8241
Beatos virtuvė

Nekeptas pyragas su braškėmis ir varškės kepure

(4)

Braškės, varškė, sausainių pagrindas - derinys sukurtas tam, kad vasaros pradžia būtų kaip šventė. Nekeptas pyragas su braškėmis ir varškės kepure papuoš bet kurį stalą.

Reikės:
  • Pagrindui:
  • 100 g sausainių
  • 100 g vaflių su pertepimu
  • 70 g sviesto
  • Kremui:
  • 200 g braškių
  • pusės citrinos sultys
  • 100 g cukraus
  • 50 g sviesto
  • 3 kiaušinių tryniai
  • 1 šaukštas krakmolo
  • Varškės kepurei:
  • 200 ml plakamosios grietinėlės
  • 2 šaukšteliai cukraus pudros
  • 200 g pertrintos varškės
  • Papuošimui:
  • šilauogių, trešnių, braškių, aviečių, nektarinų

Birželį mano namuose užsikuria vasaros uogų konvejeris. Ir pirmosios juo pradeda važiuoti, žinoma, raudonos, kvapnios, saldžios braškės. Tik spėk padėti kokį kilogramų braškių ant stalo – jau nėra!

O kai jau atsivalgom braškių vienų, tikrai norisi pasikviesti jas į gardžiausius desertus. Žinoma, šiltuoju metų laiku dažnai sulaukiu jūsų prašymų: „Beata, na pasiūlyk gi mums kokį nekeptą desertą, sodyboje neturim orkaitės, o saldumynų taip norisi.“

Jau kartu gaminome nekeptą želė tortą su varške ir braškėmis, nekeptą šokoladinį tortą, žinau, kad labai mėgstate tortą su jogurtu ir mėlynėmis. O dabar į svečius beldžiasi ir nekeptas pyragas su braškėmis ir varškės kepure.

Šis pyragas yra skirtas tiems, kurie vasarą į orkaitės pusę net nežiūri, bet pyragų ir saldumynų neatsisako nė už ką. Braškių įdaras nepernelyg saldus, o malonią rūgštelę atšveria švelnus ir lengvas kaip pūkas varškės kremas.

Toks nekeptas pyragas su braškėmis ir varškės kepure labai patogiai transportuojamas toje pačioje formoje, kur konstravote pagrindą. Tik uogų ir varškės kremą kuo ilgiau laikykite šaltai. Kuo ilgiau! O dar geriau – viską sudėkite prieš pat vaišinantis.

LRT mediatekoje galite pažiūrėti, kaip gaminau šį pyragą su braškėmis. Beje, šiam pyragui galite gaminti ir kitų uogų kremą. 2019 metų vasaros žurnale dalinomes receptu, kuriame braškes tokiu pačiu santykiu pakeitėme vyšniomis. Buvo tikrai ne mažiau skanu!

Nekeptas pyragas su braškėmis ir varškės kepure

Gaminame:

  1. Pirmiausia gaminame pyrago pagrindą: smulkintuvu sutriname sausainius ir vafliukus į smulkius trupinius ir supilame į juos lydytą sviestą. Trupinių masė turi priminti šlapią smėlį – suspausta tarp pirštų išlaikyti formą. Beriame trupinius į 24 cm skersmens formą (galima naudoti atsegamą arba išimamu dugnu) ir suformuojame lygų pagrindą neaukštais krašteliais. Pagrindą trumpam dedame į šaldytuvą sustingti.
  2. Imamės braškių kremo: pirmiausia braškes sutriname. Į trintas uogas supilame cukrų, citrinos sultis, kiaušinio trynius. Viską ant lengvos ugnies kaitiname ir vis maišome šluotele. Būtinai reikia nuolat maišyti, nes kiaušiniai itin jautrūs staigiems temperatūros šoktelėjimams – staiga užvirę jie taptų saldžia kiaušiniene, o to stengiamės išvengti. Kai kremas ims po truputį burbuliuoti ir tirštėti, beriame krakmolą ir viską gerai išmaišę dar verdame 2–3 minutes.
  3. Perpilame kremą į atskirą dubenį ir darbuodamiesi šluotele dar į karštą įmaišome gabaliukais supjaustytą sviestą. Viskas, dabar jau galime pridengti kremą maistine plėvele (taip, kad plėvelė liestųsi prie jo paviršiaus) ir atidėti – reikia sulaukti, kol braškių kremas visiškai atvės ir sutirštės.
  4. Grietinėlės ir varškės kepurę gaminame kone prieš pat patiekdami, o jei pyragas bus valgomas kiek vėliau, kremą geriausia laikyti vėsiai ir transportuoti sandariame inde. Jei nepavyko įsigyti jau pertrintos varškės pyragams (būna supakuota nedideliuose kibirėliuose), tuomet galima naudoti varškę iš pakelio, tiesiog patariame ją pirmiausia gerai pertrinti rankiniu trintuvu arba per sietelį. Gautąją glotnią varškę rankiniu plaktuvu sumaišome su cukraus pudra. Į masę supilame grietinėlę ir toliau plakame, kol viskas virs švelniu puriu debesėliu (nereikia persistengti plakant).
  5. Formuojame pyragą: ant sausainių ir vaflių pagrindo sukrečiame uogų kremą ir jį tolygiai paskirstome. Ant viršaus krauname varškės ir grietinėlės kepurę, truputį paskirstome, bet ne tiek, kad uždengtų visą braškių kremą – gražu, kai raudonuoja nors mažas kraštelis. Viršų puošiame sezoninėmis uogomis, vaisiais.
Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (4 balsai, vidurkis: 4,25 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Deimantė parašė:

    Gaminau, gavosi košė makalošė… nesipjausto… nžn, gaila laiko ir produktų…

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Deimante, viską reikėtų palaikyti šaltai prieš konstruojant. O pyragą sukonstruoti jau pačią paskutinę minutę. Gali būti, kad viskas virto į košę, nes gerai neatvėsinote. Labai gaila, kad nepavyko.

  2. Gabija parašė:

    Pyragas labai skanus, taciau braskiu kremas labai skystas – pjaustyti neina, iskart bega. Gal reiketu det daugiau krakmoko.

Palikite komentarą

26097
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/01/BV_kakava_banner.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/BV_kosmetika.gif
26104


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.