8241
Beatos virtuvė
Beatos Musaka apkepas

Musaka

(24)

Musaka – tai toks mėsos ir baklažanų apkepas su tokia balta plutele.

Print Friendly
ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (11 balsai, vidurkis: 3.45 iš 5)
Loading...
Reikės:
  • Didelio baklažano
  • 0.5 kg maltos ėrienos (avienos), jei nėra, tai puikiai tiks jautiena
  • Svogūno, saliero kotelio (jei nėra - nieko tokio)
  • morkos
  • česnako kelių skiltelių
  • Stiklinės vyno (nesvarbu, kokios spalvos)
  • Konservuotų pomidorų savo sultyse (vienas indelis, apie 400 g)
  • Aliejaus
  • pipirų, druskos
  • petražolių, muskato riešuto, trupučio cinamono, džiovinto čiobrelio
  • 300 ml pieno
  • 2 trynių ir 1 viso kiaušinio
  • 100 g parmezano

 

Žodžiu, musaka – tai toks mėsos ir baklažanų apkepas su tokia balta plutele. Kaip jau supratot iš produktų sąrašo, reikės padaryti tirštą mėsos padažą/troškinį, tada jį dėt į skardą, „apkabintą“ iš abiejų pusių baklažano riekelėmis ir užpiltą su tokiu baltu padažu – štai kam pienas reikalingas.

Darbų planelis nuo pradžių:

  1. Supjaustom baklažaną riekelėmis. apibarstom druska ir paliekam ramybėj. Druska ištrauks skystį ir atims tariamą kartumą… Šiaip, kažkodėl visur rekomenduoja taip daryti, bet sako žmonės (ir aš pati bandžiau), kad ir nepamerkus į druską baklažanas skanus. Bet tas papildomas vanduo, kurį druska išvaro iš šios daržovės, yra gerai…. Nes siekiamybė yra apkepas, o ne troškinys…
  2. Smulkintą svogūną – į keptuvę su keliais šaukštais aliejaus kol suminkštės. Tada dedam faršą. Apkepinam, pridedam daržovių: česnako porą skiltelių smulkiai kapotų, smulkiai pjaustytas morkas ir saliero stiebą (jei nėra, tai ne pasaulio pabaiga), pomidorus. Pilam vyną, leidžiam paburbuliuoti keletą minučių, kad alkoholis išgaruotų.
  3. Viskas troškinasi, nepamirštam prieskonių. Esminiai, žinoma, būtų druska ir pipirai. Nepakenks žiupsnelis cinamono (bet ne per daug – čia ne obuolių pyragas), čiobrelis, petražolės…
  4. Dabar reikia padaryti kiaušinienę. Kai kuriuose receptuose siūloma tą baltą reikalą daryti su miltais ir panašiai… Bet man ta miltų idėja nelabai priimtina, tai aš darau tik iš pieno, kiaušinių ir sūrio. Tai va, išplakam pieną lengvai su kiaušiniais ir pridedam smulkiai tarkuoto parmezano. Šiek tiek sūrio siūlau pasilikti pabaigai užbarstyti, kai jau viskas baigs kepti ar prieš dedant į lėkštę.
  5. Į kepimo formos dugną tiesiam sluoksnį baklažanų. Juos reikia prieš tai gerai nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Ant baklažanų sluoksnio dėti paruoštą mėsą, vėl tiesti sluoksnį baklažanų ir viską užpilti pieno padažu.
  6. Orkaitė. 200 C, 45 minutės.

Valgom su žaliais dalykais. Cukinijom ar salotom, tik ne su bulvėm 🙂

Print Friendly

Komentarai
  1. Musaka parašė:

    Musaka daroma tikrai ne taip:DDD

  2. Gintare parašė:

    Deja, moussaka netaip gaminama. Graikijoje neesu buvusi, bet tikra ir tradicine moussaka visuomet gamindavo mano drauge graike. Tikrai ne taip gaminamas patiekalas.

  3. Vaida parašė:

    musaka gal ir graikijoje gaminamas, ten nesupaisysi, bet mano draugai turkai , ir teko turkijoje ju seimoje atostogaut, tai musaka mane daznai vaisino ir as pati gamina pagal turku recepta ir nu tikrai ne visai taip gaminama ir beje bulves ten yra 🙂

  4. Domi parašė:

    Man patinka kai kurių ekspertų komentarai :DD Negi taip sunku pvz , prieš komentuojant, įvesti į google ir atsivertus pačią pirmą nuorodą (wikipedia) pamatyti, kad Musaka (Moussaka) yra balkanų ir viduržemio jūros regiono receptas, t.y. kad yra daugybė galimų versijų (kaip bulgarų, serbų, graikų, turkų ir t.t.). Aišku, kad turkiška musaka skirsis nuo graikiškos, kaip ir daugybė kitų patiekalų (yra desertas baklava, kurį turi visos tos šalys tik skrtingai gamina; arba kad ir kebabas (pavadinimas tas pats, bet Graikijoj kebabas tikrai nebus kaip kad lietuviai įpratę prie mūsų ale turkiškų kebabinių). Pati populiariausia yra graikų, BET tai nereiškia, kad Graikijoj visi restoranai Musaką gamins vienodai 🙂 Buvau Kipre ir Graikijoj, deja, nepasitaikė paragauti 2x pagal tą pačią receptūrą pagamintos musakos. Yra baziniai dalykai, o toliau šeimininkės improvizacija, kaip ir su lietuviškais cepelinais, yra kas deda virtų bulvių, yra kas nededa, kas deda kiaušinį ir pan.

  5. Brigita parašė:

    Na va, pasoviau savo Musaka i orkaite:) Is anksto atsiprasau uz nelietuviskas raides, neturiu as ju cia Svedijoj:)
    Noreciau ir as pakritikuoti didziai gerbiama kritikuotoja:) Pirmiausia zodis „nesu„ su viena „e„ rasomas. Jei jau imates kritikuoti, tai bent taisyklinga kalba ir neagresyviu tonu:)
    Domi pritariu, domejausi siuo patiekalu, ir tikrai – kiekvienoj saly jis gaminamas savaip. Mano vyras – libanietis, todel as jau zinau, kad panasiu patiekalu yra Libane, Turkijoje, Graikijoje ir kitose Vidurzemio juros ar Afrikos salyse.
    Labai tikiu, kad mano Musaka, kaip ir kiti isbandyti Beatos receptai, bus puiki. Net neabejoju;)
    Gero ir grazaus Sv. Valentino visoms:)

  6. ele parašė:

    Taip irgi turetu skaniai gautis, bet Kretoje tikrai bulviu deda kaip atkira sluoksni, skaniausias ten ragautas patiekalas, taigi galima tu bulviu ne kiek nesibaidyti.

    • Liucija parašė:

      Pati lankiausi Kretoje, ir drastiškai teigti, jog ,,bulves ,,TIKRAI“ deda“ nereikėtų. Teko ragauti musakos tiek viešbučiuose, tiek restoranuose. Visur ne tik ,,tešlos- kiaušinienės“, bet ir įdaro turinys labai skiriasi.

  7. Gallija parašė:

    Ka tik grizau is Graikijos, kurioje valgiau musaka (pas seimininke ir restorane), be to atsiveziau prieskoniu misini su receptu. Graikijoje valgiau musaka, kurioje pirmas sluoksnis buvo … BULVES, taciau ant prieskoniu pakelio recepte bulviu jau nebuvo …
    Beatos receptas labai panasus, taip jie ir gamina, tik vietoj morku ir salieru deda I kepta farsa pomidoru padaza. Taip pat kiekviena sluoksni apibarsto suriu, t.y. baklazanai, suris, mesa, suris, baklazanai, suris, Besamel padazas, suris, muskato riesutas. Ziauriai daug kaloriju, tad gamindama imsiu Beatos padaza.

  8. Tomas parašė:

    Padariau palyginimą įvairių musakos receptų.
    http://bit.ly/moussakaPalyginimai
    Jei norite ir Jūs papildykit šį dokumentą

    Musaka (moussaka) – tai pats mėgiamiausias mano patiekalas šiuo metu gyvenant užsienyje.

    Per paskutinius metus išragavau musaką daugybėje vietų. Taip, musaka gaminama labai skirtingai, yra daugybė receptų. Yra ir mėsiška ir vegetarinė versija. Musaką galima nusipirkti kai kuriuos prekybos centruose pusiau paruoštą.

    Musaką galima gauti graikų, turkų ir kitų Viduržemio regiono ir Artimųjų Rytų virtuvėse

  9. Indre parašė:

    Aciu,Beata, uz recepta.
    Gaminau ir sis variantas man skanesnis nei ragautas Graikijoj, vien del mazesnio kiekio baltojo padazo:)

  10. Renata parašė:

    Receptas labai panašus į Jamie Oliver. Gavosi skaniai, bet skysčio tikrai perdaug. Iškepus teko nupilti.

  11. tatjana parašė:

    Moussaka be bulviu kaip sokejas be bateliu.Buvau Graikijoj ir Albanijoj ir ten ir ten valgiau jokiu morku niekas ten nededa.Moussaka ingridientai pagrindiniai baklazanas,bulves,farsas,svogunas,truputi cesnakoir padazas.Aisku ir prieskoniai.Neisradinekim naujo dvyracio.Arba jei gaminate ne tikra Moussaka tai vadinkite kitaip.

  12. Kristina parašė:

    labai didžiulis klausimas ????? o kur dėti musakos pirktą dėžutėje , nes mano darbdavė nori iš manęs kulinarinių subtilybių , o šį patiekalą aš girdžiu pirmą kartą . ką tada daryt , labai laukiu atsakymo …. tiesiog skaniai gaminu šeimai , o darbdaviui atrodo kad išmanau viso pasaulio subtilybes ….. : ))))

    • Beata Nicholson parašė:

      Kristina, nelabai supratau jūsų klausimą? musaka dėžutėje? yra pirkti ar kaip?

      • Kristina parašė:

        taip galima pirkti dėžutėje pasirodo , ten yra bulvės kurios verdamos piene , taip rašo ant pakuotės , ir padažas pakuotėje mėsai … ačiū už informaciją … pasitelkiau fantaziją .. paskaičius šiuos receptus .. įdėjau baklažano , tada paruoštos mėsos su morkyte ir svogūnais , ant viršaus tas bulves bei ant viršaus sūrio , sakė nuostabu ….. ačiū už pasūlymus ir pateikiamus receptus …. :)))

  13. Rita parašė:

    Ka tik grizau is Marsa Alam, egiptietiska vegetarine musaka kazkas nuostabaus!

  14. Indrė parašė:

    Gardu, puiku, paprasta 》》》verta! Ne per daug skysčio ir ne per sausa. Dera su cous-cous’u bei salotomis. Tiesą sakant, ilgai skeptiškai vertinau Beatos kulinarinius burtus, bet po ne vieno išbandyto recepto iškilmingai tariu: ačiū už pasiteisinančias idėjas! 🙂

  15. Aušra parašė:

    Patys graikai sako, kad tikroji musaka yra be bulvių, o bulvių ėmė dėti, kad įtiktų turistams. Kai kur prie musakos net deda bulvyčių fri 🙂

  16. Aneta parašė:

    Buvo labai skanu! Tikrai geras receptas, manau pakartosiu daug kartu ir pasidalinsiu receptu su draugais. Valgė ir vyras ir du maži vaikai. Ačiū!

  17. Lolita parašė:

    ne kartà įvairiose šalyse valgiau mousaka.Gaminau namie pagal įvairius receptus ir su bulvem ir be,Beatos labai paprasta pagaminti ir receptas be konkurencijos.

  18. Daiva parašė:

    Sveiki, nusprendziau pagaminti si patiekala,nes turiu baklazana. Paskaiciusi ingridientus,kuriuos turiu,o kai ka improvizavau,nes (manau) kiekviena tikra seimininke(ir del finansiniu sumetimu..)- gamina patiekalus is to ka turi 😉 taigi as vietoj pomidoru savo sultyse dejau nuluptus zalius pomidorus,dadejau 2morkas ir siek tiek moliugo.kam?o tam,kad man patinka kai patiekaluose buna daug visokiu darzoviu ir ivairesnis skonis.Taigi gal ir nebe atitinka mano apkepas sito „musaka“ pavadinimo,bet esme skanus ir sunaudojau norimus produktus 😉 taigi neširskite mielos šeimininkes,kiekviena gamina ka kaip nori, o receptas-nuorodu rodykle 😉 skanaus 😉

Palikite komentarą

26097
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/baneris-BV-rekomend-brita-skaidrus-300x250px-.jpg
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/web-voila-300x250px.jpg
26104


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.