8241
Beatos virtuvė

Smėlinės juostos su obuoliene

(13)
Reikės:
  • 1 nedidelio kiaušinio (40 g)
  • 40 g vandens
  • 430 g visų grūdo dalių kvietinių miltų (tiks ir įprastiniai)
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 150 g „Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“
  • žiupsnio druskos
  • 245 g margarino
  • 200 g obuolienės
  • 1 mažo kiaušinio patepti
  • 30–50 g žemės riešutų be luobelių
  • Obuolienei reikės:
  • 1 kg rudeninių obuolių
  • 1 apelsino
  • 0,5 citrinos sulčių (jei obuoliai pasirodys labai saldūs)
  • 500 g „Dansukker“ cukraus uogienėms
  • 1 šaukšto „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile
  • žiupsnio druskos

Obuolienę verdu dažnai, nes tai viena pigiausių, skaniausių ir universaliausių uogienių! Labai skanu su karštu skrebučiu ryte ar kąsneliu varškės sūrio, kai po pietų norisi ko nors saldaus. Štai mano draugės šeima puslitrinį stiklainį obuolienės lengvai suvalgo su kugeliu! Jei obuolienę virsite su „Dansukker“ cukrumi uogienėmis, džiaugsitės tvirta tekstūra, svarbiausia, ji atidaryta nesupelys ar kitų nemalonių pokštų neiškrės!

O šie sausainiai – tikra klasika, visi jų esame valgę ir ragavę. Trapi smėlinė tešla, gardus uogienės sluoksnis ir žemės riešutų karūna – pats laikas patiems išsikepti šį skanumyną. 

Gaminame obuolienę:

  1. Obuolius perpjauname pusiau, išimame sėklytes ir dar supjaustome į 3–4 dalis. Apelsiną gerai nuplauname sodos tirpalu ir supjaustome skiltelėmis.
  2. Į puodą suberiame obuolius su apelsinais, „Dansukker“ cukrų uogienėmsvanilinį cukrų su natūralia vanile bei žiupsnį druskos. Vis pamaišydami paverdame 10–15 minučių. Jei obuoliai saldūs, įspaudžiame citrinos sultis. 
  3. Ištraukiame apelsino skilteles ir, nugriebę putas, likusią masę sutriname trintuvu.
  4. Supilstome į šiltus kruopščiai išplautus stiklainius ir uždarome.

Gaminame smėlines juostas:

  1. Dubenėlyje truputį paplakame kiaušinį, supilame vandenį ir plakame, kol viskas susilies į vieną masę. Dideliame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, cukrų ir druską. Į miltų mišinį suberiame mažais gabaliukais supjaustytą margariną. Rankomis (arba maisto kombainu) triname miltus su margarinu, kol susiformuos drėgni trupiniai. Supilame kiaušinio ir vandens plakinį ir minkome tešlą, kol ji sulips į rutuliuką.
  2. Įkaitiname orkaitę iki 200 °C. Pasiruošiame skardą, išklojame ją kepimo popieriumi. Stalviršį pabarstome miltais ir kočiojame tešlą iki 3–5 mm storio. Iškočiotą lakštą supjaustome vienodo dydžio juostelėmis. Išilgai ant juostelės tepame obuolienės, kitą juostą dedame ant viršaus. Taip sluoksniuojame, kol neliks tešlos.
  3. Paruoštus sausainius patepame plaktu kiaušiniu ir pabarstome kapotais riešutais.
  4. Kepame apie 18–20 minučių, kol gražiai paruduos.

Smėlinių juostų receptas adaptuotas iš I. Čereškienės knygos „Miltiniai konditerijos gaminiai“ (1978 m.)

 

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (31 balsai, vidurkis: 4,48 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Ramune parašė:

    Nesuprantu kodel toks nedidelis ivertinimas. Juosteles gavosi PUIKIOS ir nerealaus skonio. Aciu uz recepta

  2. Aiste parašė:

    Sveiki, ar galima vietoj kvietiniu miltu naudoti avizinius miltus?☺

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Aiste, jei rinksitės tiktai avižinius miltus, kepinys turėtų pavykti, gal tik kiek skirsis iškepusios tešlos struktūra.
      Tiems, kurie toleruoja glitimą, bet mėgsta avižinius miltus, siūlau juos pamaišyti su kvietiniais.

  3. Nora parašė:

    O vietoje margarino sviestas tinka?

  4. Saule parašė:

    Sveiki,
    Man idomu, ar suminkius tesla reikia palaikyti ja saldytuve? Ir tik po to kocioti ir pjaustyti juosteles?
    Dekui

  5. Monika parašė:

    Labai skanus! Neabejotinai verta pasikepti! Tirpsta. Gal kada pabos, bet dabar seimynelei kepu kas antra diena Naudoju sviesta. O i obolirne dejau apelsino ir citrinos. Viskas-pasaka.

  6. Alina parašė:

    PASAKA skonis 🙂

  7. Rasa parašė:

    Kepiau. Buvau pamiršusi, kad naminiai sausainiai gali būti taip dieviškai skanu. Ačiū!

  8. Rasa parašė:

    Sveiki,
    išsikepiau, paragavau ir patekau vaikystėsn. Be galo skanu! Tik aš naudojau sviestą, o ne margariną.

  9. Rasa parašė:

    Labai geras receptas

  10. Rasa parašė:

    Na vaikystėn nepatekau kaip kad kita Rasa rašė, nes tokiu skanių juostelių tikrai niekas nekepdavo, bet receptas puikus .

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.