8241
Beatos virtuvė

Semla – drūta švediška alternatyva Užgavėnėms

(16)

Kai aš pirmą kartą pamačiau Semla pyragaičius vienoje seniausių ir garsiausių Stokholmo kavinių, tai pagalvojau, o Viešpatie švenčiausias, kas čia per viena? Nors apie Semla pyragaičius jau buvau pasiskaičiusi ir supratusi, kad tai yra neįtikėtina bandelių ir pieniško saldumo trauka. Semla yra kardamoninės tešlos (kaip cinamoninių bandelių) bandelės su išskobtu vidumi, o jis – užpildytas maltų migdolų mase ir plakta grietinėle. Tiesa, patys švedai, pasirodo, gerokai nesutaria, kaip ta Semla turėtų būti valgoma, nes skirtingose šalies dalyse aptinkamos vis kitokios tradicijos. Vieni Semla bandeles valgo kaip desertą, išmirkę šiltame piene, kiti apie jokį pieną ir girdėti nenori. Bet tegul jie aiškinasi tarpusavyje, o mes tiesiog pasigrožėkime ir pasimėgaukime, nes tai yra pats tikriausias pyragaitis, koks tik gali būti. Beje, baltą mielinį pyragą su plakta grietinėle pažįsta ir pripažįsta ir anglai, bet dabar mano mintyse – tik šios skandinaviškos bandelės... Semla gali būti tituluojama bandelių karaliene, jos turtai ir prabanga – ne tik migdolų kremas, bet ir grietinėlė. Nenuostabu, kad būdama tokios „konstitucijos“, ji yra tradicinis Užgavėnių saldumynas, taigi, tai, kas mums yra blynai, skandinavams atstoja Semla. Šios bandelės pradedamos pardavinėti iš karto po šv. Kalėdų, o kai kur, manau, jų galima rasti ir visus metus. Na kaip, ar pasiruošę nors vieną kartą blynus iškeisti į Semla?

Reikės:
  • 25 g šviežių mielių (arba 12 g sausų mielių)
  • 220 ml pieno
  • 500–550 g miltų
  • 3 šaukštų cukraus
  • 80 g sviesto
  • 1 kiaušinio
  • 1 šaukštelio šviežiai grūsto kardamono (jei turit tik malto, berkite daugiau)
  • 1 nubraukto šaukštelio druskos
  • 1 kiaušinio bandelių viršui patepti
  • Įdarui reikės:
  • 50 g minkšto sviesto
  • 80 g cukraus pudros
  • 80 g maltų migdolų
  • Kelių šaukštų pieno
  • 200 ml plakamosios grietinėlės (35 proc. riebumo)
  • 2 šaukštų cukraus pudros

Šįs receptas iš mano Kepinių knygos.

Šitiek produktų skirta 15 bandelių.

Gaminame bandeles:

  1. Pieną užkaitinkite beveik iki virimo, į šiltą pieną meskite      sviestą, kad ištirptų. Palaukite, kol pienas atvės iki maloniai šilto.
  2. Mieles sumaišykite su šaukštu atvėsusio pieno ir      šaukšteliu cukraus.
  3. Miltus persijokite ir sumaišykite su druska.
  4. Iš žalių kardamono ankštelių saujelės išrinkite      juodus grūdelius, juos sudėkite į grūstuvę ir sugrūskite, kad sutrupėtų. Grūdeliai      yra gana kieti, taigi nepasiduokite, bet iki miltų sutrinti nebūtina. Berkite      šaukštelį sugrūsto kardamono. Jei norite, galite įdėti daugiau ar mažiau,      priklausomai nuo to, kaip mėgstamas ir pažįstamas jums yra kardamonas.
  5. Kiaušinį lengvai išplakite su pora šaukštų cukraus.
  6. Į miltuose padarytą įdubą supilkite pieną, mieles ir      sudėkite kiaušinį. Tešlą išmaišykite šaukštu, po to jau rankomis. Tešla      bus gana minkšta ir lipni – nieko baisaus, dėl jos minkštumo aš ją minkau labai      mažai. Leiskite 10 minučių jai pastovėti, tada truputį dar paminkykite,      kad sudedamosios dalys sukibtų į vieną gabalą ir būtų vientisa masė.      Palikite tešlą kilti apie 45 minutes. Tik uždenkite dubenį maišeliu,      lėkšte ar rankšluostėliu, kad tešla neperdžiūtų.
  7. Pakilusią tešlą padalinkite į vienodo dydžio      gabaliukus (man patinka mažesnės bandelės, nes dideles (tokias pardavinėja      Stokholmo kavinėse) ne visada įmanoma įveikti, nors jos ir gražios).      Nedidelių bandelių tešla turėtų sverti apie 50 g, didesnių – 80 g.
  8. Tešlos gabaliuką paminkykite, pamaigykite rankose ir      tuomet formuokite apvalius gabaliukus taip, tarsi norėtumėt prikimšti kokį      balioną (pro du pirštus, sudėtus į žiedą), taip bandelių paviršius      išsilygina, tampa glotnus.
  9. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C.
  10. Bandeles išdėliokite ant skardos ir leiskite joms      pakilti, truputį pasipūsti (apie 30 minučių). Bandelių paviršių konditeriniu      šepetėliu patepkite gerai išplaktu kiaušiniu ir šaukite į orkaitę. Kepite      apie 15–25 minutes, kol paruduos ir dar truputėlį pasipūs (kepimo laikas      priklauso nuo bandelių dydžio).
  11. Iškepusioms bandelėms leiskite visiškai atvėsti.
  12. Pasiruoškite įdarą: sviestą labai gerai ištrinkite su      cukraus pudra. Tai padarykite mediniu šaukštu arba elektriniu plakikliu – sviesto      ir cukraus pudros masė turi priminti minkštą balsvą kremą. Plakdami po      truputį berkite maltus migdolus – įdaras gerokai sutirštės.
  13.  Atvėsusioms      bandelėms nupjaukite viršūnėles (apie 1,5–2 centimetrus nuo viršaus) ir      atsargiai išskobkite vidų. Neišimkite viso bandelės minkštimo, jūsų      tikslas – padaryti vietos įdarui.
  14. Pusę išskobto minkštimo pašlakstykite pienu ir      pamaišykite, kad pasidarytų tirštoka košelė. Gautą masę palaipsniui sumaišykite      (ne visą iš karto) su migdolų ir sviesto kremu. Konsistencija turėtų būti      gana standi ir netekanti, bet minkšta.
  15. Išplakite grietinėlę ir, jei turite, sudėkite ją į      konditerinį maišelį.
  16. Į kiekvieną išskobtą bandelę įkrėskite po šaukštelį      įdaro, tada ant viršaus išspauskite grietinėlės ir uždėkite bandelės      kepurėlę, pabarstykite cukraus pudra. Semla      paruošta.

Semla gamyba 1

Semla gamyba 2

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (1 balsai, vidurkis: 1,00 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (16)
Komentarai
  1. viktorija parašė:

    Sveiki 😀 gyvenu daugiau nei 10 metu Danijoje,juokingai gal nuskambes,bet nei karto nesu ragavusi siu „uzgaveniu“ bandeliu,galbut man per riebiai atrodo 😀 As su mergaitemis tiesiog iskepu mielines bandeles ir joms leidziu papuosti spalvota glazura(namine) 🙂

  2. rita parašė:

    miela, Viktorija,Stokholmas yra Švedijoj, ne Danijoj, gal todėl ir nesat per tuos visus daugiau kaip 10 metų ragavusi šių pyragėlių.
    mmm, bandysiu kept. labai gardaus vaizdo.

  3. Joacim parašė:

    Malonu kad musu Semla garsejo ir Lietuvoje… pats iskepsiu bandeles sia savaitgali ir paruosisiu migdolu mase… 😛

    • Beata Nicholson parašė:

      Tikrai Jaocim, o jūs Lietuvoje? Suprantu jūs švedas? gal pamokytumėt kaip jūs jas kepat??

      • Joacim parašė:

        Taip esu Lietuvoje (Klaipedoje) ir taip Sveds. 🙂 Kaip ir visada as visiems sakiau kad reikia gana ilgai palikti tesla kilti, tai kaip ir svarbiausia. O jusu receptas panasus i mano… Galiu jums duoti savo 😉

        • Beata Nicholson parašė:

          Duokite Jaocimai, bus labai idomu!!!!galite angliškai jei patogiau taip 🙂

          • Joacim parašė:

            Rasyti patogiau, nors kalbu kaip Zemaitis 🙂 I saw by the photo that you have made a bun looking more like a traditional cinemon bun (such as we also have in Sweden). I will translate and send you my family´s version. 🙂

  4. Joacim parašė:

    Issiusta i jusu nurodyta el.p. 🙂

  5. Simona parašė:

    Nuostabios semlos. 🙂 net nera zodziu apsakyt.. Purios, ne per saldzios ir tikrai labai socios. 🙂 ir tikrai skanesnis, nei norvegiskos fastelavn. 🙂
    Valgyciau net ir be kremu, siltas, su uogiene ar sviestu..:)
    Aciu uz recepta 🙂

  6. Kristina parašė:

    Siandien norvegijoje pas mus vadinamos uzgavenes 🙂 situ bandeliu kepimo diena. Taigi kepam ir mes 🙂

  7. jurgita parašė:

    Ačiū už receptą!!! Gavosi puikios, o į tas, kurioms pritrūko įdaro įdėjau braškių uogienės, nes norvegai labiau su braškių uogiene valgo 😉

  8. vaida parašė:

    Dieviškas skonis.Vakar kepiau.Viskas gavosi,tik įdaro ir man pritrūko.Netikėtai labai skanu.Šiandien liko dvi,kaip tik prie kavos ))

  9. Raminta parašė:

    O as gyvenu Suomijoje ir tikrai tokios bandeles yra ir labai valgomos per Uzgavenes. Jos cia vadinasi „Laskiaispullat“ 🙂

  10. Jadvyga parašė:

    bandeles, kaip bandelės, eilinės mielinės bandelės, skanumas priklauso nuo įdaro

  11. Laima parašė:

    Semlos tikrai vienas skaniausiu dalyku švedijoje

    Apie jas plačiau:

    http://saldifazelt.ipage.com/blog/?p=117

Palikite komentarą

26097
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/Beatos-Virtuve-Banner-Misiniai-300x250-3B-NEW.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/Koldunai-300x250px.gif
26104


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.