„Jurgis ir drakonas„Aš vienu metu buvau visai nustojusi ją virti ir neviriau metų metus, bet dabar kažkaip man šaltiena atrodo toks retro super maistas, nes joje daug kolageno ir šiaip SKANU…
Dar man patinka, kad šaltiena yra ir zero waste, ir naminis, ir dar lėtas maistas. Kitaip tariant, pagal visas paskutines madas… Nors žinau, kad žmonės jau gal tikrai rečiau ją verda ir vis galvoja, kad tai kažkoks bobučių ir tetučių maistas.
Šaltieną galima ir iš vištienos, ir iš jautienos, ir kalakutienos, ir, aišku, kiaulienos virti. Svarbiausia, turėti geros mėsos.
Aš va čia praėjusią savaitę dvi dienas padirbėjau ir iš dviejų veršiuko kojelių, kulnine vadina parduotuvėj, ir vienos normalios kiaulienos karkos išviriau visą puodą šaltienos. Aišku, aš ją valgau viena, nes mano namiškiai visi ponai, ir tik mano sesė ir kolegės pagyrė mano šaltienos skanumą.
Bet nemanykite, kad aš esu kažkoks šaltienos genijus. Genialią šaltieną išmokau virti iš savo nuosavo žurnalo haha. Pavasario numeryje draugė Rūta pasidalino savo tėčio geriausiu šaltienos receptu. Jei nemokat virti, tai ten visa šaltienos mokykla – susirasite žurnale… Aš tai perskaičiau recepta ir iš šefės Rūtos pasiėmiau esminius dalykus – iki šiol tik su kiauliena ar vištiena virdavau, o dabar pridėjau veršienos. Ir dar labia patiko patarimas, kad daržoves dedame jau paskutinę valandą. Tiesa, galima ir su greitpuodžiu šaltieną išvirti…
Aš dėjau visokiausių prieskonių: gvazdikėlių, kvapiųjų pipirų, daug laurų lapų ir mėsą man patinka pasūdyti iš anksto, parą iki virimo. Ir esminis gerumas, kad aš ją gaminau per dvi dienas, nes vieną dieną išviriau ir atskyriau nuo kaulų mėsą ir sultinį, nes nebūčiau spėjusi visko tą pačią dieną.
Tas dviejų dienų procesas dar padeda išvengti to tauko sluoksnio ant šaltienos, nes sultinys sustingo, tauką nugriebiau. Tada pamačiau, kad labai standus mano sultinys (čia dėl veršienos kulninės), tai dar vandens pripyliau, ir pridėjau žalumynų – krapų ir pertražolių. Ir dar vienas triukas, kurį išmokau iš žurnalo ir Rūtos, įdėti į sultinį česnako. Ir dar svarbu, kad ji būtų gerai pasūdyta, nes atvėsusi netenka dalies skonio…
Šaltieną valgau su daržovėm ir su duona, ne su kiaušiniais pašildyta ant keptuvės… Ką čia jau ir bepasakysi ŠALTIENA YRA JĖGA… Aš sakyčiau, tai tiesiog lietuviškas supermaistas
Rūtos receptas žiauriai geras yra pavasariniame žurnale – įsigilinkite. O čia mano paprastesnis.
Gaminame:
Dalykas tas, kad kai gamini šaltieną, nėra laiko procesą fotogražuoti. Aš va pirmą kartą važiavau su dviračiu į studiją tai važiavau aš su kuprine ir kas kuprinėje buvo??? ŠALTIENA!!!
Tai tikrai gerulis dalykas yra šaltiena, Velykos va čia pat, o kadangi visi bus mažuose rateliuose tai gal pamėginsite naują projektą – šaltieną?
Būtinai išbandysiu Velykoms! Tai ir mano vaikystes maistas nors amžiumi nesiekiu 30 metų ir nesu nei tetulė nei bobulė, bet vaikystėje neįsivaizduodavau kokios šventes be šaltienos inors visada gamindavo mama, esant šiai karantino situacijai teks perimti šaltienos šefes statusą ! Ir nors valgysiu ją viena, šaltiena apdovanosiu Velykų išvakarėse kolegas #tegyvuojsaltiena