užmaišyti iš vakaro ir kildinti šaldytuve. Tada jų iškepti bus paprasta ir Užgavėnių rytą. Gardūs karšti, skanūs ir šalti. Ne blynų, o pyrago gardumo!
Mielinių blynų su obuoliais RECEPTAS
Mieliniai blynai su kondensuotu pienu. Šiuos pasipūtėlius kartą aš iškepiau tik su kondensuotu pienu! Taip taip, negirdėta neregėta, bet veikia. Tiesa, nesitikėkite, kad blynai bus labai saldūs. Salsvoki, bet ne per saldūs, nes mielės didžiąją dalį cukraus „suvalgys“, tad geriau saldumus pasilikti pabaigai, o šiai porcijai tikrai prireiks hektaro uogienės.
Mielinų blynų su kondensuotu pienu RECEPTAS
Bulviniai blynai ir jų palyda
Jau apie bulvinių blynų gerumą jums pasakoti tai jau tikrai nereikia… Bet čia rasit kelias idėjas, kaip juos pagardinti ir atšviežinti.
Daržovių blynai
Jei mėgstate bulvinius blynus, šie irgi taps mėgstamiausiais. Sotūs, maistingi, praturtinti daržovėmis, pilni gerųjų skaidulų. Pamaitins visą minią. Naudokite daržoves, kurias turite ir kurias mėgstate labiausiai, gardinkite grybais, įtarkuokite fermentinio ar įtrupinkite ir fetos sūrio.
Blynai su obuoliais ir vaniliniu padažu
Tie, kuriuos matėte laidoje. Su dideliais obuolių žiedais ir švelniu vaniliniu padažu. Jau tikrai ir į desertą pretenduoja.
Lietiniai su lašiša, cukinijomis ir grietine
Šiuos blynus, kaip ir daugumą, galima pasiruošti iš anksto: blynų stirtą prikepei, paruošei įdarą, sulankstei, padėjai saugiai, o paskui jau galima kibti į įdarus. Čia labai universalus lietinio blyno receptas, kuris tinka tada, kai norisi, kad blynas būtų tampresnis, nes į jį dėsite kokio nors įdaro.
Silkės blyneliai su kanapėmis ir krapais
Nereikia nieko rauginti, brandinti ar kildinti. Tik kanapių sėklomis pasirūpinkite iš anksto, tai gardu ir labai lietuviška. Receptas iš Kūčių repertuaro, bet man, kaip silkės gerbėjai labai tinka ir Užgavėnėms…
Semla – švediškos Užgavėnių bandelės
O jei norite pamėginti kažką kito, ne blynus, šioms Užgavėnėms kepkit švediškas gražuoles semla . Semla yra kardamoninės tešlos (kaip cinamoninių bandelių) bandelės su išskobtu vidumi, o jis – užpildytas maltų migdolų mase ir plakta grietinėle.