8241
Beatos virtuvė

Tortas Napoleonas

(15)
Reikės:
  • Kapotos tešlos lakštams reikės:
  • 450–500 g miltų
  • 1 kupinoko šaukštelio smulkios druskos
  • 300 g sviesto
  • 1 kiaušinio trynio
  • 2 šaukštų brendžio arba apelsinų likerio
  • 200 g grietinės
  • 1 šaukšto kefyro arba vandens (gali prireikti)
  • Kremui:
  • 3 kiaušinių trynių
  • 150 g cukraus
  • 50 g miltų (2 šaukštų)
  • 500 ml grietinėlės
  • vanilės ankštelės arba šaukštelio vanilinio cukraus

„Napoleonas“ yra didis tortas, ir jei jį iškepi, tai pasitikėjimas savimi pakyla iki televizijos bokšto aukščio. Iš tiesų „Napoleono“ norėjote jūs, mano mielieji, – apklausoje jį įvardijote kaip labiausiai trokštamą šventinį tortą. Palengvintą „Napoleono“ receptą esu užrašiusi „Kepinių knygoje“, jį nusižiūrėjau nuo savo krikšto mamos. Čia pateikiamas receptas yra gilesnio tyrinėjimo ir senų knygų bei receptų skaitymo rezultatas.

Siūlau kepti vidutinio, ne kosminio dydžio tortą, todėl nereikės ir tortų formos, užteks lėkštutės. Priklausomai nuo jos skersmens turėtumėte iškepti 5–7 lakštus. Viską įmanoma padaryti per vieną dieną ar pusdienį, gal per vieną vakarą: pasiruošiate tešlą, padalijate gabaliukais ir juos sušaldote; tada išsiverdate kremą, lakštus iškočiojate, iškepate, atvėsinate ir sutepate.

Kas svarbu? Stalviršis, ant kurio galėtumėte patogiai kočioti, šaltas sviestas ir druska. Lakštus geriau pradžioje iškočioti, iškepti ir apipjauti dar karštus. Jei pjaustysite nekeptus, šiek tiek rizikuojate, kad jie bus nelygūs.

 

Ruošiame tešlą:

  1. Miltus supilame ant stalo ir įberiame druskos.
  2. Supjaustome šaltą sviestą, suberiame ant miltų, lėtai kapojame dideliu peiliu, kad nesugadintume stalviršio. Miltai nuo sviesto atvės, taps gana rupūs, bet dar matysis sviesto gabaliukų.
  3. Atskirame dubenėlyje grietinę sumaišome su tryniu ir brendžiu.
  4. Grietinę supilame ant miltų, toliau peiliu kapojame, maišome, kol masė taps drėgna. Ją suspaudžiame ranka. Jei masė sausa, įpilame šaukštą kefyro arba vandens.
  5. Tešlos neminkome, tik lengvai suspaudžiame į vieną gumulą. Padalijame į 5–7 gabalus.
  6. Dedame į šaldytuvą atvėsti, bet tešla neturi sušalti į kietą gumulą.

 

Gaminame kremą:

  1. Trynius sumaišome su cukrumi ir miltais.
  2. Grietinėlę įkaitiname beveik iki virimo, įmetame vanilės ankšties puselę ir paliekame trumpai pastovėti.
  3. Karštą grietinėlę pilame ant kiaušinių, išmaišome.
  4. Masę supilame atgal į puodą, maišydami kaitiname, kol sutirštės. Paliekame atvėsti.

 

Kepame „Napoleono“ lakštus:

  1. Orkaitę įkaitiname iki 200 o
  2. Iškočiojame lakštus, kad būtų truputį didesni nei pasirinkto skersmens, klojame ant kepimo popieriaus, lengvai pabadome šakute ir šauname į orkaitę.
  3. Kepame apie 12–14 minučių – lakštai turi būti gelsvi, auksiniai. Dar karštus apipjauname uždėję formą. Atraižėlės liks tortui papuošti. Vienu metu galite kepti keletą lakštų, jei turite pakankamai skardų. Patariu lakštus iškočioti vieną po kito, kiekvieną kloti ant kepimo popieriaus ir kol lauks eilės į orkaitę, įdėti į šaldytuvą, nes geriausia juos kepti šaltus.
  4. Iškeptus lakštus – jie gali būti šiltoki – pertepame kambario temperatūros kremu. Susluoksniuojame tortą ir paliekame jį pastovėti.

 

Puošimas

Lakštų atraižėles maišelyje sutriname iki trupinių, jais apibarstome visą tortą. Papuošiame uogomis. Galima iškirpti trafaretą, jį uždėti ant torto ir pabarstyti tamsesniais trupiniais arba miltiniu cukrumi.

 

Tai nuostabus tortas, nebijokite jo imtis, juk virtuvėje viskas įmanoma.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (25 balsai, vidurkis: 3,96 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Yrena parašė:

    Beata.Ar bus naujas jūsų žiemos žurnalo numeris.Laukiam nesukaukiam

  2. Rita parašė:

    Isdrisau ir padariau. Ir gavosi PUIKIAI! Tesla – nuostabiausia, tokia smeline, trapi, niam niam 🙂 Aciu!
    As sviesta kapojau tokia spec. kapokle (atrodo kaip balnakilpe su 4 peiliais), ir kapojau dideliam metaliniam bliude, tokiam dideliam, kad nebaisu istekst dali miltu, nes del dydzio neimanoma 🙂

  3. Adomas parašė:

    Puikus napalionas labai skanus kremas.

  4. Enrika parašė:

    Sveiki,visada kepu pagal jusu recepta ir gaunasi puikiai,tik paskutiniu metu pradejo labai trauktis lakstai,nezinau kodel,seniau taip nebudavo,nepastebiu,ka darau nebetaip

    • Beata Nicholson parašė:

      Tam, kad lakštai kepdami labai nesusitrauktų, juos kočiojant būtina „pavartyti“ – t.y. vis apsukti, apversti, kad nebūtų prilipę prie kočiojamo paviršiaus.

  5. Egidija parašė:

    Nu kremo man prireike dvigubai daugiau ir dar galetu but daugiau!!!Ir saldumo nerealiai truksta!!! Zodziu daug darbo o pasigardziuot neteko

  6. Irena parašė:

    Autorei linkiu sėkmės ir siūlau Napoleono versiją, kuriai unikalumu iki šiol nerandu lygių. Esu Napoleono fanė ir šį skanumyną gaminuosi pati. Internete atradau fantastišką receptą be grietinės ir perteklinio kiekio kiaušinių. Jį šiek tiek pakoregavau. Miltus kremui visuomet paskrudinu iki švelniai gelsvos spalvos ir vieną torto sluoksnį pertepu spanguolių arba raudonųjų serbentų želė be kauliukų. Naudoju tik natūralią vanilę. Pamėginkite, tikrai turėtų patikti. https://www.youtube.com/watch?v=MREHKOu-kdQ

  7. Justina parašė:

    Kokio riebumo grietinėlę naudojate?

  8. Rasa parašė:

    Sveiki,kodel mano iskeptas tortas suteptas kremu visurys sukrenta.

    • Beata Nicholson parašė:

      Gal viduryje daugiau kremo susikaupia? Arba dar gali būti, kad lakštai pilnai neioškepa, neišdžiūva ir viduryje dar lieka kiek drėgni.

  9. aukse parašė:

    Pabandžiau gaminti napoleoną. Netirštėja kremas. Kur priežastis

    • Beata Nicholson parašė:

      Tam, kad krakmolas arba miltai suveiktų ir pradėtų tirštinti kremą, reikia jį tinkamai, vis maišant pakaitinti kone iki užvirimo.

  10. Agnė parašė:

    Kokio dydžio formoje kepti yra skirtas šis receptas? 🙂

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.