Spausdinti

Dar man patinka, kad šaltiena yra ir zero waste, ir naminis, ir dar lėtas maistas. Kitaip tariant, pagal visas paskutines madas… Nors žinau, kad žmonės jau gal tikrai rečiau ją verda ir vis galvoja, kad tai kažkoks bobučių ir tetučių maistas.

Šaltieną galima ir iš vištienos, ir iš jautienos, ir kalakutienos, ir, aišku, kiaulienos virti. Svarbiausia, turėti geros mėsos, ją man patinka pasūdyti iš anksto- parą iki virimo. Ir esminis gerumas, kad aš ją gaminau per dvi dienas, nes vieną dieną išviriau ir atskyriau nuo kaulų mėsą ir sultinį, nes nebūčiau spėjusi visko tą pačią dieną.

Tas dviejų dienų procesas dar padeda išvengti to tauko sluoksnio ant šaltienos, nes sultinys sustingo, tauką nugriebiau. Tada pamačiau, kad labai standus mano sultinys (čia dėl veršienos kulninės), tai dar vandens pripyliau, ir pridėjau žalumynų – krapų ir pertražolių. Ir dar vienas triukas, kurį išmokau iš žurnalo ir Rūtos, įdėti į sultinį česnako. Ir dar svarbu, kad ji būtų gerai pasūdyta, nes atvėsusi netenka dalies skonio…

Mano meilė šaltiena arba kaip ją išvirti tobulai

0
komentarai
3
Reklama
41010

Reikės:

1 kiaulienos karka
2 veršienos karkutės
4 – 5 lauro lapai
6 gvazdikėliai
Muskato riešuto
Kvapiųjų ir juodųjų pipirų
Druskos 
Vandens

Daržovės ir žalumynai:

1 svogūnas
1 česnako galva
Saliero lapkotis
5-6 morkos 

Pabaigai:

1-2 skiltelės česnako
Žalumynai
Kaip gaminti?
Reklama
38285
Reklama
41010

Gaminimas

1

Nuplauname mėsą, pasūdome, ir paliekame per naktį. Kitą dieną dedame mėsą į didelį puodą, užpilame vandeniu, pridedame laurų lapų, svogūnų, česnakų  ir prieskonių ir lėtai ramiai verdam. Nugriebiame putas. Verdame kokias 3 val . Tada sudedam daržoves ir paverdam dar 45 min.

2

Jei sultinio per mažai, papildomai įpilame vandens, turi šiek tiek apsemti. Bet, aišku, priklauso nuo puodo.

3

Nupilame sultinį per sietelį į indelį. Mėsą sudedame į kitą puodą/lėkštę – ji praktiškai išsineria iš kaulų. Leidžiame atvėsti. Mėsą supjaustome.

Reklama
41011
4

Sultinį ragaujame, turi būti toks sodrus ir pabaigoje, pagal Rūta, įmaišome į karštą sultinį sutrintas česnako skilteles ir susmulkintus žalumynus. Užpilam mėsą sultiniu. Paliekame sustingti.

Ingredientai
Patarimas

Šaltieną valgau su daržovėmis ir su duona, net su kiaušiniais pašildytą ant keptuvės… Ką čia jau ir bepasakysi – ŠALTIENA YRA JĖGA… Aš sakyčiau, tai tiesiog lietuviškas supermaistas.

Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. Būtinai išbandysiu Velykoms! Tai ir mano vaikystes maistas nors amžiumi nesiekiu 30 metų ir nesu nei tetulė nei bobulė, bet vaikystėje neįsivaizduodavau kokios šventes be šaltienos inors visada gamindavo mama, esant šiai karantino situacijai teks perimti šaltienos šefes statusą ‍! Ir nors valgysiu ją viena, šaltiena apdovanosiu Velykų išvakarėse kolegas #tegyvuojsaltiena

  2. Svogūnai , pjaustyti pusžiedžiais, actas ( maistinis, obuolių ar koks kitoks mėgiamas ) , juodieji pipirai malti, vanduo. ( reguliuojama pagal mėgiamą rūgštumą) jeigu norisi saldžiarūgščio, galima įdėti šaukštelį be kaupo cukraus.

Rašyti komentarą