8241
Beatos virtuvė

Smėlinės juostos su obuoliene

(0)
Reikės:
  • 1 nedidelio kiaušinio (40 g)
  • 40 g vandens
  • 430 g visų grūdo dalių kvietinių miltų (tiks ir įprastiniai)
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 150 g „Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“
  • žiupsnio druskos
  • 245 g margarino
  • 200 g obuolienės
  • 1 mažo kiaušinio patepti
  • 30–50 g žemės riešutų be luobelių
  • Obuolienei reikės:
  • 1 kg rudeninių obuolių
  • 1 apelsino
  • 0,5 citrinos sulčių (jei obuoliai pasirodys labai saldūs)
  • 500 g „Dansukker“ cukraus uogienėms
  • 1 šaukšto „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile
  • žiupsnio druskos

Obuolienę verdu dažnai, nes tai viena pigiausių, skaniausių ir universaliausių uogienių! Labai skanu su karštu skrebučiu ryte ar kąsneliu varškės sūrio, kai po pietų norisi ko nors saldaus. Štai mano draugės šeima puslitrinį stiklainį obuolienės lengvai suvalgo su kugeliu! Jei obuolienę virsite su „Dansukker“ cukrumi uogienėmis, džiaugsitės tvirta tekstūra, svarbiausia, ji atidaryta nesupelys ar kitų nemalonių pokštų neiškrės!

O šie sausainiai – tikra klasika, visi jų esame valgę ir ragavę. Trapi smėlinė tešla, gardus uogienės sluoksnis ir žemės riešutų karūna – pats laikas patiems išsikepti šį skanumyną. 

Gaminame obuolienę:

  1. Obuolius perpjauname pusiau, išimame sėklytes ir dar supjaustome į 3–4 dalis. Apelsiną gerai nuplauname sodos tirpalu ir supjaustome skiltelėmis.
  2. Į puodą suberiame obuolius su apelsinais, „Dansukker“ cukrų uogienėmsvanilinį cukrų su natūralia vanile bei žiupsnį druskos. Vis pamaišydami paverdame 10–15 minučių. Jei obuoliai saldūs, įspaudžiame citrinos sultis. 
  3. Ištraukiame apelsino skilteles ir, nugriebę putas, likusią masę sutriname trintuvu.
  4. Supilstome į šiltus kruopščiai išplautus stiklainius ir uždarome.

Gaminame smėlines juostas:

  1. Dubenėlyje truputį paplakame kiaušinį, supilame vandenį ir plakame, kol viskas susilies į vieną masę. Dideliame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, cukrų ir druską. Į miltų mišinį suberiame mažais gabaliukais supjaustytą margariną. Rankomis (arba maisto kombainu) triname miltus su margarinu, kol susiformuos drėgni trupiniai. Supilame kiaušinio ir vandens plakinį ir minkome tešlą, kol ji sulips į rutuliuką.
  2. Įkaitiname orkaitę iki 200 °C. Pasiruošiame skardą, išklojame ją kepimo popieriumi. Stalviršį pabarstome miltais ir kočiojame tešlą iki 3–5 mm storio. Iškočiotą lakštą supjaustome vienodo dydžio juostelėmis. Išilgai ant juostelės tepame obuolienės, kitą juostą dedame ant viršaus. Taip sluoksniuojame, kol neliks tešlos.
  3. Paruoštus sausainius patepame plaktu kiaušiniu ir pabarstome kapotais riešutais.
  4. Kepame apie 18–20 minučių, kol gražiai paruduos.

Smėlinių juostų receptas adaptuotas iš I. Čereškienės knygos „Miltiniai konditerijos gaminiai“ (1978 m.)

 

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (4 balsai, vidurkis: 3,00 iš 5)
Loading...

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.