8241
Beatos virtuvė

Sūrio tortas su karamele ir spragėsiais

(27)
Reikės:
  • Pagrindui:
  • 160 g arbatinių sausainių
  • 70 g sviesto
  • 50 g maltų migdolų
  • Pusės indelio karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno
  • 70 g stambiai kapotų skrudintų migdolų
  • Sūrio masei:
  • 750 g kreminio sūrio
  • 340 g plakamosios grietinėlės
  • 5 kiaušinių
  • 150 g cukraus
  • 2 šaukštelių vanilės miltelių
  • Druskos
  • 45 g kukurūzų krakmolo
  • Pusės indelio karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno
  • 100 g stambiai kapotų skrudintų migdolų
  • Sūrių spragėsių, karamelės papuošimui

Mano laidoje šį šeštadienį svečiavosi konditerė ir knygų autorė Liucina Rimgailė kartu su vyru renginių vedėju Tadu Rimgaila. Su jais ne tik smagiai pasikalbėjom, bet ir iš Liucinos išmokom iškepti neįtikėtinai skanų sūrio pyragą su karamele ir migdolais. Liucina yra iškepusi šimtus sūrio pyragų, parašiusi specialią knygą „20 tobulų sūrio pyragų“ – tai tikriausiai nerasim Lietuvoje geresnės sūrio pyragų mokytojos nei ji. Tad jei labai mėgstat sūrio pyragus, bet dar neišdrįsote pabandyti patys išsikepti namie – šios savaitės laidoje rasite visus reikalingus patarimus ir paslaptis, kaip tai padaryti be didelio vargo.

Gaminame pyrago pagrindą. Elektriniu smulkintuvu sumalame sausainius iki trupinių ir išlydome sviestą. Į smulkintus sausainius dar suberiame maltus migdolus ir darkart prasukame, kad viskas susimaišytų. Sausuosius ingredientus beriame į dubenį, užpilame lydytu sviestu ir išmaišome mentele.

Pasiruošiame kepimo formą. Šiam tortui galima naudoti įvairaus skersmens formeles – nuo 20 iki 24 centimetrų. Tik žinokite, kad kuo mažesnis bus jūsų torto skersmuo, tuo aukštesnės formelės reikės, nes sūrio torto masė pakils aukščiau. Kepimo formos atsegamais kraštais dugną (taigi, iš vidaus) ištiesiame kepimo popieriumi, o iš išorės apdengiame ir apspaudžiame tolygiu folijos sluoksniu.

Beriame drėgnus trupinius  į kepimo formelę ir pirštais ar kokios lygios stiklinės dugnu suspaudžiame tvirtą, tolygų pagrindą ir šonelius – suformuojame tarsi nedidelį bortelį. Paruoštą pagrindą dedame trumpam į šaldytuvą.

Stambiai sukapotus migdolus (70 g) sumaišome su puse indelio karamelizuoto sutirštinto kremo. Kad geriau išsimaišytų, karamelę galima šiek tiek pašildyti. Gautą visą masę lygiu sluoksniu paskirstome ant sausainių pagrindo.

Kitame erdviame dubenyje sumaišome kreminį sūrį su grietinėle, cukrumi, kiaušiniais, vanile ir žiupsniu druskos. Ten pat suberiame krakmolą. Viską maišome ne elektriniu plaktuvu, o rankine konditerine šluotele – kad neįplaktume pernelyg daug oro.

Kitame dubenyje pasiruošiame dar migdolų ir karamelės masės – sumaišome likusią pusę karamelizuoto sutirštinto pieno su 100 g migdolų. Ant torto pagrindo pilame pusę sūrio torto masės. Šaukštais sudedame pusę karamelės ir riešutų masės suformuodami nedidelius „kąsnelius“ ir paskirstydami tolygiai po pyrago plotį. Ant viršaus supilame likusią sūrio pyrago masę ir išdėliojame likusią karamelę.

Kepimo formą statome į gilesnę orkaitės skardą. Į skardą įpilame ką tik užvirusio vandens tiek, kad truputį apsemtų kepimo formos dugną. Atsargiai viską nešame ir įstatome į orkaitę. Kepame 160 laipsnių orkaitėje apie 60-70 minučių. Kuo tortas aukštesnis, tuo ilgiau jam reikės kepti. Patikrinti, ar jau iškepė, galima lengvai pajudinus kepimo formą – jo vidurys nebeturėtų aktyviai raibuliuoti, nors truputėlis virpesio ir gali būti. Iškepusį sūrio pyragą pirmiausia atvėsiname iki kambario temperatūros, o tada perkeliame į šaldytuvą sutvirtėti pernakt.

Puošiame sprangintais kukurūzais, jiems sulipti puikiausiai padės karamelė.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (15 balsai, vidurkis: 2,60 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (27)
Komentarai
  1. Ausra parašė:

    O ką daryti jeigu alergiškas riešutams.Kuo juos galima pakeisti

    • Beata Nicholson parašė:

      Galite pakeisti tokiais riešutais, kuriems alergija nepasireiškia arba kepintomis saulėgrąžomis – tada skonis truputį primins chalvą. Arba galite gaminti vien tik su karamele – be riešutų ir sėklų.

  2. Karolina parašė:

    Tikras gardėsis

  3. Laura parašė:

    Sveiki, nelabai suprantama ši dalis: „Kepimo formos atsegamais kraštais dugną (taigi, iš vidaus) ištiesiame kepimo popieriumi, o iš išorės apdengiame ir apspaudžiame tolygiu folijos sluoksniu.“

  4. Rita parašė:

    Sveiki. Naudojau maskarponę ir ricotos sūrį lygiom dalim. Visa kita pagal receptą. Sūrio sluoksnis nesustingo. Kodėl? Ką galima įdėt papildomai, kad sustingtų tikrai?

    • Beata Nicholson parašė:

      Rikotos sūris yra kur kas šlapesnis nei kreminis sūris, todėl galimai ir nesustingo. Tokiu atveju reiktų dėti daugiau krakmolo.

  5. Ugnė parašė:

    Ar vietoj vandens pylimo į skardą galima tiesiog orkaitėj įjungti garų funkciją?

  6. Inga parašė:

    Jei naudoti tik maskarponę, ar krakmolo dėti tiek kiek nurodyta recepte ?
    Ar geriau naudoti „Philadelphia“ ?
    Kokią karamelę naudojote? Ar rududu tinka?

    Ačiū ☺️

    • Beata Nicholson parašė:

      Įprastai sūrio pyragai gaminami su Philadelphia arba panašaus tipo sūreliu. Bet su maskarpone irgi gautųsi gerai, tik būtų kiek saldesnio, riebesnio skonio. Rududu tinka kuo puikiausiai.

  7. Inga parašė:

    Ačiū, Beata, už greitą atsakymą. Kepsiu savaitgalį.
    Gražių švenčių

  8. Greta parašė:

    Kuo pakeisti Rududu? vengiu cukraus

    • Beata Nicholson parašė:

      Na šis tortas tikrai labai saldus ir cukraus jame ojojoj kiek. Siūlyčiau tiesiog rinktis kokį kitą receptą – su mažiau cukraus arba iš džiovintų vaisių.

  9. Milda parašė:

    Indelis (pusė indelio) sutirštinto pieno, kiek tai būtų gramais? Ačiū!

  10. Ingrida parašė:

    Sveiki,galvoju kepti, bet iš pusės kiekio, gal galit patarti kiek laiko tada reiktų kepti?

    • Beata Nicholson parašė:

      Manau apie 40 minučių vis tik reikės. Bandykite po 30 minučių patikrinti – pajudinti pyragą – jei viduriukas labai dreba, vadinasi dar trūksta jam laiko.

  11. Laura parašė:

    Kuom galėčiau pakeisti kukurūzų krakmolą?

  12. Laura parašė:

    Ačiū, Beata, gražių švenčių

  13. Vilma parašė:

    Sveiki, kepiau šį pyragą šventėm, naudojau viską pagal receptą tik vietoj kreminio sūrio dėjau maskarponės sūrį 500 ir ricotos sūrį 200 g. Gavosi skystas ir nesustingo. Ar tikrai reikia pilti grietinėlės?

  14. Vilda parašė:

    Sveiki, bandau kepti, bet labai netolygiai iškilo ir suskeldėjo… kodel taip galėjo nutikti? Kepiau 150 temperatūroje su garų funkcija

    • Beata Nicholson parašė:

      Galimai tuomet vandens garų vonelė būtina – orkaitės garų funkcijos nepakanka sušvelninti kaitrą.

  15. Neringa parašė:

    O man iškilo gražiai, bet išėmus iš orkaitės viskas sukrito. Visi pyragai man sukrenta, nežinau ką ne taip darau

    • Beata Nicholson parašė:

      Šis sūrio tortas ne iš tų, kurie labai pučiasi, tai gali būti, kad daugokai oro įplakėte į sūrio masę. Jis neturėtų daug iškilti. Kitąkart jei bandysit, pasistenkite ramiai išmaišyti sūrio masę, būtinai kepkite vandens vonelėje ir pamažinkite orkaitės kaitrą – gali būti ir 150 C.

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.