Spausdinti

Šiuo receptu su mumis pasidalino smidrų augintojai „Šparagų kalnelio” šeimininkai Inga ir Vytautas Kirliai.

Inga tikina, kad jei smidrai visai švieži, nieko jiems daryti nereikia; tik būtų gerai rinktis panašaus storio ūglius, kad iškeptų tolygiai. Jei kiek pastovėję, gal net truputėlį apdžiūvę, prieš dėdama ant pyrago Inga nulaužia sumedėjusius galus ir minutėlei įmeta į karštą vandenį. Sako, kepdami tada jie nesudžius. Jei naudoja šaldytus smidrus, užpila juos šaltu vandeniu, nusausina ir deda į patiekalą.

Porcijos
4 asm.
Kepimo, virimo laikas
20 min.

Reikės:

pakuotės sluoksniuotos tešlos (tinka ir mielinė, ir bemielė)
kelių šaukštų bet kokio turimo žalumynų pesto padažo
300–400 g nesaldaus, geriausia naminio varškės sūrio
apie 300 g šviežių arba šaldytų smidrų
žiupsnelio Provanso žolelių mišinio
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Šiam pyragui Inga naudoja bazilikų pagrindu pagamintą padažą: trinti bazilikai su alyvuogių aliejumi, trupučiu citrinų sulčių, žiupsneliu druskos; jei turi kokio natūralaus riešutų sviesto, įdeda šaukštą ir jo, galima taip pat dėti krapų, mėtų, petražolių. Kai norisi intensyvesnio skonio, vietoj varškės sūrio Inga naudoja fetą.

2

Sluoksniuotos tešlos lapelius Inga kloja į pyrago formos dugną.

3

Tešlą ištepa pesto padažu arba trintų spanguolių ir medaus mišiniu, arba nesaldinta trintų juodųjų serbentų mase. Pastaroji improvizacija jai labai patikusi, vaikams – visai ne. Ant viršaus trupinamas varškės sūris, jis pabarstomas Provanso žolelėmis.

4

Ant viršaus Inga deda aliejumi, druska ir šlakeliu citrinų sulčių apšlakstytus smidrus. Sako, tinka ir ilgesni stiebeliai, ir susmulkinti 2–3 cm gabaliukai. Sluoksnis neturi būti storas, nes tešla neiškeps.

5

Dėl gražumo viršų papuošia tešlos juostelių raštais ar rozmarino šakele.

6

Pyragą orkaitėje su ventiliatoriumi kepa apie 15–20 minučių. Kepant, sako, reikia turėti mintyse, kokius smidrus dėjote. Jei plonesnius – per ilgai kepdami jie gali sudžiūti. Jei storesnius – teks pakepti keliomis minutėmis ilgiau. Jei pyragą kepate su šviežiais smidrais, jie turi suminkštėti, bet neištežti. Šaldyti ar nuplikyti smidrai nuo pat pradžių atrodys minkštesni, bet iškepę neturi būti tarsi guminiai.

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų

Rašyti komentarą