8241
Beatos virtuvė

Pascha – nekeptas velykinis varškės desertas

(9)

Ši varškinė Pascha - tradicinis Velykinis desertas rašytojo Vytauto V. Landsbergio šeimoje. Rašėme žurnale, o vėliau atkeliavo ir į laidą, nes kai paragavau, tai ooooooohh, kokio skanumo...

Reikės:
  • Varškės masei reikės:
  • 1 kg riebios varškės
  • 4 naminių kiaušinių trynių
  • 1 pakelio minkšto (250 g) sviesto
  • 1,5 stiklinės miltelinio cukraus
  • Priedams:
  • vanilės ankšties
  • 9 šaukštų rudojo cukraus
  • 300 g graikinių riešutų
  • 3 apelsinų
  • 2 citrinų
  • 2 plytelių (200 g) juodojo šokolado
  • 50 g sviesto

Pascha yra tradicinis nekeptas stačiatikių velykinis desertas, kurį mielai gamina visi, ypač varškę ir jos gaminius mėgstantieji. „Pascha“ yra riebi, tačiau stebina gaiviu skoniu.
Galbūt todėl šio skanėsto mielai ragauja nuo Velykų stalo visko sočiai prisiragavę valgytojai. Naudodami skirtingus priedus kaskart galite sukurti vis kitokį skonį.  Galima dėti lazdyno riešutų, džiovintų vyšnių,  juodojo šokolado, apelsino žievelės, citrinos tarkuotos žievelės.
Gaminame:
  1. Varškę pertriname per tankų sietelį ir išsukame dideliame moliniame dubenyje, įmaišydami po vieną kiaušinio trynį, po šaukštą sviesto, kol sudedame visą pakelį. Suberiame ir miltelinį cukrų. 
  2. Perpjauname vanilės ankštį, į masę įberiame vanilės sėklyčių. 
  3. Karamelizuojame šviežius riešutus, Vytauto parvežtus iš Gruzijos: į keptuvę įberiame tris šaukštus rudojo cukraus, pakaitiname, kol išsilydys iki skystos karamelės, sudedame riešutus, pamaišome mediniu šaukštu, kad jie pasidengtų griliažo plėvele. Išimame po vieną ir guldome ant sviestinio popieriaus, kad atauštų. (Nepalikti aušti keptuvėje, nes sulips į guzą.)
  4. Nulupame 2 apelsinus ir 2 citrinas, nupjauname baltas žievelės dalis. Geltonąją dalį supjaustome 1 cm skersmens kubeliais. Žieveles karamelizuojame kaip riešutus. Keptuvėje žievelės turi gulėti vienu sluoksniu, kad „neatsitiktų“ uogienė. 
  5. Gražiausias riešutų puseles paliekame desertui papuošti, likusius pasmulkiname ir kartu su pasiruoštomis cukatomis atsargiai įmaišome į varškės masę.
  6. Įmaišome smulkinto juodojo šokolado (vieną plytelę).
  7. Į aukštą apskritos formos dubenį įklojame drobelę ir sukrečiame visą masę. Paspaudžiame ir padedame į šaldytuvą nakčiai.
  8. Kitą dieną garų vonelėje išlydome 50 gramų sviesto ir plytelę juodojo šokolado.
  9. Išvyniojame iš drobės „sūrį“ ir užpilame lydytą masę taip, kad šonuose nubėgtų tarytum varvekliai.
  10. Puošybai atidėtais riešutais ratu apdėliojame „sūrio“ kraštus. 
  11. Apelsino žieveles nupjauname ir supjaustome 3 mm juostelėmis. Karamelizuojame jas kaip riešutus – keptuvėje jos susisuks į spirales. Iš šių žievelių komponuojame gėlę pačiame „Paschos“ viduryje. 

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (9 balsai, vidurkis: 3,78 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Guste parašė:

    Kuo būtų galima keisti varškę? Suprantu, kad klausimas skamba keistai, nes tai varškės desertas, bet pas mane nėra varškėėėės ricotta? Pirmo sale ? Kuo nors ?

  2. Ieva parašė:

    Man klausimas dėl kiaušinių iškilo. Ar be jų niekaip? Nėra naminių, tad nesinori bet kokių dėti…

  3. Agnė parašė:

    Laba diena, nesuprantu 4 punkto, ar tik žieveles naudoti ar ir pati apelsina su citrina reikia supjaustyti 1cm skersmens kubeliais. Ačiū

  4. Monika parašė:

    Sveika, man dabar dėl apelsino ir citrinos klausimas Naudojama tik žievelė? Patys vaisiai nereikalingi?

  5. Viktorija parašė:

    Laba diena. O sviestą sūdytą naudoti?

Palikite komentarą

26097
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/01/BV_kakava_banner.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/BV_banner_maggi.gif
26104


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.