Vyšnios ateina tuomet, kai jau būname kilogramais atsidžiaugę braškių saldumu, žemuogių subtilumu ir imame svajoti apie smagią rūgštelę. Dar smagiau, kad vyšnios  – labai universali uoga, gerai besijaučianti ir kepiniuose, ir uogienėse, ir akompanuodama mėsai ar būdama šaltsriubėje. Aišku, pradžioje aš visomis uogomis atsidžiaugiu „gyvai”, o jau kai atsiranda jų perteklius, tada jau imu galvoti, kaip ir ką su jomis daryti. O kad jums galvoti nereikėtų, liktų tik džiugesys gaminti ir skanauti, čia sukėliau savo mėgstamiausius receptus su vyšniomis.

Tikrai pirma vieta šiame top’e turėtų tekti tokiam aristokratiškam ir ypatingam patiekalui – anties krūtinėlei su vyšnių padažu. Tai tikrai ne kasdienė vakarienė, tačiau juk kartais jaučiamės nusipelnę ir tokių. Šis padažas tinka ne tik su antiena. Keptas vištos ar kiaulienos šmotelis tikrai neįsižeistų tokiu vyšniniu padažu aplietas.

anties krutinele su vysniu padazu

Ir aš, ir mano vaikai labai mėgsta šaltą vyšnių sriubą. Ta, kurią gaminu – yra tradicinė vengriška sriuba. Galima rasti asociacijų su mums iš vaikystės puikiai pažįstama saldžia sriuba iš džiovintų ir šviežių vaisių. Šiai sriubai malonaus poskonio suteikia vynas, tačiau jei nerimaujate, kad visas alkoholis neišgaruos, o sriuba vaišinsite ir mažamečius, galite vyną pakeisti vyšnių ar raudonųjų vynuogių sultimis. Labai vasariška ir gaivu!

Beatos virtuve_salta vysniu sriuba

Jei laiko nedaug, norisi kažko skanaus ir uogos po ranka, prisiminkite puikiuosius vyšnių ir migdolų keksiukus. Juos nesunkiai pasigamins net vaikai, gal tik reikės padėti sumatuoti produktų kiekius. Šie keksiukai gaunasi minkšti, net šlapoki, žodžiu, neišpasakytai skanūs…

Žaibo Makvino greičio keksiukai

O jau kai sumanysite patirti namie verdamos uogienės malonumą, būtinai pagalvokie apie mano šios vasaros atradimą – vyšnių ir serbentų uogienę. Išbandykite ir nebūtinai su raudonaisiais serbentais, puikiai tiks ir baltieji ar vadinamieji geltonieji serbentai.

Beatos virtuve_vysniu ir serbentu uogiene

Oi, nemanykite, kad noriu pasakyti: dabar imkime ir visą vasarą praleiskime prie didelių emaliuotų puodų, kol nepripildysime uogienėmis sandėliuko. Bet patikėkite, naminė uogienė valgosi visiškai kitaip…

vysniu uogiene_Beata

Na, ir jei dar vis galvojate, kad kažką pamiršau paminėti, taip jūs teisūs – dar yra puikus greitas varškės apkepas su vyšniomis. Kur tinka šaldytos, puikiai tiks ir šviežios. Skanaus!

Varskes apkepas su kokosais ir vysniomis_Beatos virtuve

 

Rašyti komentarą