8241
Beatos virtuvė

Medaus tortas su apelsinų kremu ir spanguolių želė

(40)

Medaus tortas man niekada neatsibosta. Na gal tik kartais pasigendu jame daugiau drėgmės ir kremo. Todėl ir sugalvojau tokį receptą, kuriame apelsinų kremo daugiau nei tešlos, o viršų puošia spanguolių želė.

Reikės:
  • Biskvitu:
  • 80 g sviesto
  • 80 g medaus
  • 1 šaukštelis meduolių prieskonių
  • 3 kiaušiniai
  • 80 g cukraus
  • 50 g grietinės
  • 150 g kvietinių miltų
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • arba sausainių pagrindui:
  • 250 g sausainių (labai gerai tinka imbieriniai "Beatos virtuvė")
  • 60 g lydyto sviesto
  • Kremui:
  • 1 apelsino žievelė
  • 2 apelsinų sultys
  • 1 citrinos sultys
  • 150 g cukraus miltelių
  • 300 g grietinės
  • 250 g maskarponės
  • 250 ml grietinėlės
  • 14 g želatinos
  • Viršutiniam sluoksniui:
  • 2 apelsinų sultys
  • 7 g želatinos
  • 1 stiklinė spanguolių
  • 2 šaukštai cukraus

Kokios šventės be torto?! O jei jau galvojam apie tortą, pirmiausia į galvą šauna kokie? Medaus, Napoleonas… Tai šioms Kalėdoms siūlau paruošti tokį atsinaujinusį, daugiau kremo prisikrovusį medaus tortą. Šis medaus tortas su apelsinų kremu ir spanguolių želė daug paprastesnis, nei mūsų klasikini numylėtas (jo receptą galite rasti čia). Nereikia kepti atskirų lakštų, tik vieną meduolinį biskvitą. Tuomet gausiai užpilti kremo

O jei iš viso norite nejungti orkaitės, galite ruošti tortą su meduoliniu sausaininiu pagrindu. Man labai patinka sausaininį pagrindą ruošti su savo imbieriniais sausainiais „Beatos virtuvė“, kurių šventiniu laiku tikrai galite rasti prekybos centruose ar internetinėse parduotuvės. Bet tikrai galite rinktis visokius savo mėgstamus.

Gaminame:

  1. Pirmiausia iškepame biskvitą. Į puodą sudedame medų ir sviestą, užkaičiame ir leidžiame kelias minutes paburbuliuoti. Tada suberiame meduolių prieskoniu, kad jie sušiltų ir paskleistų savo aromatą. Išjungiame, paliekame pravėsti ir tada sudedame grietinę.
  2. Išplakame kiaušinius su cukrumi iki baltų purių putų. Plakant kiaušinių masė padvigubės. Tuomet toliau plakdami plona srovele pilame medaus ir sviesto mišinį.
  3. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, įsijojame į mišinį, beriame žiupsnį druskos ir gerai išmaišome, kad neliktų gumuliukų. Supilame tešlą į 22 cm skersmens kepimo formą atsegamais kraštais (ištiesiame ją kepimo popieriumi ar patepame riebalais) ir kepame 180 ℃ orkaitėje apie pusvalandį. Iškepusį biskvitą visiškai atvėsiname ir atvėsusį perpjauname į dvi dalis.
  4. Jei kepsime ne biskvitą, o darysime sausaininį pagrindą, mėgstamus sausainius, geriausia meduolinius ar imbierinius, susmulkiname kombainu, trupinius suberiame į indą, užpilame lydytu sviestu ir išmaišome. Sukrečiame į sviestiniu popieriumi išklotą kepimo formą. Spausdami šaukštu formuojame torto pagrindą ir statome į šaldytuvą, kol paruošime antrąjį sluoksnį.
  5. Ruošiame kremą. Nutarkuojame 1 apelsino žievelę ir išspaudžiame dviejų apelsinų ir vienos citrinos sultis. Želatiną užpilame 70-100 ml sulčių ir paliekame išbrinkti. Erdviame dubenyje grietinę, maskarponę, grietinėlę ir miltelinį cukrų išplakame su likusiomis citrusinių vaisių sultimis.
  6. Išbrinkusią želatiną dar užkaičiame, kad visiškai ištirptų ( tik negalima užvirti). Ir maža srovele, labai po truputį, toliau plakdami ar maišydami kremą, į jį pilame želatiną. Suberiame nutarkuotą apelsino žievelę ir gerai išmaišome.
  7. Į kepimo formą tiesiame kepimo popieriau lapą, kad tortas nepriliptų. Dedame viršutinę biskvito dalį, ant jos supilame beveik visą paruoštą kremą (pasiliekame keletą šaukštų viršui) ir uždedame apatinę biskvito dalį, tada užpilame kelis šaukštus kremo, kurio atsidėjome. Statome į šaldytuvą bent 2 val., kad kremas kiek apstingtų.  Jei naudojame sausaininį pagrindą, kremą pilame tiesiai ant jo. Jei norite, kad torto kraštai būtų lygesni, galima formos šonos ištiesti acetato plėvele arba kepimo popieriaus juosta.
  8. Kai tortas jau beveik sustingęs, pasiruošiame spanguolių želė. Vieno apelsino sultimis užpilame želatiną, kito apelsino sultis pilame į puodelį kartu su spanguolėmis ir cukrumi, užverdame ir leidžiame kiek pakunkuliuoti. Kai paverda, sutriname maisto smulkintuvu į tyrelę, ir supilame kiek pašildytą ir ištirpintą želatiną. Spanguolinį sluoksnį atvėsiname iki kambario temperatūros, supilame ant torto ir grąžiname į šaldytuvą. Tegul stingsta pernakt.
  9. Dekoruojame šviežiomis ir cukruotomis spanguolėmis bei meduoliais.

 

Medaus tortas su apelsinų kremu ir spanguolių želė susilaukė daug jūsų komplimentų po laidos. Jei norite pamatyti šio torto gaminimo eigą ar kilo kokių nors neaiškumų, tai būtinai spauskite šią nuorodą ir atsisukite mano laidą LRT mediatekoje. 

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (47 balsai, vidurkis: 3,87 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Judita parašė:

    Labai gražiai ir skaniai atrodo būtinai kepsiu Kalėdoms. Ačiū

  2. Rasa parašė:

    Ačiū už receptą, būtinai gaminsiu, jau pildau krepšelį Barboroje! :))

  3. Eglė parašė:

    Sveiki. Kiek žmonių galiu pavaišinti šiuo tortu? Kiek porcijų?

  4. Vitalija parašė:

    Labai gražiai atrodo, bandysiu ir aš Kalėdom, tik klausimas, ar galiu spanguolių želė daryti iš šaldytų uogų? Jei taip, į ką atkreipti dėmesį? Ačiū

  5. Vika parašė:

    Sveiki, norėjau paklausti, kur rašote prie kremo, 2 apelsinų sukčių, tai ko čia 2? 🙂

  6. Goda parašė:

    Sveiki. Kokio riebumo grietinėlę naudojate šiam tortui?

  7. Dalia parašė:

    Sveiki,
    Kiek reiketu dėti gramų zelatino, jei jis milteliu pavidalo ?

  8. Aušra parašė:

    Man biskvitas gavosi labai plonas, ką dariau ne taip? Kremo pagal biskvito kiekį buvo gerokai per daug… Ačiū.

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Aušra, tai nėra klasikinis medutis. Biskvito išeina vienas arba du sluoksniai, jie nėra stori. O tarp jų daug daug kremo. Gal biskvitas nepakilo, nes nebuvo gerai išplakti kiaušiniai.

  9. Dovilė parašė:

    Sveiki 🙂 o kuo galiu pakeisti plakamają grietinėlę? Pamiršau ją!!! Ar ji būtina pertepimui?

    • Beata Nicholson parašė:

      Dovile, ji suskystina, išpurina kremą ir suteikia daugiau lengvumo. Įdėkite kiek daugiau grietinės. Kremas vis tiek bus tikrai skanus.

  10. Agne parašė:

    Sumaišiau ir vietoj miltelinio cukraus įdėjau paprastą tai dabar sėdžiu ir bijau kad nepavyks

  11. Sandra parašė:

    Tortas gavosi iš išvaizdos puikus, bet kremas tikrai per rūgštus.Tikrai daugiau nedėčiau citrinos sulčių. Daug priklauso nuo apelsinų, ir jie šiuo metu saldūs. Dar rūgštumo dadėjo spanguolių viršus,bet jis tapo skanus su dar vienu šauktu cukraus.

  12. Agnė parašė:

    Pavyko puikiai tik gal truputį rūgštokas, bet man labai skanus Ačiū gaminu visada tik jūsų receptus

  13. Rūta parašė:

    Tortas gavosi nuostabus, gaivus. Labai džiaugiuosi, ačiū kad padedat mums savo išbandytais receptais įgyvendinti ir nustebinti artimuosius virtuvės šedefrais. Gražių švenčių.

  14. Gerda parašė:

    Tortas pavyko puikiai! Skonis nuostabus, tikrai kartosiu naujú metù sutikimui 🙂

  15. Lina parašė:

    Tortas tobulai tinkantis Kalėdoms! Subalansuotas saldžiai rūgštus skonis, apelsinų kvapas,o jau groooožis..! Ačiū Beata!

  16. Egle parašė:

    Puikiai pavyko! Ir labai skanus

  17. Asta parašė:

    Ačiū, šis tortas toks skanus! Rūgštelės tiek kiek reikia, ši „Medučio“ interpretacija daug geresnė už originalą. Na, o torto grožis „nupirko“ visus, gražesnio nesu turėjus

  18. Grazina parašė:

    Sveiki.Beata ar galima ta krema daryti be mascarpones?tesiog nera ispirko pries n/m,praeita karta dariau viska pagal recepta ziauriai skanu,o dabar suplanavau daryti ir nera..aciu.

  19. Auksė parašė:

    Kepiau Kalėdoms, tikrai labai patiko. Aš mėgstu rūgštesnius, gaivesnius, tai šis pats tas:) tik į baltą masę dėjau mažiau cukraus 90g maždaug. Kas mėgsta saldžiai, tai manau sakys kad rūgštus, bet tikrai labai skanus!

  20. Diana parašė:

    Gaminau Kalėdoms. Super tortas – labai skanus, gaivus ir labai gražiai atrodė. Ačiū už receptą.

  21. Jovia parašė:

    Beata,kiek gramu zelatinos deti tos stambiagrudes klingu?

  22. Elena parašė:

    Gaminau Kalėdoms, gavosi labai gražus ir skanus tortas, tik gal kiek rūgštokas. Kitą kartą visai nedėčiau citrinos sulčių, pakanka ir apelsinų su spanguolėmis 🙂

  23. Indrė parašė:

    Tobulas!!! Visiems labai patiko gaminau jau kelis kartus

  24. Mama parašė:

    Labai norim kepti tokį tortą gimtadieniui, bet turiu klausimą: kokiomis uogomis galėčiau keisti viršutinio sluoksnio spanguoles? Pagal spalvą labiausiai patiktų mėlynės, o kokios tiktų pagal skonį?
    Ačiū:)))

  25. Julija parašė:

    Sveiki, Beata! Jei nedesiu maskarpone, kokios proporcijos tada bus grietines ir grietineles?

  26. Inga parašė:

    Beata, tortas puikus. Skoniai subalansuoti, o kremo galėtų būti ir dar daugiau. Toks puikus apelsinų skonis. Neturėjau tikrų spanguolių, tai naudojau džiovintas. Viskas puikiai, tik spalva sodresnė.

  27. Danute parašė:

    Kuom galima keisti grietine?
    Ten, kur gyvenu, jos pirkti nėra 🙂

    Dėkui!

    • Beata Nicholson parašė:

      Naudokite Crème fraîche arba sour cream, tikrai rasite didesniuose prekybos centruose. Arba dėkite riebesnį graikišką jogurtą (būna 10 proc. riebumo).

  28. Evelina parašė:

    Sveiki, nėra skirtumo, jei vietoj spanguolių uogų, naudočiau jau sutrintą spanguolių uogienę? Galbūt tuomet trumpiau virti, tik pašildyti?

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.