8241
Beatos virtuvė

Apie kavą su sviestu ir dietas

(13)

Štai prašau, prieš savaitę buvau Londone, ir žinote, kaip mane geriausia draugė Vilma ten pabudusią pasveikina? Kava su sviestu, taip taip taip, tikrai labai skani ta kava, geri ir net neįtari, kad sviestas ten, galvoji, gera kava su grietinėle… Cha, cha! Tai va, Vilma mane visokių įdomių dalykų primoko, šių metų naujiena, – taip taip, kava su sviestu. Va, štai sau aš ryte prabudus, matot, koks žvalumas kavos šitos išgėrus net selfį pasidariau…

Beatos virtuve_kava su sviestu

Draugę įkalbinau visokias naujienas aptarti mano žurnale, tai mano naujajame vasaros žurnale ji rašo apie naujausias sporto madas Londone, o pavasarį aptarta buvo kava su sviestu, gal ir jūs ją geriate?

FullSizeRender

Aš gėriau Vilmos užburta, paskui, kaip kad ir būna, truputį užmečiau tą reikalą, bet jei pas mus kas nors tokią darytų – pirkčiau, sako, sviestas geriau nei stiklinė pieno… Išsiaiškinam viską smukiai.. Kalba Vilma:

IMG_3499

Kava su sviestu arba kaip gerai valgyti gerus riebalus

Garsioji britų manekenė Kate Moss yra pasakiusi, kad jog JOKS maistas nėra toks skanus, koks yra geras plonumo jausmas. Ši frazė angliškai, beje, skamba geriau – “nothing tastes as good as skinny feels”. Aš su šiuo jos pareiškimu kategoriškai nesutinku, nes man skaniai pavalgyti iš šviežių produktų su meile ir aistra kokybei paruoštą maistą restorane ar namuose yra vienas didžiausių gyvenimo malonumų. O jei tie skanumynai dar užgeriami vienu kitu kokteilyčiu ar gero raudono vyno taure, tuomet esu pasiryžusi net velniui sielą parduoti. Bet dėl to tikrai nesisieloju, nes jau senų seniausiai visi žino, kad pragare daug smagiau puotauti nei danguje giesmes su angelais giedoti… Bet lazda turi tuos du galus, tad dėl šio pomėgio kaltės tenka nemažai sportuoti ir karts nuo karto išbandyti vieną kitą dietą. Meluoju. Per savo gyvenimą esu turbūt kokį šimtą dietų išmėginusi, o su geriausiasia drauge Beata prieš 15 metų net raštišką pasižadėjimą esame pasirašę, jog per kažkokį tai laikotarpį (nebeatsimenu kokį) numesime po 10kg. Mes su Beata tą pareiškimą labai greitai pamiršome, tačiau bekraustant butą, praėjus geram dešimtmečiui, jis buvo rastas. Oi, kaip garsiai kvatojosi Beatos sesuo Odeta jį beskaitydama! Pareiškimas buvo iškilmingai nuskanuotas ir mums į  elektroninius paštus greitai greitutėliai išsiųstas… Paaiškėjo, kad tų N + K kg mes, savaime suprantama, nenumetėme, bet per dešimtį metų dar papildomų dešimties nepriaugome. Taigi, taigi… Kiekvienoje situacijoje galima rasti kažką gero…

Matot, bėda yra tame, kad visos mano dietos tetrunka savaitę, o daugiausiai – dvi, nes tas begalinis noras pasmaguriauti ir naujus restoranus bei patiekalus paskanauti visuomet nugali. Bet vėl gi, nėra to blogo, kas neišeitų į gerą, nes per šiuos išbandymus tapau dietų ir restoranų eksperte (bet gink dieve, tikrai nesu profesionali dietologė, baigusi mokslus, o tik mėgėja/bandytoja!). Visuomet esu pasiryžusi paragauti ir išbandyti beveik viską (tik gyvos beždžionės smegenų niekuomet nevalgyčiau) ir esu šimtaprocentinė naujausių grožio, maisto ir dietų reklamos auka. Pvz, Kinijoj valgiau vėžliuką, Peru – lamą, Tailande septynias dienas išvis nevalgiau nieko, Lietuvoje studentiškais metais kelias dienas maitinausi tik grikiais, o pernai Londone 10 dienų išgyvenau be drukos tik su virta jautiena, kopūstais ir viena kita morka bei obuoliu pagal Lietuvoje populiarią „japonišką“ dietą. Na, o šiomis dienomis rytą pradedu su kava, i kurią vietoj pieno dedu sviestą…

Taigi, norėčiau jus supažindinti (bet tikrai tikrai nepiršti  ir neparduoti) su paskutiniu naujausiu “išmislu” dietininkų gyvenime  – dieta, kuri vadinasi Bulletproof arba lietuviškai – „Neperšaunama dieta“! Ją sugalvojo amerikietis Dave Asprey, kuris per 20 metų šiam reikalui išleido 300 tūkst dolerių (jis bent jau taip sako). Mat interneto ir kompiuterių specialistas Dave buvo jaunas milijonierius Silicio Slėnyje, tačiau, nepaisant to, kad sportavo šešis kartus per savaitę po 1,5 valandos ir valgė neva tik 1800 kalorijų per dieną, turėjo problemų su antsvoriu, nuovargiu ir susikaupimu darbe. Jis nusprendė atlikti įvairiausius eksperimentus, konsultavosi su daktarais ir dietologais, skaitė knygas apie mitybą, keliavo po pasaulį ir tyrinėjo, ir vat sumąstė štai šią „Neperšaunamą dietą“, kuri yra šiek tiek panaši į „Urvinio žmogaus“ arba Paleo dietą, pagal kurią leidžiama valgyti maistą, kurį valgė mūsų protėviai iki žemdirbystės atsiradimo, t.y. prieš daugiau kaip 10 tūkst metų. Laikantis Paleo mitybos principų, į burną dėti galima tik tai, ką urvinis žmogus sugebėjo pagauti ir nudobti, nuskinti ir surinkti. Daug raudonos mėsos, uogų, riešutų ir jokių grūdų, ankštinių ar pieno produktų, o apie perdirbtą ir chemiškai apdorotą maistą net pagalvoti draudžiama.

„Neperšaunama dieta“ – ne tokia griežta, jos laikantis rekomenduojama valgyti kuo daugiau ekologiškų daržovių, jautienos ir avienos, gerti ne pasterizuotą, o šviežią pilno riebumo pieną ir jogurtą, maistą valgyti žalią arba lengvai apvirtą. Dave aiškina, kad ypatingai sveikas yra ekologiškas ir nesūdytas sviestas, gaminamas iš karvių ėdančių tik žolę. Pagal jo teoriją, 50-60% kalorijų reikėtų gauti iš gerų riebalų (kokoso aliejus, svietas, gyvuliniai riebalai, avokadas), 20% iš baltymų ir likusias – iš daržovių.

Ši dieta labiausiai išgarsėjo “Neperšaunama” arba “Protinga” kava, kurią dabar jau galima nusipirkti Londono Crussh tinklo kavinėse ir kurią aš geriu, kai tik galiu, rytais. Jai pasigaminti reikės geros kokybės šviežiai sumaltos kavos. Aš kavą verdu itališkame esspresso kavinuke, bet galima ir tiesiog užpilti verdančiu vandeniu, palaikyti ir nuspausti. Į “Protingą” kavą smegenų veiklai gerinti įdedamas šaukštas kokoso aliejaus ekstrakto, kuris vadinasi Brain Octane. Šį aliejų nusipirkau iš jau pačios Bulletproof internetinės parduotuvės. Taip pat galima naudoti ir MCT aliejų (MCT oil) ir kavą praskiesti karštu vandeniu pagal skonį. Dar du valgomieji šaukštai nesūdyto sviesto, gaminto TIK iš karvių ėdančių žolę arba ekologiško ghi (išgryninto sviesto?). Viską suplakam blenderyje arba šiaip inde, kurį galima uždaryti ir pakratyti. Dave siūlo daugiau nieko pusryčiams nevalgyti, ir tikina, kad išgėrus tokios kavos energijos užteks šešioms valandoms (aš prisipažinsiu, jog man užtenka 2-3val.), gerai dirbs protas, o organizme sėkmingai skaidysis riebalai. Ši kavos idėja jam gimė apsilankius Tibete, kai 5.5 km aukštyje ir -10 šaltyje gavo išgerti arbatos su jakų sviestu. Jos paragavęs iškart atsigavo ir sušilo, ir prašau! Dabar kavą su sviestu rekomenduoja gerti ne tik tibetiečiams, bet viso pasaulio ponioms ir ponams!

 

Print Friendly, PDF & Email
Komentarai
  1. Renata parašė:

    Kai buvome Vietname, visa kelione gereme ju vietine kava. Grize visada lipame ant svarstykliu, pasitikrinti, ka papildomo parsivezeme 🙂 Ir is tikruju, pirma kelione, kur nei vieno papildomo kilogramo! Tik veliau prisiminem, ka darem kitaip – ogi gerem ju svieste skrudinta kava (Dievisko skonio kava tarp kitko! Pas mus irgi kai kur galima rasti is ten atveztos). Pasirodo, tai is tiesu kazkaip veikia kalorijas ar medziagu apykaita. Labai idomu butu suzinoti daugiau. Ir ar nekenktu didesni kavos kiekiai, nes jei kudintis, tai tik su protu 🙂

  2. Alina parašė:

    Labai skaniai viskas skamba, bet nelabai supratau koki sviesta reikia naudoti i kava. Ar tai gali buti bet koks nesudytas sviestas ar kazkoks specialus? Aciu uz informacija.

  3. Violeta parašė:

    Vaikysteje visi senelio anūkai megome gerti kakavą su mažu gabaleliu sviestu. Taip gerti kakavą išmokė senelis, jis ir jo broliai buvo Lietuvos armijos savanoriai. Tada kareiviškas davinyje buvo mažas gabalelis sviesto , kaip senelis pasakojo jis buvo toks mažas , kad užtepti duonai per mažas, ir savanoriai dėdavo jį į kakavą. Mes buvome mažiukai patriotai ir visada gerdami babytės išvirtą kakavą pusryčiams į puodelius dėdavomes po mažą gabalėlį sviesto . Tokie mano prisiminimai apie sviestą ir kakavą.

  4. Rasa parašė:

    Jūs, miela, Vilma rašote, kad Tailande septynias dienas išvis nevalgėte nieko. Smalsauju, kas jus paskatino susilaikyti ar kalta buvo dieta?

  5. Donata parašė:

    O galima naudoti paprastą ekologišką kokosų aliejų vietoje to Brain octane?

  6. […] gerti. O dabar tai geriu su malonumu. Su sviestu, tiesa, kažkaip neprisiruošiu pasiruošti (apie kavą su sviestu rašė mano draugė Vilma). Žinote, kokią kavą aš dabar labiausiai mėgstu? Silpną (padarytą vadinamuoju french […]

  7. Gitana parašė:

    O mano rytinė kava su kakavos sviestu.

  8. Ruta parašė:

    Kol kas dar nepavyko rasti nei vieno sviesto Lietuvoje, ant kurio būtų nurodoma, jog pagaminta iš žole maitintų karvių pieno. Beata, gal netyčia jums teko susidurti ir žinote daugiau, kur tokį sviestą rasti Lietuvoje ar kokį sviestą geriau rinktis?

  9. Romas parašė:

    Čia kava – Keto Coffee Bulletproof, besilaikantiems keto dietos skanus desertas vietoj maisto arba kaip priedas jei trūksta dienos kalorijų. Ir kokoso aliejus skaniau ir naudingiau vietoj sviesto. Tai į kava dedat šaukštą kokoso aliejaus ir riebios grietinėlės. Aš dar pridedu cinamono ir lašelį migdolų kvapo pyragams. Jokio cukraus. Negalima. Riebus maistas visiškai nesiderina su greitais angliavandeniais.

  10. Ona parašė:

    Kažkaip įdomiai ta dieta skamba, pati sau prieštarauja, vartoti tik tai, ką galėjo gaut urvinis žmogus, tai kaip jis galėjo gaut kavos ir sviesto? 🙂

    • Luka parašė:

      Jūs maišote sąvokas – keto, visiškai nesusiję su urvinio žmogaus mitybos racionu, tai vadinama Paleo. Pasižiūrėkite skirtumus google…

Palikite komentarą




Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.