Atokiame Hondūro kaime, kalnuose patekėjus saulei išskubėdavau gerti vietinės kavos. Praleisdavau keliu bėgančią bulių bandą su kaubojumi, kirsdavau bembių sodą ir baseiną, kuriame maudydavosi varlė.
Ateidavau pas Rosą, vyriškų bruožų moterį auksiniais dantimis. Ji manęs laukdavo nuo penktos valandos ryto, virtuvėje sukiodamasi kartu su kitomis penkiomis virėjomis.
Rosa mirktelėdavo akį ir dingusi už virtuvės durų, tuoj pat vėl pasirodydavo. Auksiniai dantys švytėdavo kartu su rytine saule, o jos didelėse rankose jau būdavo paruoštos keptos pupelės.
Tas keptas pupeles aš valgiau kas rytą. Lėtai kabindama sutrintą košę gailėjausi, kad su pupelėmis ir jų virėja turėsiu atsisveikinti.
Rosa atminimui užrašė receptą. Perskaičiusi jos raštą pamačiau, kaip ji kartais mielai painioja raides a ir o. Atsisveikindamos mes apsikabinome ir aš Rosai prisipažinau, kad pusryčių niekada nevalgydavau.
Keptos pupelės (frijoles fritos)
Pupeles išverdame, pasiliekame šiek tiek vandens, kuriame jos virė. Keptuvėje kepiname svogūną, česnaką, čili pipirą, druskos, kuminą, pomidorą, verčiame pupeles, maišome.
Pilame skysčio ir viską sutriname. Hondūriečiai valgo su kukurūzų duona.
Skaniausia valgyti karsta (kam patinka astriau galima dar chili ideti). Labai neblogas uzkandis, galima tepti ant tortilla chipsu. Mes daznai toki patiekala dedam i karsciui atsparu inda, uztarkuojam surio ir i krosni, ir valgom su tortilla chipsais. Labai skanu.
Valgomos ir šiltos, ir šaltos. Tinka su įvairiomis duonomis, salotomis kt.
Šis patiekalas šaltas ar karštas valgomas?