Spausdinti

Kiaušiniai, zuikiai ir, žinoma, morkos yra Velykų stalo atributai, dekoracijos ir produktai. Morkų sėkmė kepiniuose – jau niekam ne paslaptis. Jos suteikia ir spalvos, ir svorio bei drėgmės biskvitui, papildo jį nenuspėjamu skoniu. Vos iškeptą, dar šiltą keksą aptepkite apelsinų džemu. Taip keksas nedžius, įgaus blizgesio ir švies kaip pavasario saulė, budinanti gamtą keltis.

Kokia karūna puošite pagrindinį Velykų stalo kepinį – tortą, Velykų bobą, keksą ar pynę? Mano fantazija dažnai apsiriboja glajumi ir saujele šokoladinių kiaušinio formos saldainių… O konditerė Giedrė Pačenkienė, sukūrusi tikrų šedevrų kepiniams Kalėdų žurnale, siūlo stalo karalių puošti pačiu pavasariu! Dygstančiu, žydinčiu ir įkvepiančiu.

Šis receptas ir pyrago puošybos idėjos buvo išspausdinti 2021 m. Beatos virtuvės pavasario numeryje. Juo su mumis pasidalino Giedrė Pačenkienė – įvairiausių macaron’sų ir kitų skanėstų burtininkė bei užkalbėtoja, „Macaroom“ desertų studijos įkūrėja.

 

Morkų keksas ir keletas idėjų jo papuošimui

0
komentarai
0
Porcijos
8 asm.
Kepimo, virimo laikas
1 val.

Reikės:

400 g smulkiai tarkuotų morkų
5 kiaušinių
300 g rudojo cukraus
280 g vynuogių kauliukų arba kitokio bekvapio aliejaus
400 g miltų
100 g kapotų karijų arba graikinių riešutų
100 g pasmulkintų džiovintų ananasų
1 šaukštelio kepimo miltelių
po žiupsnelį druskos, cinamono, vanilės
nutarkuotos vieno apelsino žievelės
apelsinų džemo patepti
Kaip gaminti?

Gaminimas

Keksas

1

Kiaušinius su cukrumi išplakame iki purumo. Supilame aliejų, vėl išplakame.

2

Įmaišome morkas, kapotus riešutus, džiovintų ananasų gabaliukus.

3

Galiausiai beriame sijotus miltus, kepimo miltelius ir prieskonius, gerai išmaišome.

4

20–24 cm skersmens kepimo formą patepame aliejumi, pabarstome ruduoju cukrumi. Supilame tešlą ir kepame 180 °C temperatūroje apie valandą – tikriname į pyragą įsmeigdami medinį pagaliuką – jei ištraukiame sausą, vadinasi, iškepė.

Marcipano kiaušinėliai

1

Marcipanas – skanusis migdolų saldėsis, kurį visai nesunku pasigaminti namuose. Bet jei nėra tam laiko, šiais laikais marcipano nusipirkti galima beveik kiekviename didesniame prekybos centre. Papuošimams lipdyti tiks bet koks, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į jo sudėtį: jei marcipaną naudosite kepiniams įdaryti – tuomet jo sudėtyje turėtų būti ne mažiau kaip 50 proc. migdolų. Likusią marcipano masę galite sunaudoti skanindami mielinius pyragus ar sausainius. Sandariai supakuotas marcipanas išliks minkštas, o jei laikysite atviroje vietoje – sudžius.

2

Spalvotame cukruje pavolioti marcipaniniai kiaušinėliai – lyg brangakmeniai karūnoje. Rinkitės norimas spalvas, derančias prie stalo ar nuotaikos paletės. Jei nespėjote prisukti marcipano kiaušinėlių, puoškite pirkta spalvota dražė.

3

Kiaušinukus gaminame taip: atgnybame nedažytos marcipano masės ir formuojame kiaušinuką. Į baltą cukrų įlašiname lašelį dažų ir išmaišome. Spalvotame cukruje apvoliojame kiaušinukus. Jei cukrus nenori lipti, rutuliuką aptepame kiaušinio baltymu arba vandeniu.

Gėlių žiedlapiai

1

Valgomi švieži ar džiovinti žiedlapiai. Ant šio pyrago lyg pirmosios žibutės mėlynuoja džiovintų hortenzijų žiedeliai. Šviežių žiedlapių galite rasti maisto prekių parduotuvėse, specialiuose rinkiniuose salotoms, o džiovintų (jei patys nesusidžiovinote) – didesnėse maisto prekių parduotuvėse.

Smidrai

1

Pjaustyti ir susmaigstyti smidrai! Kas sakė, kad jie tik salotoms? Smidras – pilnas gyvybės, pavasario energijos ir tikras sušilusios žemės šauklys. Rodos, pats kepinys pulsuoja bundančia gyvybe.

Daigai

1

Ant šio pyrago susirango žirnelių daigai, bet puikiausiai jį atgaivintų ir saulėgrąžų, ridikėlių ar kiti žalumynai. Uch, kaip man patinka tas žalias veržlumas!

Džiovinti vaisiai

1

Čia jau kaip sugalvosite. Galite atkartoti kepinyje naudotus produktus arba tiesiog papildyti dėlionę norimomis spalvomis, formomis ar faktūromis. Šio kepinio karūna – džiovintų ananasų gabaliukai.

Džemas

1

Nebūtinai glajus. Kepinio viršų galima aptepti apelsinų ar abrikosų džemu, sulietu cukraus sirupu. Džemu apteptas pyrago viršus ne tik nesudžius, bet ir šventiškai blizgės.

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų

Rašyti komentarą