8241
Beatos virtuvė

Nesaldi mielinė pynė su žolelėmis ir sūriu

(5)
Reikės:
  • 300 g miltų
  • 60 g sviesto
  • 200 ml pieno
  • 5 g sausų mielių
  • 1 šaukšto cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 1 kiaušinio trynio
  • 1 šaukštelio druskos
  • 1 kiaušinio baltymo aptepti
  • Aguonų, linų sėmenų, juodgrūdžių ar kitų sėklų pabarstyti
  • Įdarui:
  • 1 poro
  • 100 g sviesto
  • Ryšulėlio krapų, petražolių
  • 3 česnako skiltelių
  • 70 g smulkiai tarkuoto fermentinio sūrio

Na aš tai neįsivaizduoju Velykų ryto be kokios nors ypatingos, labai kokybiškos duonos ar pynės, ar pyrago. Esu iškepusi galybę mielinių kepinių, tinkamų šventiniam stalui – įvairiausių plėšomų bandučių, šokoaldinių babkų ir natgi žydiškų pynių – Challah. O šįkart leiskite jus nustebinti – iškepsiu kvapnią, gundančią mielinę pynę su visokiais žalumynais.

Gaminame mielinę tešlą. Tiasa, ši tešla labai lengvai pagaminama ir rankomis, todėl nepabijokite išbandyti net tie, kurie neturi elektrinių tešlos minkymo prietaisų. Į dubenį beriame miltus, mieles, druką, cukrų ir išmaišome. Prikaistuvyje ištirpiname sviestą, jam suskystėjus – sumaišome su pienu ir viską supilame į miltus. Dar įmušame vieną pilną kiaušinį ir vieną kiaušinio trynį (baltymą išsaugome vėlesniam laikui). Ir viską imamės maišyti, pradžioje šakute, o vėliau, jau suminkome ranka. Tešlą išverčiame ant darbastalio ir dar paminkome. Jei tešla padžioje labai limpa prie paviršiaus, nesusigundykite berti dar miltų, nes taip padarysite ją kietą. Tiesiog kantriai minkykite, ir kai tešla bus pasiruošusi ir susiformuos pakankamai tvirtų glitimo gijų, ji pati stebuklingai atlips nuo stalviršio ir suformuo glotnų elastingą tešlos kamuoliuką, tarsi minkščiausią pagalvėlę. Tešlą dedame į dubenį, pridengiame maistine plėvele ir statome kur nors šiltesnėje namų vietoje pakilti apie valandą. Dar galima tešlą paruošti iš vakaro ir šiame etape statyti ją į šaldytuvą kilti pernakt. Kitą rytą teliks ją įdaryti,  pakildinti antrąkart ir iškepti.

Gaminame įdarą. Keptuvėje išlydome sviestą ir jame apkepiname smulkiai supjaustytą porą, kol šis suminkštės. Suberiame smulkintas žoleles, įtarkuojame česnako skilteles ir dar pašildome apie minutėlę, kol visi aromatai susidraugaus. Pagardiname druska ir juodaisiais pipirais. Paruoštą įdarą perdedame į atskirą dubenėlį ir paliekame kurį laiką pravėsti.

Pakilusią tešlą iškočiojame į ploną stačiakampį. Kuo plonesnis tešlos lakštas, tuo geriau pasiskirstys įdaras ir bus gražesni sluoksniai. Ant iškočioto tešlos lakšto tolygiai paskleidžiame įdarą, dosniai pabarstome sūriu ir, pradėdami nuo ilgojo krašto, susukame į vyniotinį. Vyniotinį perpjauname išilgai per pusę ir dvi gautas kasas supiname kaip spiralę. Gautą tešlos vyniotinį atsargiai perkeliame į kepimo popieriumi ištiestą pailgą kekso formelę.

Nuo tešlos atlikusį kiaušinio baltymą lengvai išplakame šakute ir juo aptepame kepinio viršų bei dosniai pabarstome sėklomis. Pridengiame pynę plėvele ir darkart pakildiname apie 40 minučių. Tada šauname kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę apie 40 minučių.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (3 balsai, vidurkis: 1,00 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Aleksandra parašė:

    Kepiau Velykoms. Labai skanu!

  2. Deimante parašė:

    Labas, kiek pieno? Per laidą sakėt pilat 100ml., o recepte 200ml.? Ačiū

  3. Deimante parašė:

    Ačiū. Vakar kepiau, bet su svogūnų laiškais, vietoj poro. Tikrai labai skani pynė gavosi. Super

  4. Sandra parašė:

    Pirmą kartą iškepiau tobulą bulką! Nerealiai gerai gavosi.. Labai skani. Ir pluta nesukietėjus.. Ačiū už receptą

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.