8241
Beatos virtuvė

Senovinis „Medutis“

(14)
Porcijos: 10-12
Reikės:
  • 50 g sviesto
  • 2 šaukštų medaus
  • 1 stiklinės cukraus
  • 3 kiaušinių
  • 4,5 stiklinės miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio ar daugiau cinamono
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • Kremui:
  • 1 litro grietinės (30 % riebumo)
  • 0,5 stiklinės miltelinio cukraus
  • 1 citrinos sulčių
  • 100 g kepintų smulkintų riešutų
  • 100 g mirkytų razinų arba džiovintų spanguolių

Andrių Plindiną pirmiausia pažinau kaip profesionalų floristą ir gėlių žinovą (Andriaus namuose tikros džiunglės – apie 500 augalų), vėliau sužinojau, kad dar vienas jo pomėgis – tortai! Andrius kartais dekoruoja vestuvinius tortus, o jo firminis – pats pačiausias, burnoje tirpstantis ir iš karto nukeliantis į gražiausius vaikystės prisiminimus, – yra senovinis „Medutis“, kurio receptą paveldėjo iš mamytės. Andriaus „Medutis“ turi slaptą ingredientą – jis su džiovintais vaisiais, ir dar šis tortas yra maloniai drėgnas. Skaitydami receptą suprasite, kokia jo paslaptis.

Ruošiame tešlą: į dubenį sudedame sviestą, medų, cukrų, išplaktus kiaušinius. Dubenį statome į indą su karštu vandeniu ir maišome, kol masė pasidarys vientisa. Dubenį išimame, masei leidžiame atvėsti. Sumaišome 4 stiklines miltų su kepimo milteliais, cinamonu ir vaniliniu cukrumi ir po truputį beriame į atvėsintą masę vis maišydami. Jei tešla per minkšta, suberiame likusią pusę stiklinės miltų. Išminkome.

Gautą tešlą padalijame į 5–6 vienodo dydžio gabaliukus, iškočiojame ir kepame apie 200 °C orkaitėje, kol lakštai įgis gelsvą auksinį atspalvį. Iškeptus lakštus atvėsiname ir apipjauname iki norimo dydžio (tam pravers lėkštė). Likusius kraštelius sumalame ir vėliau trupinius panaudojame tortui puošti.

Gaminame kremą: šaltą grietinę iki purumo išplakame su milteliniu cukrumi, įmaišome citrinos sultis ir dar truputį paplakame.

Paruoštus lakštus aptepame storoku sluoksniu kremo, pabarstome riešutais ir razinomis. Paliekame apie valandą pastovėti, kad kremas įsigertų. Atsargiai sudedame lakštus vieną ant kito, švelniai suspaudžiame.

Kremo turėtų šiek tiek likti, kad užtektų torto šonams aptepti. Tortą puošiame pasiruoštais trupiniais, prilipdome juos prie šonų ir ant viršaus. Tortą galima puošti džiovintais vaisiais, riešutais, šviežiomis uogomis. Skaniausias šaltas.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (69 balsai, vidurkis: 3,83 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Lina parašė:

    Labai skanus paprastas greitai pagaminamas.

  2. Monika parašė:

    Sveiki, kokio dydžio torto formą naudojot tokiam produktų kiekiui?

  3. Greta parašė:

    Ar galima vietoje miltelinio cukraus deti cukraus pudra ? Ir deti toki pati kieki ? Aciu !

  4. Viktorija parašė:

    Man irgi įdomu,kokio dydžio tortinei

  5. Simona parašė:

    Kiek maždaug reikia kelti padus? Ir kiek yra 1 stiklinė miltų? 200gr?

  6. Simona parašė:

    Kiek maždaug reikia kepti padus? Ir kiek yra 1 stiklinė miltų? 200gr?

  7. Ausra parašė:

    Kiek gramu yra viena stikline miltu?

  8. Kepeja parašė:

    Na jau.. Nuo kada stiklinė 120g. Visais laikais buvo 250g. Net knygose taip parašyta. Ir išviso ar taip sunku, rašyti receptuose normalius tikslius gramus..ypač kepiniuose,desertuose tai yra begalo svarbu. Šiais laikais visų stiklinės skirtingos, ne taip kaip seniau vienodo tūrio, todėl visi visad dabar receptuose rašo tikslius gramus, o ne šaukštais ar stiklinėm atmatuoja..

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Kepėja, na žinokit tikrai tikrai stiklinė miltų nelygu 250g. Va 250ml stiklinė gali būti. Apskritai, stiklinės matas dažniau sutinkamas senoviniuose lietuviškuose receptuose, o anglai ir amerikiečiai ir dabar labai plačiai jį naudoja (cups), taip kad visiškai jo pamiršt nederėtų. Nors turiu pripažinti, man irgi kur kas patogiau viską sverti svarstyklėmis. Bet kuriuo atveju, šiuo receptu su manimi laidoje pasidalino profesionalus floristas Andrius Plindinas, čia jo mamos receptas, todėl iš pagarbos jį ir palikome tokį, nieko nekeitėme. Jei ieškote medaus torto recepto, kuris būtų užrašytas gramais, jį galite rasti čia: https://www.beatosvirtuve.lt/receptai/medaus-tortas/. Sėkmės kepiniuose!

  9. Jurgita parašė:

    Labas vakaras. Truputi nesupratau reikia visus iškart lakštus sudėti su pertepimais? Ar po porą?

    • Beata Nicholson parašė:

      Visus lakštus aptepti kremu, pabarstyti džiovintais vaisiais, BET iškart dar nesatyti vienas ant kito. Palaikyti valandėlę, kad biskvitai „prisirptų“ ir tada jau pirmyn konstruoti tortą.

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.