8241
Beatos virtuvė

Tortas Jonui arba pagerintas karamelinis tinginys

(1)
Reikės:
  • 200 g miltų
  • 100 g sviesto
  • Druskos
  • 1 šaukštas cukraus
  • Pusė šaukštelio kepimo miltelių
  • 2 šaukštai grietinės
  • 2 saujos saulėgrąžų branduolių
  • 2 saujos kepintų sūdytų žemės riešutų
  • 1 sauja sūrių lazdelių
  • 2 šaukštai aguonų
  • 100 g sviesto
  • 400 g karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno
  • Kremui:
  • 500 ml plakamosios grietinėlės
  • 3 šaukštai cukraus
  • 1 šaukštas vanilinio cukraus
  • 250 g graikiško jogurto
  • 500 g braškių, šilauogių

TORTAS JONUI, bet mielai valgys ir Petras, ir Adelė, ir visi kiti. Pagrindas panašus į tinginį, tik dar geresnis, nes daugiau karamelės. Viens du, pasidarot ir važiuojat švęst Joninių! O jau vietoj dedat ar grietinėlės, ar maskarponės, ar rikotos, o gal varškės kremo kepurę ir mėgstamom uogom apiberiat. Valio Gražiems Vasaros Tortams!

1. Pradedam nuo pagrindo. Sumaišome miltus su kepimo milteliais, cukrumi ir žiupsniu druskos. Į miltus dedame kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir pirštais triname, kol viskas ims panašėti į drėgną smėlį. Tada į juos dedame grietinę ir gerai viską išmaišome, suminkome tokią kaip sausianių tešlą. Iš jos formuojame du rutuliukus ir padedame į šaldytuvą atvėsti, sustingti.
2. Įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių.
3. Į kepimo popieriumi ištiestą skardą stambia burokine tarka įtarkuojame- sutarkuojame vieną tešlos gabalėlį, trupinius tolygiai paskirstome po visą skardą. Ant viršaus suberiame saulėgrąžas, kad šios skrustų kartu su trupiniais. Šauname kepti apie 15-20 minučių, reikia, kad trupiniai gražiai apskrustų, todėl retkarčiais pamaišome mentele. Iškepus pirmąją dalį tešlos, tą pati pakartojame ir su antrąja.
4. Gaminam karamelę. Nedideliame puodelyje išlydome sviestą su karamelizuotu sutirštintu pienu, kol viskas gražiai suskystės.
5. Iškepusius trupinius beriame į didelį erdvų dubenį ir sumaišome su smulkintais sūdytais riešutais ir sūriomis lazdelėmis, krekeriais, įmaišome kelis šaukštus aguonų. Ant visko supilame karamelę ir sumaišome, kad daugmaž viskas tolygiai pasidengtų.
6. Trupinius suberiame į maistine plėvele ištiestą atsegamą kepimo formą. Kai masė truputį atvėstą, rankomis suformuojame dugną ir kraštelius ir dedame į šaldytuvą sustingti.
7. Galiausiai Iki purumo išplakame grietinėlę su keliais šaukštais cukraus. Į ją įmaišome graikišką jogurtą. Ant pyrago pagrindo beriame dalį uogų ir dosniai užklojame kremu. Ant viršaus sudedame likusias uogas.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (4 balsai, vidurkis: 4,50 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Aistė parašė:

    Vienas skaniausių mano ragautų tortų/pyragų 🙂 per Jonines padulkėjom vyras prašė dar vieną pagamint dar tą patį vakarą 😀

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.