8241
Beatos virtuvė

Senovinis „Medutis“

(2)
Porcijos: 10-12
Reikės:
  • 50 g sviesto
  • 2 šaukštų medaus
  • 1 stiklinės cukraus
  • 3 kiaušinių
  • 4,5 stiklinės miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio ar daugiau cinamono
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • Kremui:
  • 1 litro grietinės (30 % riebumo)
  • 0,5 stiklinės miltelinio cukraus
  • 1 citrinos sulčių
  • 100 g kepintų smulkintų riešutų
  • 100 g mirkytų razinų arba džiovintų spanguolių

Andrių Plindiną pirmiausia pažinau kaip profesionalų floristą ir gėlių žinovą (Andriaus namuose tikros džiunglės – apie 500 augalų), vėliau sužinojau, kad dar vienas jo pomėgis – tortai! Andrius kartais dekoruoja vestuvinius tortus, o jo firminis – pats pačiausias, burnoje tirpstantis ir iš karto nukeliantis į gražiausius vaikystės prisiminimus, – yra senovinis „Medutis“, kurio receptą paveldėjo iš mamytės. Andriaus „Medutis“ turi slaptą ingredientą – jis su džiovintais vaisiais, ir dar šis tortas yra maloniai drėgnas. Skaitydami receptą suprasite, kokia jo paslaptis.

Ruošiame tešlą: į dubenį sudedame sviestą, medų, cukrų, išplaktus kiaušinius. Dubenį statome į indą su karštu vandeniu ir maišome, kol masė pasidarys vientisa. Dubenį išimame, masei leidžiame atvėsti. Sumaišome 4 stiklines miltų su kepimo milteliais, cinamonu ir vaniliniu cukrumi ir po truputį beriame į atvėsintą masę vis maišydami. Jei tešla per minkšta, suberiame likusią pusę stiklinės miltų. Išminkome.

Gautą tešlą padalijame į 5–6 vienodo dydžio gabaliukus, iškočiojame ir kepame apie 200 °C orkaitėje, kol lakštai įgis gelsvą auksinį atspalvį. Iškeptus lakštus atvėsiname ir apipjauname iki norimo dydžio (tam pravers lėkštė). Likusius kraštelius sumalame ir vėliau trupinius panaudojame tortui puošti.

Gaminame kremą: šaltą grietinę iki purumo išplakame su milteliniu cukrumi, įmaišome citrinos sultis ir dar truputį paplakame.

Paruoštus lakštus aptepame storoku sluoksniu kremo, pabarstome riešutais ir razinomis. Paliekame apie valandą pastovėti, kad kremas įsigertų. Atsargiai sudedame lakštus vieną ant kito, švelniai suspaudžiame.

Kremo turėtų šiek tiek likti, kad užtektų torto šonams aptepti. Tortą puošiame pasiruoštais trupiniais, prilipdome juos prie šonų ir ant viršaus. Tortą galima puošti džiovintais vaisiais, riešutais, šviežiomis uogomis. Skaniausias šaltas.

Print Friendly

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (25 balsai, vidurkis: 3.80 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Lina parašė:

    Labai skanus paprastas greitai pagaminamas.

  2. Monika parašė:

    Sveiki, kokio dydžio torto formą naudojot tokiam produktų kiekiui?

Palikite komentarą: Lina

26097
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/Beatos-virtuve-300x250.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/Koldunai-300x250px.gif
26104


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.