Viens, du, trys ir vėl atriedėjo savaitgalis! Aš šios savaitės greitumo net nemokėčiau nusakyti, nes tiek daug svarbių įvykių buvo: ir knygų mugė, ir didžiausia, skaniausia naujiena – trijų rūšių kakava „Beatos virtuvė” ir dar daug visko. Bet, savaitgalis artėja ir reikia sugalvoti, kuo namų restoranas džiugins šįkart. Žinoma, priminti nebūtina, kad dabar jau gavėnia – laikas, kviečiantis apmąstyti, pabūti rimtyje, apsiriboti ir susilaikyti. Todėl ir savaitgalio pasiūlymai bus gavėnios įkvėpti ir truputį kuklesni.
Jei pasninko ėmėtės rimtai, pasidarykite senovinės perlinių kruopų košės (su šonine ar be jos, spręskite patys)
Jau ne sykį rašiau, kaip mėgstu sriubą, tad šiam savaitgaliui turiu net tris pasiūlymus, nes sriuba – puikus patiekalas ne tik pietums, bet ir vakarienei. Jei norite, kad valgis maloniai pakutentų jūsų skonio receptorius savo aštrumu, paragaukite aštrios žirnių sriubos indiškos virtuvės motyvais.
Arba išsivirkite ryškiaspalvės morkų sriubos su duonos traškučiais – kreminė, tiršta ir gan soti, ši sriuba beveik dieviška trejybė: morkų saldumas, obuolių rūgštumas, imbiero aitrumas.
Labai šiam gavėnios laikotarpiui tiks ir Ribollita: itališka pupelių ir kopūstų sriuba. Tradiciškai ribollita yra kaimiška sriuba su virtomis pupelėmis ir vadinamuoju cavolo nero – juoduoju arba lapiniu kopūstu, Lietuvoje jis nėra labai populiarus. Jei nerasite parduotuvėje itališkojo cavolo nero, galite sėkmingai naudoti mūsiškus kopūstus arba savojinį kopūstą, arba špinatus.
Antru pietų patiekalu arba vakariene tegul būna grikiai su daržovėmis – paprasta ir labai gardu.
Arba išsikepkite Tolvaidos, su kuria susipažinau Italijoje, rekomenduoto sotaus, tvirto baklažanų apkepo – La Parmigiana. Daržovės yra jėga, turėtume jų valgyti kuo daugiau, o šiame apkepe baklažanas ir kiaušiniai sudaro tokį duetą, kad niekas mėsos nė nepasigenda.
Silkė! Ji ant mūsų stalo ir šiaip, dažna bei mylima svetė, o gavėnios metu – ypatingai. Pati skaniausia, paprasčiausia silkė su ilgai ir kruopščiai iškeptais svogūnais, grybais ir pomidorų padažu.
Arba paragaukite jos pagamintos filipinietiškai, šis patiekalas vadinasi – Kinilo.
Na ir desertas – tradiciškai gavėnios metu lietuviai skanaudavo kisieliaus. Aš labiausiai mėgstu spanguolių kisielių. O vaikai dažniausiai prašo braškinio.