8241
Beatos virtuvė

Meduolinių sausainių rūmai

(5)
Reikės:
  • Tešlai:
  • 125 g sviesto
  • 150 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
  • 5 šaukštai medaus
  • 2 šaukštai grietinėlės
  • 2 šaukšteliai meduolių prieskonių
  • 375 g miltų
  • Pusė šaukštelio sodos
  • Glajui:
  • 1 kiaušinio baltymas (apie 30 g)
  • 150 g cukraus pudros
  • Keli lašeliai citrinos sulčių
  • Sienoms suklijuoti:
  • Cukraus
  • Langams:
  • Ledinukų be įdaro
  • Dūmams:
  • Cukraus vatos
  • Sniegui:
  • Cukraus pudros

Taukšt ir meduolinis namelis, tiksliau visi rūmai! Žinau žinau, atrodo kaip metų projektas. Bet ir kaip stebuklas – tokio jaukumo, spalvotais ledinukų langeliais ir dūmais iš kaminų… Kaip tokius rūmus iškepti, mano laidoje parodė  Panelė Anelė iš Rokiškio (yra ir mano Kalėdiniame žurnale!) Anelė papasakojo ir apie karamelės klijus, ir apie cukraus vatos debesis, ir kaip langus ledinukais stiklint, ir daug kitų meduolinių rūmų paslapčių. Kas kepsit su vaikais, kaip aš, iškart kepkit dvigubai daugiau sienų… 

Gaminame:

  1. Dubenyje sumaišome miltus su valgomąja soda. Puode ištirpiname sviestą su cukrumi, medumi, grietinėle ir meduolių prieskoniais. Visą puodo turinį supilame ant miltų ir gerai išmaišome. Gautą tešlą dedame bent valandai pailsėti ir atvėsti į šaldytuvą. Į maistinę plėvelę įvyniota tešla šaldytuve gali bręsti ir porą savaičių.
  2. Atvėsusią tešlą kuo ploniausiai iškočiojame ant kepimo popieriaus lapo (su tuo lapu ir šausime kepti į orkaitę – sausainio sienų neperkelsime). Liniuotės pagalba plonu peiliuku išpjauname sienas pagal trafaretą arba savo vaizduotę. Svarbu laikytis taisyklės, kad priešingos sienos turi būti vienodos. Išpjauname langelius, duris, atsargiai peilio galiuku ar pagaliuku išimame tešlos gabalėlius, kur bus šios ertmės.
  3. Kepame apie 11-14 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Stebime, kad pernelyg nesuskrustų ir neparuduotų, bet ir tinkamai iki galo iškeptų – namelis turi būti tvirtas.
  4. Sienoms iškepus, į langų ertmes dedame po kelis gabalėlius smulkintų ledinukų ir siunčiame atgal į orkaitę 3-4 minutėms, kad cukrus išsilydytų ir susidarytų „stiklas“.
  5. Iškepusias ir atvėsusias sausainių sienas sudedame šalia, patikriname, kaip klijuosime – ar gerai susijungia. Jei kažkur yra netolygumų, juos nutarkuojame smulkia tarkute.
  6. Sienas ir stogą dekoruojame glajumi dar prieš klijuodami namelį. Baltą glajų gaminame elektriniu plaktuvu ar šluotele išmaišydami kiaušinio baltymą su cukraus pudra ir keliais lašais citrinos sulčių. Glajų perdedame į konditerinį maišelį, prieš naudojimą nukerpame mažytį jo kamputį.
  7. Sienas ir stogą tarpusavyje klijuojame karamelės klijais – taip jis sukibs greitai ir labai tvirtai. Plačioje keptuvėje (tokioje, kurion tilptų įmerkti sienos kraštą per visą jos aukštį)  išlydome kelis šaukštus cukraus. Po vieną sienos kraštą merkiame į skystą cukrų ir lipiname namelį.
  8. Iš cukraus vatos formuojame dūmus ir prikemšame jais kaminus. Tiesa, cukraus vata labai greitai drėksta ir sukrenta, todėl šį žingsnį verta daryti pačioje pabaigoje.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (15 balsai, vidurkis: 4,53 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Maryte parašė:

    Nuostabu!! Bandysime padaryti Kanadoj. Baveik pries 100 metu Tevelis gime arti Rokiskio. Aciu uz inspiracija!

  2. Skirmantė parašė:

    Kažkas čia negerai su receptu. Kai tešla pagulėjo šaldytuve, kočioti neįmanoma buvo. Trupėjo į trupinius, nieko negalėjom padaryti. Be reikalo produktus sugadinome

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Skirmante, tai tešla tokia ir turi būti. Todėl ir gaunasi tvirti, gerai išsilaikantys sausainiai. Jei tešla labai trupa, tai trumpai pašildykite rankose ar palaikykite kambario tempetratūroje – bus lengviau kočioti.

  3. Rūta parašė:

    Ačiū už nuostabią idėją! Sausiainiai labai skanūs:) deja, namelis nepavyko, iš šaldytuvo ištraukus tešlą, ji buvo labai trapi, sunkiai kočiojosi ir gavosi nelygus paviršius. Kokia galėtų būti to trapumo priežastis?

  4. Daiva parašė:

    Gavosi labai skanūs sausainiai! Tik pirma skarda sudegė, nes iškočiojau labai plonai, tai 10min buvo per daug, antrą skardą kepiau 5min ir buvo tobuli! Dabar jau bandysiu kepti ir namelį

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.