8241
Beatos virtuvė

Spurgos-pyragėliai – churros

(33)

Tai klasikinių prancūziškų spurgų receptas, kuris nesunkiai galėtų vadintis ir Pietų Amerikos paveldu. Iš tokios plikytos tešlos kepamos ir prancūziškosios beignets, ir meksikietiškosios churros. Spurga yra universalus dalykas ir visam pasaulyje rasite vienokią ar kitokią jos atmainą. Pavyzdžiui, kiekviename Portugalijos turguje būtinai išvysite nors vieną spurgų pardavėją su katilu aliejaus, kibiru tešlos ir dar vienu kibiru cinamoninio cukraus. Privalau jus perspėti, kad šios spurgos yra nuostabiai skanios, minkštos, išsipūtusios – joms neprilygsta niekas, todėl skanėsto iškart neliks ant stalo.

Reikės:
  • 300 ml vandens
  • 4–5 kiaušinių
  • 110 g sviesto
  • 150 g miltų
  • žiupsnio druskos
  • 1 šaukštelio cukraus
  • 1 l ar daugiau rapsų aliejaus kepti
  • Spurgoms gardinti:
  • 4–5 šaukštų cukraus
  • 1 nubraukto šaukšto cinamono
  • 50 g šokolado
  • 50 ml plakamosios grietinėlės

Šis receptas yra iš mano naujausios „Mamų knygos“.

Kepame spurgas:

  1. Sviestą supjaustome nedideliais gabaliukais. Į puodelį supilame vandenį, suberiame druską, cukrų ir sviesto gabaliukus, pradedame kaitinti.
  2. Į kitą dubenį persijojame miltus, kad būtų puresni.
  3. Kai vandens paviršius puodelyje pradės judėti, suberiame miltus ir maišome, kol viskas sušoks į vientisą masę ir ji atlips nuo puodo sienų.
  4. Išjungiame kaitrą, tešlą išimame ir padedame ant didesnės lėkštės, kad greičiau atvėstų.
  5. Į pravėsusią, bet dar šiltą tešlą vieną po kito elektriniu plakikliu įplakame kiaušinius. Turi išeiti riebios grietinės konsistencijos masė.
  6. Tešlą sukrėskite į konditerinį švirkštą dantytu antgaliu.
  7. Į puodą supilame aliejų ir pradedame kaitinti. Aliejus turi būti karštas, bet jokiu būdu ne smilkstantis. Jei įmestas baltos duonos gabaliukas pradeda burbuliuoti ir paruduoja jums suskaičiavus iki penkiolikos – aliejus tinkamas.
  8. Į įkaitusį aliejų konditeriniu švirkštu spaudžiame juosteles ar burbuliukus. Spurgos iškepa greitai, tai suprasite pagal jų spalvą.
  9. Iš aliejaus ištrauktas spurgas dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad jis sugertų aliejaus perteklių.
  10. Spurgas pavoliokite cinamoniniame cukruje ar ragaukite pamirkę ištirpintame ir su grietinėle sumaišytame šokolade.

Jei nenorite virti aliejuje, iš šios tešlos kepkite plikytus pyragaičius: šaukšteliu dėkite mažus kauburėlius ant kepimo skardos, apibarstykite cinamoniniu cukrumi ir kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje, kol jie pasipūs ir švelniai paruduos.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (13 balsai, vidurkis: 4,46 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (33)
Komentarai
  1. Ieva parašė:

    Kaip mėgstu saldumynus! 🙂 Ačiū Jums, Beata, už receptą – jį išbandysiu jau šį savaitgalį 🙂

  2. Jurita parašė:

    super churros,as amerikoje pirma karta paragavau.labai patiko :))))

  3. Paulius parašė:

    Receptas tik pamatytas ir iškart išbandytas!! Nuostabus skonis!

  4. Regina parašė:

    labai aciu uz recepta,butinai isbandysiu.Daug kepu,megstu naujoves ir eksperimentuoti.Plikytu spurgu,niekad dar nebuvau dariusi,visokias kitokias spurgas esu isbandziusi.Geru jums svenciu savaitgalyje 🙂

  5. pau parašė:

    aš pati labai mėgstu churros tai labai smagu matyti kad ir kiti jomis dalinasi ir džiaugiasi 🙂
    tačiau negaliu nepaminėti, kad churros yra klasikinis ISPANIŠKAS o ne prancūziškas patiekalas, be abejonės perimtas ir lotynų amerikiečių. žinoma, dėl plataus paplitimo egzistuoja daugybė patiekalo variacijų, tačiau trdicinės ispaniškos gaminamos tik iš miltų ir vandens, tik iškeptos barstomos cukrumi ir cinamonu.

    • Beata Nicholson parašė:

      taip taip taip, čia tik taip susiskaito: beignet yra plikytos tešlos spurgos – prancūziškos, Churos yra ispaniškas dalykas…yra labai daug visokių receptų, bet plikytų vistik net ispaniškų versijų daugiausia, ir aš bandžaiu ir plikytas ir ne, tai ne plikytas variantas truputi kaip blynas, o plikytas yra visai kita šneka,todėl aš siūlau churros daryti iš plikytos tešlos…..Žiauriai skanu, ir truputi nuodėminga:))

      • Migle parašė:

        Sveiki Beata,ruuosiuosi ryt kepti sias spurgytes:) labai sudominot su plikyta tesla, nes sakot,kad skaniau gaunasi:) o kaip ja pasidaryti? Ir ka daryti,kad nepermirktu aliejuje kaip kurios skaitytojo srases,kad joms churrosprigere aliejaus:)? Laukiu jusu patarimu:)

  6. 3347 parašė:

    Ispanijoj atostogaudama situs ragavau, ten patiekia su karstu sokoladu, tai labai patiko 🙂 reikes pabandyti pasidaryti.

  7. Karolina parašė:

    Miela Beata, dėkoju Jums už receptą 🙂 Išbandžiau, bet nelabai pavyko… Teko įdėti daugiau miltų, nes buvo per skysta. Atrodė tešla galiausiai visai gera gavosi, bet spurgytės pritraukė daug aliejaus. Kitą kartą pabandysiu kepti be aliejaus orkaitėje 🙂

    • Justina parašė:

      Sveiki, man taip pat labai pritraukė aliejaus… tai bandžiau kepti… tešlą į skardą išspaudžiau konditeriniu švirkštu,,, kepant formos nebeliko,, gavosi tokie bandukai :)) kažkaip pasiduoti nenoriu – juk turi pavykti! tik dar noriu paklausti: kiaušiniai turi būti kambario temperatūros? ir ar turi įtakos tešlos iškilimui orkaitėje pačios tešlos temperatūra? nes kol įkaito orkaitė mano tešla tikrai atšalo…

  8. anzelika parašė:

    Kepiau orkaitej, kadangi neturejau svirksto:). Tesla labai idomi gavos:). Bet pyrageliai patys gavosi nuostabus, ypac apliejus sokoladu:)

  9. jurate parašė:

    o ka daryti, kad aliejaus nepritrauktu?..

  10. grebeja parašė:

    super receptas!!! Kepiau orkaitej ant 180. viskas lb gerai gavosi, lb lb skanu. ideja mamytems: as su konditeriniu maisiuku padariau raides iskepa pasipucia galima vardus iskepti, sirdutes, siaudelius visko galima priraityti lb sauniai atrodo, o dar papuosus su sokolasu super!!! ir tik kokiu 15/20min darbo 🙂

  11. spurga parašė:

    ačiū už receptą, bet man irgi jos prigėrė laaabai daug aliejaus:( kitą kartą reiks bandyti orkaitėje

  12. jolanta parašė:

    esu skaičiusi, kad verdant aliejuje, tam, kad neprisigertų aliejaus spurgos, reikia įpilti degtinės(gal šaukšta-du, priklausomai nuo nuo aliejaus kiekio). Sėkmes

  13. Migle parašė:

    Sveiki Beata,ruuosiuosi ryt kepti sias spurgytes:) labai sudominot su plikyta tesla, nes sakot,kad skaniau gaunasi:) o kaip ja pasidaryti? Ir ka daryti,kad nepermirktu aliejuje kaip kurios skaitytojo srases,kad joms churrosprigere aliejaus:)? Laukiu jusu patarimu:

  14. Migle parašė:

    Miela Beata, ar galite patarti ka,kad spurgtytes neprigertu aliejaus:)?Kepiau jau du kartus orkaiteje ir gavosi tikrai nerealus sausainiai,visai kaip ekleru tesla,dabar darysiu su kremu viduje,gal galite patarti kaip pasigaminti skanu ir neriebu krema siems sausainukams,su konditeriniu svirkstu ipurksiu i ju vidu ir gausis eklerai:)

  15. Ausra parašė:

    Kepiau orkaiteje, gavosi labai skanios, tikrai dar kepsiu ne karta 🙂

  16. Greta parašė:

    Kad neprigertų aliejaus į tešlą galima įpilti šaukštą – du degtinės ar kokio kito panašaus stiprumo alkoholio.
    O į aliejų karts nuo karto įmesti šviežios bulvės gabalėlį.
    Dar įtariu ir nuo aliejaus priklauso ar geria labai, ar ne. Man palmių aliejus kokis tai ne toks įsigeriantis pasirodė, nors jis ir brangesnis už paprastą, bet ilgiau užtenka, nes nedega šitaip.

  17. Ausra B parašė:

    Nuostabus skonis!!!Aciu labai uz recepta!As kepiau orkaiteje,neimanoma nevalgyti:] visiems rekomenduoju!

  18. GRETA parašė:

    Sveika Beata! 🙂 galbūt aš čia išokau ne į tą „traukinį“ 😀 Bet turiu nedidelį klausimą. Kokia yra kepinio paslaptis, jog jis būna nuostabiai gelsvo atspalvio. Naudoju, naminius kiaušinius, tačiau toks nuostabus atsplavis nesigauna. Ragavau tetos gaminto pyrago, kuris buvo skaiščiai gelsvas, paslapties neatskleidė.. Kavinėse lietiniai, taip pat atrodo nuostabiai… Kokia tai paslaptis.. ? 😀 Kaip išgauti tą gražią gelsvo kepinio spalvą? 🙂 Nejaugi į pagalbą ateina maistiniai dažai.. 🙂

    • Asta parašė:

      aš daug kur naudoju ciberžolę ( kurkuma), tai suteikia gelsvą atspalvį. Tai natūralus dažas, pabandykite 🙂

  19. Vilma parašė:

    Nu nerealus dalykelis! Tik as kepiau orkaitej (nemegstu kepiniu ant aliejaus) – 190 laipsniu, 20 min – super! 😉
    Tik man jie kaip plikyti sauseniukai, o ne spurgytes 😀

    • Lina parašė:

      Jei būtumėt kepus aliejuje , tai būtų spurgytės, o orkaitėje, tai žinoma tik pyragaičiai, sausainai ar kaip kitaip, bet tik ne spurgos 🙂

  20. Deimante parašė:

    Bandziau aliejuje ir orkaiteje. Aliejuje keptos riebokos, ir ne visada vidus gavosi gerai iskepes /gal siek tiek storokos buvo/. Taciau orkaiteje – gavosi puikus rutuliukai profiteroles..prikimsau plikytu kremu ir aplaisciau sokoladu – gavosi nuostabus desertas. 🙂

  21. aisteb parašė:

    Miela Beata, vien pavadinimas churros yra ispaniskas…todel vadinti juos prancuziskais tai mazu maziausia netikslu…

  22. Inga parašė:

    Puikiai, tik aliejuje keptos yra churros, o orkaitėje – plikyti pyragaičiai 🙂 čia juk tolygu plikytos tešlos receptui 🙂

  23. Migle parašė:

    Skaitau, kad visiems labai patiko, keptos spurgos pagal si recepta. O man, zinokit, jos per riebios, ir ne del to, kad keptos aliejuje, o del sviesto – jo tikrai per daug. Bandysiu dar kada kepti tik su trupuciu sviesto 🙂

  24. Jurgita parašė:

    Gaila, bet visai nepatiko…Gavos riebalų prisigėrę tešlos rageliai….:(

  25. Spurga parašė:

    Sveiki! Gal kas galėtų pasidalinti, kiek spurgų išėjo iš tokio kiekio tešlos?

  26. Sigita parašė:

    Ispaniškų neteko ragauti. Bet Prancūziškos visiškai ne tokios… Prancūzijoje jos tokios kietos tešlos, truputį net guminės. O pagal šį receptą man gavosi labai lengvos, trapios. Gal kažką ne taip padariau.

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.