Spausdinti

Šiuo atveju puodas veikia beveik kaip orkaitė, tiesa, gana drėgna, beveik garų principu veikianti orkaitė. Didelis mėsos šmotas sėdi sau ant svogūnų ir morkų, dar šalia įpilam truputėlį vandens ir tada mėsa (prieš tai apkepta gerai keptuvėse) sėdi tuose karštuose garuose ir troškinasi. Lygiai taip pat morkos ir ypač svogūnai sukepa į malonią minkštą masę. Aš šį mėsos šmotą pasirinkau pabarstyti indiškais prieskoniais ir šalia patiekiau su prieskoniais išvirtų basmati ryžių. Bet čia tik mano pasirinkimas, galite sėkmingai naudoti ir jums labiau įprastus, labiau tradicinius prieskonius. Pvz., įtrinkite mėsą druska, pipirais, maltais lauro lapai ir maltais kmynais. Šalia, prie morkų, dar čiobrelio šakelę ir puikus, į Lietuvos pusę traukiantis, skonis.

Basmati ryžiai yra ypatingi, auginame Indijoje,  jie – labai aromatingi, jiems būdingos pailgos formos. Nėra labai paprasta juos gerai išvirti. Yra du būdai naudojami jiems virti: sausas, kai užpilama tiek vandens, kiek ryžiai sugers, ir šlapias, kai ryžiai verdami, o paskui vanduo nupilamas. Aš dažniau praktikuoju šlapią būdą ir šiuos ryžius verdu su įvairiais prieskoniais. Šitaip juos mane pamokė virti mano draugė, kuri yra indų kilmės Anjali… Tiesa, man ne visada jie išeina tokie birūs ir gardūs, kaip jai, tačiau bet kokiu atveju reikia bandyt.

Svarbu ryžius nuplauti ir prieš verdant pamirkyti, tada jie išverda per 5-7 minutes, paskui tik nupilti  vandenį lieka. Mano draugė pataria perplovus ryžius ir sudėjus prieskonius į puodą, juos užpilti verdančiu vandeniu ir tada virti. Aš, deja, ne visada šitą priesaką atsimenu… 🙂

Ryžiai puikiai tiks valgyti kartu su sprandine ir morkomis.

Porcijos
8 asm.
Kepimo, virimo laikas
3 val.

Kiaulienos sprandinei:

1 kg sprandinės
1 šaukštelio malto kumino
1 šaukštelio kalendros
1 šaukštelio garam masala prieskonių mišinio
Druskos, pipirų

Morkoms ir svogūnams po mėsa:

2 ar daugiau morkų
2 svogūnų
1 galva česnako
Imbiero šaknies kokie 4 cm ar daugiau
1 džiovinto čili pipiro
0,5 šaukštelio kumino
0,5 šaukštelio kalendros
Druskos, pipirų
Aliejaus kepimui

Ryžiams:

250 g basmati ryžių
1 cinamono lazdelės
Lauro lapo
4-5 žaliojo kardamono ankštelių
2 gvazdikėlių
1 šaukštelio kumino sėklyčių (nebūtinai šie visi išvardinti, jei jokių neturiu, tai bent kumino būtinai įdedu)
Šaukšto aliejaus
Druskos
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

Sprandinė:

1

Sprandinės šmotą, gerai  įtriname prieskoniais ir druska.

2

Morkas ir svogūnus nulupame ir supjaustome, svogūnus pusžiedžiais, morkas šiaudeliais ar apskritimais, bet ne pernelyg smulkiai.

3

Į keptuvę pilame šiek tiek aliejaus ir gerai ją įkaitinam. Dedam mėsos gabalą ir gerai (po kokias 5 minutes iš kiekvienos pusės) jį apkepam, nesudeginam, bet kad rudai gražiai apskrustų. Dedam mėsa į šoną.

Reklama
41011
4

Keptuvėje greitai pakepinam svogūnus, tada beriam prieskonius, dedam morkas, dar leidžiam keptuvėje viskam truputį pasibūti ir tada visą keptuvės turinį dedam į didelį puodą su sunkiu, geru dangčiu.

5

Šalia dedam čili pipirą, nuluptą imbierą ir per pusę horizontaliai perpjautą česnaką (nuo česnako nulupam viršutinį sluoksnį sauso jo apvalkalo, bet viso nulupti nebūtina).

6

Ant morkų užpilam apie pusę stiklinės vandens – tiek, kad vos jas apsemtų ir tupdom mėsos gabalą. Uždengiam puodą ir leidžiam troškintis ant nedidelės ugnies. Taip troškinti galima apie kokias dvi ir ilgiau valandų, tik prižiūrėkite, kad neprisviltų. Kuo lėčiau ir ilgiau troškinsis, tuo minkštesnė bus mėsa.

7

Kai mėsa jau bus jums tinkamo minkštumo ir išsitroškinusi, o skysčio tiek, kad matytųsi, bet neplūduriuotų, mėsą supjaustykite gabalais, dugne bus malonus, tirštokas, ryškios spalvos padažas.

Ryžiai:

1

Ryžius keletą kartų perplauti tekančiu vandeniu, tada juos pamerkti šaltame vandenyje, bet ne ilgiau nei 30 minučių. Vandenį  nupilti.

2

Ryžius dėti į puodą, įdėti prieskonius, druskos, užpilti verdančiu vandeniu taip, kad gerai juos apsemtų ir būtų vandens dvigubai ir dar daugiau negu ryžių. Įdėti šaukštą aliejaus, pamaišyti ir virti apie 7 minutes.

3

Vandenį nupilti, prieskonius stambesnius (cinamoną, lauro lapą, kardamoną) išimti, jei norite.

Reklama
41011
4

Pastatyti puodą dar ant ugnies ir leisti ryžiams pagaruoti, kad išgaruotų vandens perteklius.

Ingredientai
Patarimas

Mėsą svarbu gerai apkepti keptuvėje, leisti jai kaip reikiant parusti, kad pasidarytų tamsiai ruda, tada jos skonis bus visai kitas, kaip orkaitėje skrudinto kepsnio. Ir reikia leisti jai troškintis garuose lėtai ir ilgai, kokias net dvi valandas…

Alternatyva

Galite sėkmingai naudoti ir jums labiau įprastus, labiau tradicinius prieskonius. Pvz., įtrinkite mėsą druska, pipirais, maltais lauro lapai ir maltais kmynais. Šalia, prie morkų, dar čiobrelio šakelę ir puikus, į Lietuvos pusę traukiantis, skonis.

Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. Įdėjau į Delfi tokį komentarą:
    „pažiūrėjau Beatos laidą, ir supratau, kad man visada pavyksta ryžiai. Jos metodu gavosi pakenčiami ryžiai, bet užtruko ilgai ir sugadinta labai daug prieskonių.
    Darau pasimokiusi iš Šaldiklio. Užkaičiu puodą vandens. Tada pasiimu puodą, kuriame virsiu ryžius, susirenku reikiamus prieskonius ir įsipilu ryžių, kiek reiks. Į verdantį vandenį supilu ryžius, vieną minutę intensyviai verdu, o tada nupilu ir gerai perplaunu. Į ryžių virimo puodą pilu pusę šaukšto aliejaus ir pakaitinu su prieskoniais, kad jie „paleistų kvapą”. Taip man prieskonių reikia 3 kartus mažiau negu Beatai. Supilu nuplautus ryžius, užpilu vandeniu (geriau karštu) truputį virš ryžių, įberiu druskos, uždengiu ir verdu 5 minutes. Išjungusi dar 5 minutes palaikau uždarytą. Prieš išjungdamos galite pažiūrėti, ar ne per daug vandens (reiktų sustiprinti ugnį ir nugarinti), ar ne per mažai (turi būti tik prie dugno), ar ne per kieti ryžiai (turi būti pilnai išsipūtę, bet kietoki).”
    Sėkmės! Mačiau visas Jūsų laidas. Labai ačiū!

  2. Aš labai menka gamintoja:), bet Jūs gaminate taip įkvepiančiai:), manau, kad kada nors sąžiningai pagaminsiu ką nors tiksliai pagal Jus:).
    Ačiū Jums:). Jūs ne tik puikiai gaminate, bet esate ir labai mielas žmogus, žiūrėdama į Jus pastebiu, kad šypsausi lyg būtumėte šalia:).
    Sėkmės Jums visuose Jūsų projektuose, šeimoje, visame gyvenime:).

  3. Sveiki,
    bandysiu daryt ir as Kaledoms sprandinuke , tikiuosi iseis, o Beatai noriu palinketi siltu ir jaukiu svenciu tokiu pat nuosirdziu ir siltu kaip ji pati. Mano seimyna ziuri visas Beatos laidas, sake, kad taip paprastai ir aiskiai kaip ka gaminti ne bet kas sugeba, o musu Beatele, su visad sypsena veide, super isaiskina paprastai, kad net paskutine neismanele gali kazkuo palepint seimyna.
    Aciu Beata

  4. Na aš ryžius verdu kiek kitaip 🙂 Supilu ryžius, ko reikia pridedu ir užpilu šaltu vandeniu, kad per 1 cm būtų aukščiau ryžių (juos apsemtų ir virš ryžių 1 cm). Ir viskas verdu apie 8 min. uždengtus. Kai užverda sumažinu ugnį iki minimumo. Jie išbringsta ir nereikia vendens nupilti. Būna birūs, skanūs, nevandeningi 🙂

  5. Man teko ismokti ryziu virimo meno is ryziu valgytoju (arabu)… Kazkaip jie daug su jais nesiterlioja perplovinedami simtus kartu…. Pirmiausia gerai nuplauna ryzius, tada uzkaitina puoda ir i ji pila truputi aliejaus (ne alyvu), kai aliejus ikaista deda ryzius ir juos biski apkepina. Svarbiausia kad visi ryziai apsiveltu riebalais, o tada pila vandeni – ir jo pila lygiai tiek pat kiek ir ryziu (1 stiklinei ryziu – 1 stikline vandens). Pagal skoni paskanina druska ir laukia kol uzvirs. Ryziams leidziama pavirti iki tol kol nebelieka vandens, puoda uzdengia ir tada mazina ugni iki pacios maziausios pasaulyje ugnies ir palieka ryzius toliau gamintis apie 15-20min. Siaip terliones su perplovimais ir pan vyksta kai verda labai daug ryziu (buriui zmoniu), bet iki 2-2,5 stikliniu galima virti be papildomu perplovimu. Pati siuo metodu jau 10 metu verdu ryzius ir gaunas super.

  6. o sitas receptas tai PASAKA, nekart gamintas visada gaunasi taaiip skanu tokia sultinga mesyte ir darzoves, na tikrai rekomenduoju 🙂

Rašyti komentarą