Spausdinti

„Napoleonas“ yra didis tortas, ir jei jį iškepi, tai pasitikėjimas savimi pakyla iki televizijos bokšto aukščio. Iš tiesų „Napoleono“ norėjote jūs, mano mielieji, – apklausoje jį įvardijote kaip labiausiai trokštamą šventinį tortą. Palengvintą „Napoleono“ receptą esu užrašiusi „Kepinių knygoje“, jį nusižiūrėjau nuo savo krikšto mamos. Čia pateikiamas receptas yra gilesnio tyrinėjimo ir senų knygų bei receptų skaitymo rezultatas.

Tai nuostabus tortas, nebijokite jo imtis, juk virtuvėje viskas įmanoma.

Porcijos
12 asm.

Kapotos tešlos lakštams reikės:

450–500 g miltų
1 kupinoko šaukštelio smulkios druskos
300 g sviesto
1 kiaušinio trynio
2 šaukštų brendžio arba apelsinų likerio
200 g grietinės
1 šaukšto kefyro arba vandens (gali prireikti)

Kremui:

3 kiaušinių trynių
150 g cukraus
50 g miltų (2 šaukštų)
500 ml grietinėlės
vanilės ankštelės arba šaukštelio vanilinio cukraus
Kaip gaminti?

Gaminimas

Ruošiame tešlą:

1

Miltus supilame ant stalo ir įberiame druskos. Supjaustome šaltą sviestą, suberiame ant miltų, lėtai kapojame dideliu peiliu, kad nesugadintume stalviršio. Miltai nuo sviesto atvės, taps gana rupūs, bet dar matysis sviesto gabaliukų.

2

Atskirame dubenėlyje grietinę sumaišome su tryniu ir brendžiu. Grietinę supilame ant miltų, toliau peiliu kapojame, maišome, kol masė taps drėgna. Ją suspaudžiame ranka. Jei masė sausa, įpilame šaukštą kefyro arba vandens.

3

Tešlos neminkome, tik lengvai suspaudžiame į vieną gumulą. Padalijame į 5–7 gabalus. Dedame į šaldytuvą atvėsti, bet tešla neturi sušalti į kietą gumulą.

Gaminame kremą:

1

Trynius sumaišome su cukrumi ir miltais.

2

Grietinėlę įkaitiname beveik iki virimo, įmetame vanilės ankšties puselę ir paliekame trumpai pastovėti.

3

Karštą grietinėlę pilame ant kiaušinių, išmaišome.

4

Masę supilame atgal į puodą, maišydami kaitiname, kol sutirštės. Paliekame atvėsti.

Kepame „Napoleono“ lakštus:

1

Orkaitę įkaitiname iki 200 o Iškočiojame lakštus, kad būtų truputį didesni nei pasirinkto skersmens, klojame ant kepimo popieriaus, lengvai pabadome šakute ir šauname į orkaitę.

2

Kepame apie 12–14 minučių – lakštai turi būti gelsvi, auksiniai. Dar karštus apipjauname uždėję formą. Atraižėlės liks tortui papuošti. Vienu metu galite kepti keletą lakštų, jei turite pakankamai skardų. Patariu lakštus iškočioti vieną po kito, kiekvieną kloti ant kepimo popieriaus ir kol lauks eilės į orkaitę, įdėti į šaldytuvą, nes geriausia juos kepti šaltus.

3

Iškeptus lakštus – jie gali būti šiltoki – pertepame kambario temperatūros kremu. Susluoksniuojame tortą ir paliekame jį pastovėti.

Puošiame:

1

Lakštų atraižėles maišelyje sutriname iki trupinių, jais apibarstome visą tortą. Papuošiame uogomis. Galima iškirpti trafaretą, jį uždėti ant torto ir pabarstyti tamsesniais trupiniais arba miltiniu cukrumi.

Ingredientai
Patarimas

Siūlau kepti vidutinio, ne kosminio dydžio tortą, todėl nereikės ir tortų formos, užteks lėkštutės. Priklausomai nuo jos skersmens turėtumėte iškepti 5–7 lakštus. Viską įmanoma padaryti per vieną dieną ar pusdienį, gal per vieną vakarą: pasiruošiate tešlą, padalijate gabaliukais ir juos sušaldote; tada išsiverdate kremą, lakštus iškočiojate, iškepate, atvėsinate ir sutepate.

Kas dar svarbu? Stalviršis, ant kurio galėtumėte patogiai kočioti, šaltas sviestas ir druska. Lakštus geriau pradžioje iškočioti, iškepti ir apipjauti dar karštus. Jei pjaustysite nekeptus, šiek tiek rizikuojate, kad jie bus nelygūs.

 

Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Isdrisau ir padariau. Ir gavosi PUIKIAI! Tesla – nuostabiausia, tokia smeline, trapi, niam niam 🙂 Aciu!
    As sviesta kapojau tokia spec. kapokle (atrodo kaip balnakilpe su 4 peiliais), ir kapojau dideliam metaliniam bliude, tokiam dideliam, kad nebaisu istekst dali miltu, nes del dydzio neimanoma 🙂

  2. Sveiki,visada kepu pagal jusu recepta ir gaunasi puikiai,tik paskutiniu metu pradejo labai trauktis lakstai,nezinau kodel,seniau taip nebudavo,nepastebiu,ka darau nebetaip

Rašyti komentarą