Kaip džiaugiuosi – mano draugė Jurga, kuri yra didžiausia keliaunininkė iš visų mano pažįstamų žmonių. Mano bloge jau buvo jos įrašų iš kelionių, pavyzdžiui, apie pusryčius Hondūre ir apie Meksiką, o dabar Jurga rašo apie bulvių tėvynę Perų… Jurga yra ne tik miestų tyrinėtoja (rašo į Verslo klasę apie miestus), bet ir puiki knygų autorė. Jos „Du miestai ir sala” yra man labai patikusi knyga apie Madridą, Niujorką ir Balį ir ten verdantį gyvenimą. Perskaičus knygą, jautiesi pagyvenęs šiose vietose kurį laiką. Be to, knyga yra labai subtiliai juokinga, jei dar neturite, tai dabar laikas įsigyti.
Aukštų kalnų apsuptyje Huancayo miesto gyventojai po darbų renkasi į restoranus. Vėlyvą vakarienę jie pradeda tradiciniais užkandžiais – žalia žuvimi ceviche ir papa a la huancaína – bulvėmis, užpiltomis geltonu padažu iš sūrio, pieno ir sausainių. Pagrindiniam patiekalui pasirinkę keptas jūrų kiaulytes, upėtakį ar vištą, šalia lėkštėje jie randa patiektą žalios salotos lapą ir aštrių pipirų padažo.
Desertą – violetinių kukurūzų pudingą mazamorra morada vietiniai užsigeria alumi arba pisco sour kokteiliu su žalio kiaušinio baltymo puta. Kai kurie restoranai įrankius atneša karštame vandenyje. Įėję nauji lankytojai valgantiems palinki gero apetito.
Centrinėje miesto gatvėje sustatyti kioskai, iškabinėti bananais, marakujomis ir papajomis atidaryti iki vėlumos. Jose moterys spaudžia šviežias sultis ir praeiviams skaniai moja ranka prieiti. Dideliuose stiklainiuose, pripildytuose vandens jos laiko nuskustas morkas, greipfrutus ir apelsinus.
Spalvotuose mikroautobusuose įtaisytose krosnyse kepa pica. Jos laukiantys gatvėje gali nusivalyti batus ir pasisverti. Paprastai svarstyklės rodo mažesnį skaičių.
Kiekvienos Huancayo gatvės pardavėjai siūlo tas pačas prekes – už vestuvinių suknelių gatvės į kairę sukasi audinių, į dešinę – baldų parduotuvių gatvė, o už jos dirba kompiuterių prekiautojai. Vienoje kelio atkarpoje išsidėsčusios tik kirpyklos, kitoje taisomi tik motociklai, trečoje įsikūrę tik kiniški restoranai chifa, ketvirtoje renkasi tik vegetarai. Miesto pakraštyje priešais esančą ligoninę nusidriekusi karstų prekiautojų gatvė.
Kasdien po pietų į Huankajo gatves išvažiuoja prekeivių vagonėliai. Jie per garsiakalbius skelbia parduodantys ledų, avokadų, superkantys geležį ir siūlantys virtų ryžių deserto.
Nuotraukos: Jurga ir Peter Michalik
Laukuose ką tik buvo nuimtas artišokų derlius. Avokadų festivalis jau pasimiršo, laukia didelė bulvių šventė. Joje bus parduodama virš 5000 skirtingų rūšių. Raudonos, violetinės, geltonos ir juodos, mažos ir didelės, parduotuvėse jos užima ilgiausias lentynas. Norite paragauti, kaip jas vietiniai gamina? Štai ir receptas – Papa a la huancaína arba bulvės huankajietiškai.