Aš noriu pasakyti labai paprastai: Kūčios yra visiškai unikali mūsų lietuviška tradicija, ir ją reikia saugoti tiek kiek galima. Žinau, kad vaikai raukosi ir nieko nevalgo. Tenka ir žuvies pirštelius kepti, ir sušius siūlyti… Dar čia kažkad mačiau siūlė austres ant stalo dėt.

APIE AUSTRES IR SUŠIUS PER KŪČIAS

Prancūzai valgo austres per Kalėdas ir man jos tikrai labia patinka. BET, jei mes visi nepastovėsim tvirčiau už savo tradicijas, kas liks po to? Galvojat mano vaikai nesirauko? TAI AIŠKU kad raukosi, skundžiasi ir visaip kaip zyzia. Bet aš nepasiduodu ir sušių ant kūčių stalo NEBUS.


TAI KĄ VALGO VAIKAI PER KŪČIAS?

Lašišą, dar tuną, tada keptą žuvį ir baltą mišrainę. Vyresnio amžiaus vaikai paragauja ir daugiau visko.
Ateis diena, kai užaugs ir įvertins. Nebus tai nei rytoj ar poryt. Bet BUS. O, jei nebus, tai žinosit, kad stengėtės.

TAI AŠ NORIU JUMS GREITĄ KŪČIŲ MENIU PASIŪLYTI

SŪDYTA LAŠIŠA. Čia tiems kurie nenori silkės. Vaikai visada valgo su džiaugsmu. Eiti į receptą

KARPIS. Karpis yra labai tvari ir prieinama bei tradicinė žuvis. Šie karpio ir grybų kotletukai yra nuostabūs. Aišku yra truptį darbelio, bet verta. Eiti į receptą

AGUONPIENIS. Geriausias dalykas yra mikseris jį gaminant. Arba tiesiog nusiperkat jau maltas aguonas. Eiti į receptą

VIRTINUKAI. Jei virtinukus patys neraitysite, tai maniškiai su bulvėm ir pievagrybiais labai labai tiks. Štai čia greitas ir geras receptas o čia pilnas receptas

TRADICINĖ SILKĖ. Viena silkė kurią aš visada visada gaminu yra ši – su morkom ir džiovintais vaisiais. Jau laukiu! Eiti į receptą

KEPTAS KARPIS. Labai geras šis receptas ir, beje, pasidaro drebučiai, jei iš anksto pasiruošit. Eiti į receptą

BALTA MIŠRAINĖ NAUJAI. Visi mokat gaminti, bet aš va rekomenduoju naudot žalius žirnelius ir dar gal obuolių idėkite. Va čia toks geras paprastas, bet ne prastas receptas. Eiti į receptą

DAR SILKĖS. Marinuota silkė – turbut vienas seniausių receptų mano puslapyje. Eiti į receptą

BUROKĖLIŲ SALOTOS. Burokėlių nebūna per daug… Salotos su sėklom. Eiti į receptą

SVARBIAUSIAS DALYKAS

Tai svarbiausias dalykas yra tas, jei valgo 4 ar 6 žmonės, tai nepersistenkite su kiekiais, visada visko lieka. Tikrai visko užteks. Susėdam paragauti ir pasidžiaugti…

Gardžių ir išties jaukių kūčių linkiu 🤗

Beata 🩷

Komentarai
  1. Kaip tik ieškoma tema strapsniukas! Ilgą laiką gyvenu ne Lietuvoje ir šiais metais nusprendžiau, jog noriu paruošti tikrą tradicinį mūsų kūčių stalą su žaidimais būrimais ir kitais dalykiukais. Tik aišku nežinau kaip į mūsų kanapinę ar aguonpienį sureguos kitataučiai :)) ir tas pats galvosūkis – o ką valgys vaikai??? :))) bus murmėjimų… 🙂 bet vis tiek užsispyriau ir bent vieną šventę metuose noriu išlaikyti lietuvišką 🙂

  2. Baltoji mišrainė yra Kalėdų, ne kūčių valgis. Kūčių mišrainė yra bemajonezė – burokėlių su obuoliais arba raugintais kopūstais; taip pat darome keptą burokėlių ir silkės patiekalą (dzūkišką rasamoką); visada turime džiovintų grybų, taigi gaminame virtinukus su jais arba dedame sumaltus ant silkės

  3. Ačiū Beatą, kaip smagu, kad jau yra Jūsų ,,paruoštukas,, šventėms, dar savo šeimos keletas receptukų ir stalas bus paruoštas. Ir dar visa tai nusiųsiu savo sesei dvynei į užsienį, kuri ir galės paruošti maistą šventėms! Džiaugiuosi ir dėkui!

  4. Mano Mama visada gamindavo tradicinius patiekalus ir kai Mamos jau nėra, tai susitinkam gruodžio 24 pas vieną arba kitą senelę, tai pas tetą ir tas stebina, kad Kūčios tampa nebe Kūčiomis, nes kiekvienas galvoja kad čia proga skaniai pavalgyti jūros gerybių arba lašišos…o norisi tikrai tų paprastų, skanių patiekalų, kur pagal tradiciją turi paragaut visų 12 patiekalų…o dabar radau, kad ne tik aš taip galvoju:)

Rašyti komentarą