8241
Beatos virtuvė

Apie kavos ir maisto derinimą

(0)

Tai ar atsimenate, kai buvo tokia, sakyčiau, didelė banga prieš kavą, kokia ji, matai, žmonijos priešė ir kaip vis tik geriau būtų jos atsisakyti. Aš kažkada net buvau metusi kavą gerti. O dabar tai geriu su malonumu. Su sviestu, tiesa, kažkaip neprisiruošiu pasiruošti (apie kavą su sviestu rašė mano draugė Vilma). Žinote, kokią kavą aš dabar labiausiai mėgstu? Silpną (padarytą vadinamuoju french press’u) ir juodą. Kažkaip retokai užsimanau pieniškos. O tų, su visokiom karamelėm ir sirupais tai visai negaliu pakęsti ir man tiesiausias kelias į sugadintą kavą yra jos pasaldinimas. Bet kaip ją bemėgčiau, žinau kada sustoti. Ir sustoju dažniausiai apie 14 valandą. Ir beveik niekada nevalgau su kava, kad ir kaip meiliai ir maloniai skanulį kruasaną siūlo man kavos pardavėja. Žinia, kad kava – desertų draugė, bet kad kavą, kaip ir bet kokį kitą gėrimą galima derinti su maistu??? Kas gi kitas geriau galėtų apie tai papasakoti, jei ne kavos gourmet Emanuelis Ryklys, neseniai atidaręs naują kavos barą „Crooked Nose & Cofee Stories“.

Beatos virtuve kavos ekspertas Emanuelis Ryklys

Kava kompleksiškas gėrimas, tad derinti kavą su kitu maistu turėtų būti pakankamai natūralus dalykas. Be to, tai tikrai nėra naujiena. Geriate espresso po sočių pietų ar vakarienės? Užsisakote juodos puodelį prie saldaus pyrago? Kavos ir kito maisto ryšys pakankamai natūralus ir senas. Ir visgi, daugeliu atveju apie kavą galvojama, kaip apie vieną skonį. Bet pasikartosiu – kava yra kompleksiškas gėrimas. Ir jos formos bei derinimo galimybės išties, manau, neribotos.
Kelis kavos ir maisto derinius paminėsiu. Kelis jų galima paragauti Crooked Nose & Coffee Stories renginiuose, bare, o vienas (ne paslaptis) guli ir specializuotų gėrimų parduotuvių lentynose.

Pradėsiu nuo gana akivaizdžios kombinacijos – kava ir desertas. Sutinkama daugelyje kavinių ir tuo mėgaujasi daugelis smaližių. Aš vienas iš tų. Mama pripratino. Jį daro skaniausius pasaulyje vafliukus, perteptus kondensuotu pienu ir sviestu. Prieš juos laimi tik tamsios karčios kavos puodelis. Jei kava per švelni, desertas ima viršų ir labai greitai apsalsta širdis. Bet jei kava pakankamai stipraus ir kartaus skonio, pavyzdžiui, kuri nors Azijos kava ruošta Aero Press įrankiu, tuomet kitas reikalas. Gali daug vafliukų įveikti. Išbandyta.

Beatos virtuve_crooked nose_kava

Kita ne ką mažiau pavojinga ir nuodėminga kombinacija yra ledai ir kava. Šių dalykų junginio išmokė, kiek pamenu, tėtis. Šiauliuose prie namų veikė „Jūratės” kavinė. Ten kartais tėtis eidavo kavos, o man pypliui, ir mano sesei nupirkdavo ledų. Niekada nepamiršiu, kuomet vieną kartą tėtis užpylė šaukštelį juodos kavos ant baltų ledų kaušelio. Tai man amžinas malonumas. Tiesa dabar, kuomet pats daugiau žaidžiu su kava rekomenduoju ne karštos kavos ir šaltų ledų kombinaciją, o šaltos kavos ir šaltų ledų kombinaciją. Šaltą kavą savo manufaktūroje brandiname keturioliką valandų. Ji švelni, tačiau koncentruota ir atsilaiko saldiems, klampiems ledams. Kitą vasarą tokios kombinacijos labai tikiuosi pakviesime paragauti ir mūsų kavos bare Šaltinių gatvėje, nes jau šią vasarą išragavome beveik visus Beatos ledus ir jau turime savo favoritų, kuriuos jungsime su kava.

 

Bet jei užsuksite pas mus į svečius dabar, tikrai pakviesime mano mylimiausiai (dabar) kavos ir sūrių kombinacijai. Rinkomės, degustavome, derinome ir šiuo metu meniu turime du skirtingus lietuviškus sūrius, kuriuos pateikiame su juoda lietuviška duona ir sezoninėmis uogomis prie kavos. Tai man desertas, užkandis, malonumas, įkvėpimas, o kartais tiesiog – viena skaniausių pauzių. Man atrodo, ne kiekvienas sūris gerai veiks su visomis kavomis. Atsirinkome savaitės brandintą  švelniai aštrų ožkos sūrį ir jį puikiai papildo saldi, riešutinė, karameliška Brazilijos kava. O štai tris mėnesius brandintas salsvas karvės sūris pasipildo uogomis ir net pomidorais Kenijos kavos pagalba. Užsukite paragauti, jei tik bus galimybių ir noro. Kavas mes ruošiame filtruotais įrankiais. Nuo vadinamojo Chemex iki Aero Press, nuo French Press iki mūsų pačių kurtų įrankių. O mes tikimės, kad dar šiemet pakviesime ir į kavos bei sūrių degustaciją.

Beatos virtuve_Ryklys_kava

O dabar dar ir apie šiek tiek stipresnius derinius. Gyvendamas Portugalijoje pamilau portveiną. Taip pat ten pamėgau jį derinti su kava. Paprastai tai būdavo raudonas uogiškai saldus klampokas gėrimas, kurio pirmi gurkšniai būdavo itin mieli, o vėliau kažko pradėdavo trūkti arba gėrimas pasidarydavo per saldus. Bet taip buvo iki tol, kol šį gėrimą pradėjau užsisakinėti su um bica  arba, tiksliau sakant, vietiniu espresso puodeliu. Suveikė, susijungė, rekomenduoju. Dabar kartais portveiną derinu su kartesnėmis ir intensyvesnėmis kavomis. Tai gali būti ir tamsiau skrudinta džiovintų spanguolių bei juodojo šokolado natomis džiuginanti Kolumbijos kava ir žemiška, tabakiška ir prieskonių pilna Papua Naujosios Gvinėjos kava.

Kavos ir stipriųjų gėrimų kombinacijas jau esame bandę ir su Kauno ir Vilniaus viskio eskpertais Šarūnu Karaliumi bei Laurynu Lisausku. Ne paslaptis, kad viskis sudėtingas ir skirtingus skonius turintis gėrimas, bet kava su juo taip pat gali susidraugauti. Ne ką mažesnis malonumas buvo jungti ir alų su kava kartu su „Raudonų plytų” aludariais. Tamsiojo pieniško stauto kurto Andriaus Bagdzevičiaus ir komandos skonius papildė mūsų šviežiai skrudintos Kolumbijos pupelės. Paieškoms skyrėme pusmetį. Ieškojome tiek mūsų manymų tinkamiausių pupelių, jų skrudinimo ir malimo, tiek ir proporcijos bei brandinimo laiko. Tamsujį „Ryklio kavinuką” rekomenduoju gerti tiek vieną – lėtai ir mėgaujantis, tiek derinant su tamsios mėsos patiekalais. Per praėjusias Kalėdas su mama jį išbandėme su antiena ir keptais obuoliais. Taip pat jis, mano manymu, puikiai papildys patiekalus, kuriuose naudojami burokai.

Tiek štai, įkvėpimo Jums, kad derintumėte kavą ir maistą. Nesustokite, ieškokite, kas įdomu jums. Skanių atradimų, gerbiamieji.

Print Friendly, PDF & Email

Palikite komentarą




Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.