Spausdinti

Daržovės yra jėga, turėtume jų valgyti kuo daugiau! Labai įdomi daržovė yra baklažanas – tokia, sakyčiau, Pietų Italjos bulvė. Panašumai tokie: nevalgoma žalia ir skani, kai susidraugauja su kokiais nors riebaliukais. Bet ne per daug. La Parmigiana yra sotus, tvirtas baklažanų apkepas, – aš vis dar jaučiu tos parmigiana’os, kurią valgiau pas Tolvaidą, skonį. Tai ji, štai, draugiškai parašė receptą. Aišku, aš savo receptą esu patalpinusi „Daugiau daržovių” knygoje. Beje, niekada nesu ragavusi parmigiana’os su kiaušiniais, bet tuo ir žavi Italijos virtuvė, kad naudojama tai, kas yra. Tolvaidos namuose visuomet yra begalės kiaušinių ir jie va štai taip sėkmingai inkorporuojami į apkepą, niekas net nepasigenda mėsos. Viskas surašyta, kaip Tolvaida pasakojo, ką ir kaip ji daro. Skanaus!

Beatos virtuvė - La Parmigiana

Žinau, skamba labai ilgaiiiiii ir sudėtingai, bet iš tikrųjų, tai vienas paprastesnių patiekalų, o skonis atperka viską! Beje, parmigiana dar skanesnė, kai valgome ją kitą dieną pašildę. Dar galima iš anksto, prieš kelias dienas susikepti baklažanus, juos susluoksniuoti ir dėti į skardą. O tuomet, jau laukiant svečių, prieš kokį pusvalandį iki jiems ateinant, pašauname parmigiana į orkaitę! Tiesa, tokį šaltą reikalą orkaitėje ar keptuvėje reikės kepti ilgiau nei 10 min).

Valgoma su itališka duona ir raudonu vynu!

Beatos virtuvė - La Parmigiana

Baklažanų apkepas la parmigiana

0
komentarai
5
Porcijos
8 asm.
Kepimo, virimo laikas
10 min.

Vienai vidutinio dydžio keptuvei arba skardai (jei kepsite orkaitėje) reikės:

saulėgrąžų aliejaus
5-6 vidutinio dydžio baklažanų
kelių žiupsnių druskos
pusės šaukštelio cukraus
poros skiltelių česnako
šiek tiek baziliko
0,5 litro gero itališko pomidorų padažo (Passata di pomodoro)
10 kupinų šaukštų džiūvėsėlių mišinio
5-6 virtų kiaušinių
didelės saujos švelnaus skonio fermentinio sūrio

Džiūvėsėlių mišiniui reikės:

džiūvesėlių
tarkuoto parmezano
šiek tiek petražolių
kelių susmulkintų česnako skiltelių
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

Kepame baklažanus:

1

Supjaustome baklažanus kelių milimetrų griežinėliais, gerai padruskinam (išsiskirs daug vandens, kurį reikia nupilti) ir stojame prie įkaitintos keptuvės gerai valandai, kol juos visus išsikepsim.

2

Ugnies reikės kaitrios ir svarbiausia, kad keptuvėje nuolat būtų užtektinai aliejaus – jo nereikia tiek, kad baklažanai skęstų, bet jokiu būdu jo neturi sumažėti, nes tada griežinėliai ims svilti. iškeptus griežinėlius prieš išimdama iš keptuvės, dar ilgai laikau virš jos su šakute pakabinusi, kad nubėgtų visas aliejus, ir tik tada dedu į iškeptųjų indą. Kartais paverčiu tą indą virš keptuvės, su šakute prispaudusi jame esančius jau iškeptus baklažanus – taip ir aliejaus susitaupo, ir iškepti baklažanai gerai nusisunkia. O kartais, sudėjusi į keptuvę naują partiją baklažanų, ant vieno jų „sukraunu” bokštelį iš dar 4-5 baklažanų griežinėlių, kuriuos paeiliui „išleidžiu” į aliejų, kaskart išimdama iš keptuvės jau iškepusį griežinėlį. Baklažanai turi gerai iškepti, bet jokiu būdu nesudegti.

Gaminame padažą:

1

Kai iškepėme visus baklažanus, likusiame aliejuje, toje pačioje keptuvėje reikia vos vos paskrudinti porą skiltelių česnako, šiek tiek baziliko ir apie pusę litro gero itališko pomidorų padažo (Passata di pomodoro). Pakaitinti, įpylus šiek tiek vandens leisti padažui, kaip italai sako, – “susitraukti”. Jis turi tirštėti. Įdedame druskos, pusę šaukštelio cukraus – ir padažas paruoštas.

2

Pusę jo nupilame į atskirą indelį, o likusią pusę toje pačioje keptuvėje apiberiame gerais penkiais (dar penkių reikės pabaigai) kupinais šaukštais džiūvėsėlių mišinio. Šį mišinį pasiruošiame iš anksto: sumaišome džiūvėsius, tarkuotą parmezaną, šiek tiek petražolių ir, kur ne kur įdedame smulkučių gabalėlių česnako. Visa tai galima dar šiek tiek sudrėkinti vandeniu, kad konsistencija gautųsi panaši į drėgną smėlį.

Sluoksnių dėlionė:

1

Ir tada jau sluoksniuojame keptus baklažano griežinėlius (pusę viso kiekio). Pradžioje – aplinkui formą ar skardą, tada viduriuką, ir tada dar – kur ne kur, kad visiškai nebesimatytų džiūvėsių, ir dar šiek tiek avansu. Tuomet laikas dėti sluoksnį virtų, pjaustytų kiaušinių (aš paprastai jų išsiverdu 5-6 vnt.), ant jų – gerą saują kubeliais pjaustyto švelnaus skonio fermentinio sūrio (reiktų dairytis sūrio, skoniu panašaus į „Pik-Nik” sūrio lazdeles). Suklojame visus likusius baklažanus. Jei parmigiana’os apačioje sluoksniavome iš pradžių padažą, tada džiūvėsius, tai patiekalo viršuje atvirkščiai – iš pradžių dedame džiūvėsių mišinį (tokį patį kiekį, kaip apačioje) ir tuomet – padažą. Jį pilame į patį vidurį ir užpylę šiek tiek vandens, gražiai išsklaidome į visas puses (vanduo padeda padažui lengviau pasiskirstyti).

 

Kepame ir valgome:

1

Kepame toje pačioje keptuvėje ant silpnos ugnies apie 5-10 min. (baklažanai vis dar yra šilti, tad kepame, kad viskas „susilipdytų”, persipintų ir kad sūris ištirptų). Dedame keptuvės dydžio lėkštę ant viršaus ir apverčiame, kad visas turinys atsidurtų lėkštėje, o tuomet vėl viską gražiai įleidžiame į keptuvę, tik kita puse. Kepame apie 10 minučių. Aš ilgai bijojau atlikti šią akrobatinę procedūrą – pirmus kartus kviesdavau anytą, o dabar viską darau virš kriauklės, nes maža kas. Galima visa tai kepti ir orkaitėje. Tokiu atveju sluoksniuosime baklažanus į torto formą panašiame inde aukštais kraštais. Nors man asmeniškai, patogiau ir greičiau keptuvėje – parmigiana gaunasi daugmacnesne ir sultingesnė.

Ingredientai
Patarimas

Pasiruoškite, kad aliejaus (saulėgražų) reikės nemažai – baklažanai kaip kempinė jį visą “sugeria”. Vienai vidutinio dydžio keptuvei, arba skardai, jei kepsite orkaitėje, reikės 5-6 vidutinio dydžio baklažanų.

Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. Jei neapkepsite aliejuje, jie praras daug skonio. Sumažinti aliejaus kiekį galima kepant ant griliaus ar tokios grilinės keptuvės tik lengvai aptepus baklažanus.

  2. Manau, kad italai puikiai žino kaip baklažanus ruošti valgiui, kad būtų skanu 🙂
    Jolita teisingai sako, kad baklažanai be aliejaus bus ne tokie gardūs 🙂

  3. Tikrai labai skanu, nors gaminau be kiausiniu, bet tuose sluoksniuose susipainiojau. Ar pirma reik I keptuve sudet visus slapius dziuvesius?

Rašyti komentarą