8241
Beatos virtuvė

Lėtas mėsos troškinys – guliašas

(83)

Žiema gerai, kai gali valgyti tokį maistą.

Reikės:
  • 500 g jautienos kumpio (galima truputį daugiau ar mažiau)
  • 2 šaukštų miltų
  • 1 didelio svogūno, arba gali būt ir du
  • 1 saliero lapkočio
  • 3-4 morkų
  • Lauro lapų
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
  • 1 šaukštelio kmynų (man kmynų nebūna per daug, tai galima ir daugiau)
  • 2 šaukštų pomidorų pastos
  • 400 ml sultinio
  • Druskos, pipirų
  • Aliejaus kepimui
  • šaukštelio citrinos sulčių
  • poros šaukštų grietinės (o galima ir be jos)

Trys pagrindinės guliašo gaminimo taisyklės

Čia svarbūs keli dalykai. Pirmiausia, kelis kartus reikia gerai apskrudinti mėsą. Tai troškiniui suteiks gilų skonį. Taip pat svarbu nors truputį pakepinti ir suminkštinti svogūnus. O trečias dalykas, be kurio aš neįsivaizduoju guliašo, yra toks komplektas: kmynai, nemažiau svarbi čia yra ir saldi džiovinta paprika (kaip gi be jos, juk patiekalas iš Paprikų krašto Vengrijos. Tiesa, aš naudoju ispanišką saldžiąją papriką, bet tai visai negadina reikalo. Nebūtina, kad paprika būtų iš Vengrijos specialiu siutinių paštu atsiųsta) ir pomidorų pasta (reikia nevengti jos pačirškinti keptuvėje kartu su svogūnais, kad truputį iš ryškios pomidorinės spalvos pakeistų į plytų).

O toliau – svarbūs veikėjai, be kurių neprasideda dauguma sriubų ir troškinių: svogūnas, salieras ir morka. Saliero galite ir atsisakyti, morka atsakinga už saldumą, jos galima dėti ir daugiau.

Štai ir viskas. Tiesa, galima troškinti su trupučiu vyno, bet ir jautienos ar daržovių sultinys, ar net vanduo puikiai atlieka savo darbą. Taigi, keli maži žingsniai pasiruošti, o paskui jau viską pastatote ant labai silpnos ugnies (arba į orkaitę įdedate visą puodą, tik puodas turi būti be plastmasinių rankenų) ir einate skaityti savaitgalio spaudos. Nors turbūt daugelis turite apsčiai darbų ir savaitgalį, ne tik prie puodų stovėti ar laikraščius skaityti.

Paruošus didesnę porciją galite ir jums labiau simpatingus giminaičius pasikviesti… Pamatysite, visi padėkos už šilto ir klampaus troškinio porciją, kai už lango toks speigas spaudžia.

Guliašo draugai ir neatskiriami bičiuliai

O dabar apie priedus. Aišku, bulvė yra karalienė (aš turiu jų maišą, mano anyta visada aprūpina bulvių maišu), bet man patinka bulves pakeisti kitomis daržovėmis, pavyzdžiui, saldžia bulve, taip vadinamu batatu. Batatai tikrai nėra populiarumo viršūnėje Lietuvoje, auga jie šiltesniuose kraštuose, bet yra nepaprastai skani daržovė, ir jei kokia ypatinga proga, tai galite rasti didesnėse parduotuvėse. Jos pailgos, raudonos, truputį primena raudoną bulvę smailokais galais.Saldžią bulvę tiesiog šaukite į orkaitę, suvynioję į foliją, ir per 45 minutes iškeps minkštutėlė, saldi, ir mažiau krakmolinga nei mūsų gera draugė bulvė… Bet bulvių košė čia yra tai, ko prašo ir įprotis, ir oras, tik į bulvių košę nepamirškite truputį šviežio muskato riešuto įtarkuoti.

O paskutinis žodis būtų toks: čia tikrai nėra labai svarbus kiekvienas gramas, galima dėti daugiau ar mažiau mėsos, bet yra keli dalykai, kurių būtinai nepraleiskite: apvoliokite mėsą miltuose (miltai sutirštins padažą), gerai apkepkite mėsą keletą kartų, ir būtinai įdėkite paprikos miltelių, kmynų ir pomidorų pastos, (jei jos nėra, tai tada padėtį truputį gelbės konservuoti pomidorai savo sultyse be odelių. Sudėkite maždaug pusę indelio, bet pomidorų pasta geriau – ji yra koncentruotas pomidorų skonis).

Gaminame guliašą:

  1. Mėsą supjaustykite kaip galima ploniau, pabarstykite druska, pipirais, pabarstykite miltais ir apvoliokite viską gerai rankomis. Nebūtina, kad kiekvienas gabaliukas būtų vienodai ir tolygiai padengtas miltais.
  2. Į keptuvę įpilkite porą šaukštą aliejaus ir dėkite maždaug trečdalį mėsos gabaliukų,  leiskite jiems apskrusti. Nemaišykite ir nemakaluokite, kai apskrus – atšoks patys nuo keptuvės, tada apverskite ir leiskite kitam šonui apskrusti, bet vėlgi svarbu, kad kiekvienas gabaliukas nors truputį turėtų traškesnių vietelių. Apkepsite per keletą kartų.
  3. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais arba smulkiais gabaliukais, bet tvarkingai – niekas nenori, kad jų lėkštėje paskui būtų koks netvarkingas svogūno gabalas. Dėkite į keptuvę svogūnus, įpilkite dar truputį aliejaus, jei jo visai neliko, bet keptuvės po mėsos kepimo nevalykite – tie prikepę mėsos gabaliukai  atšoks ir susilies su svogūnais, jie netgi truputį drėgmės paskleis. Svogūnams per daug dėmesio neskirkite, bet penkios minutės – labai gerai. Tada dėkite pomidorų pastą ir ją truputį pakepinkite, kad ji iš skaisčiai rausvos taptų rusvos plytų spalvos. Dėkite česnaką susmulkintą – vienos skiltelės pakaks – ir leiskite jam vos apšilti šonus, nesudeginkite. Dabar jau berkite smulkiai supjaustytus salierus ir morkas, leiskite jiems apšilti keptuvėje. Beliko tik prieskonius suberti: paprikos miltelius, kmynus ir lauro lapų porą. Leiskite jiems apšilti minutę ar dvi, ir viskas.
  4. Svogūnus su daržovėmis dėkite į puodą, kuriame viską troškinsite. Dėkite ten pat mėsą, užpilkite sultinio ar vandens (ar pusę vandens, pusę obuolių sulčių, jei turite gardžių kaimiškų drumzlinų, tada guliašas bus salsvas ir lietuviškas).
  5. Dėkite dangtį ant puodo ir leiskite viskam ant nedidelės ugnies troškintis valandą su puse. Per tą laiką viskas suklampės, sutirštės, mėsa suminkštės. Dabar jau paragaukite ar netrūksta druskos, ar kažko, paprastai viskam gerą tašką padeda vos vos keli lašai citrinos sulčių, ir pabaigai, jau prieš valgant, porą šaukštų grietinės, jei be jos negalite gyventi.

Valgyti su lengvai apvirtomis cukinijomis, virtais brokoliais ar delikatesiniu man produktu – raugintais agurkais…

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (36 balsai, vidurkis: 3,97 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (83)
Komentarai
  1. Daiva parašė:

    Labai skanus guliašas, kaip mano sūnus sako tikrų tikriausias La Troškinys (ratatouille) 🙂
    Noriu padėkoti Beata Jums,už įkvėpimą gaminti ir už puikias knygas su kuriomis dažnai užmiegu ir pabundu, smagu kai yra ką paskaityti ar tiesiog fotografijas pavartyti, labai geras jausmas…Ačiū

  2. ruta parašė:

    vakar gaminau sita. Gyvenu Kipre tai kmynu normaliu lietuvisko skonio nerandu cia. bet dejau cionykscius, jie tokio aitroko ir gan specifinio skonio. bet jau pavyko nuostabiai….. vyras vis trynes apie puoda bandydamas nugvelbti kasniuka 🙂 aciu labai uz puikius receptus!

  3. Aušra parašė:

    Puikus patiekalas. Sutartinai teigiamai įvertintas visos šeimos. Kas būna gana retai. 🙂 Ačiū.

  4. Margo parašė:

    Miela Beata,
    nors jau atsventem ir uzgavenes, bet kaip zinia, ziema nenori trauktis is kiemo. Ir kai toks orasm norisi zieminiu valgiu – troskiniu. Gal bruksteltumet koki puiku receptuka – rimto, sodraus troskinio su kuskusu.. Butent norisi mesyte patroskinti ir dar viska sumaisyti su kuskusu. Pagelbesit? 😉

  5. Siga parašė:

    Labai skanus troškinukas, šeimyna suvalgė vienu prisėdimu. Ačiū Beata 🙂

  6. Eva parašė:

    Vaje jei mano vyras vengras pamatytu jog guliasa vadinat troskiniu tai velniu visos gautu itraukiant ir mane 🙂 Bet vaikysteje mamyte visada darydavo guliaso troskinuka ir kol neistekejau uz vengro tol nezinau jog guliasas – tai sriuba.

  7. Juneta parašė:

    Ačiū už nuostabų receptą ! Tikrai pavyko labai labai skaniai, ir namai kvepėjo nuostabiu kvapu 🙂

  8. Simona parašė:

    Vis gi išbandžiau šį patiekaliuką ir buvo mano šeimynėlė didžiai nustebus, kad aš dar taip moku gaminti 😀 tikrai išgyrė ir buvo labai skanu :}

  9. ugne parašė:

    labai labai skanu

  10. giedre parašė:

    ar vietoj jautienos tinka kiauliena

  11. Zivile parašė:

    Labai gardu..tik as imeciau sauja slyvu dziovintu 🙂 labai jau norejau as ju 🙂 mesyte labai minskta buvo, gerai issitroskinusi..valgeme su raugintais agurkais 🙂

  12. Viktorija parašė:

    Saliero neturėjau, o kmynus ir grietinę begaminant pamiršau 😀 bet rezultatas tobulas. Šis patiekalas tapo vienas mėgstamiausių mano šeimos 🙂 ačiū Beata.

  13. Akvile parašė:

    sweiki, as nesupratau vieno, ar reikia visa mesyte apkepinti ar tik trecdali?

  14. Mantas parašė:

    Labai skanu

  15. Inga parašė:

    Super super super troskinukas,siaipnelabai gamindavau guliasusbet nuo siandien tai pasikeis

  16. Liigita parašė:

    Aciu uz puiku recepta. Nuostabus guliasas. Niekad nemaniau, kad kmynai troskiniui suteiks toki gera skoni…

  17. Eglė parašė:

    Sakykit, Beata, Kaip pagaminote bulves, kurios yra nuotraukoje? atrodo labai skaniai 🙂

  18. Simona parašė:

    Nuostabus receptas. Nuo siol guliasa gaminsiu tik pagal si recepta. aciu Beata

  19. laura parašė:

    labai skanus receptukas,aciu 😉 neturejau kmynu, nedejau grietines, bet pavyko sauniai ;))bulves troskinosi kartu guliase, o cukinijas pasikepiau plonai pjaustytas keptuveje.)

  20. Sigis parašė:

    Skonis neapsakomas! Rekomenduociau pasigaminti net ir prityrusiems kulinarams.
    Aciu uz recepta Beatai!

  21. Ieva parašė:

    Siandien gaminau. Labai skanus pietus buvo. Kmynai šiam troskiniui puikiai tinka. 😉

  22. Lina parašė:

    Esu bandžius šį receptą – tobulas skonis! Miela Beata, ar galima vietoj jautienos naudoti veršieną?Turiu didelį gabalą, ryt svečių atvažiuoja, labai norėčiau pagamint tik bijau, kad su veršiena nebus taip skanu…

  23. Kristina parašė:

    Aciu, Beata, uz nuostabu recepta. Nors ir neturejau visu ingridientu, kitaip sakant dejau ka turejau, isejo labai gerai. Visa seima kartojo po du kartus 🙂 Tikrai verta papluseti 🙂

  24. Andrius parašė:

    Na pavyko tikriausiai,zmona sake kad skanu(galejo is mandagumo pameluoti)o dukryte nelabai kalbet moka bet valge na o man tikrai skanu buvo.Na o labiausiai patiko 3 puknto 1 eilute“Svogūną supjaustykite pusžiedžiais arba smulkiais gabaliukais, bet tvarkingai – niekas nenori, kad jų lėkštėje paskui būtų koks netvarkingas svogūno gabalas.“ Gyvenu 33m ir nei kar nesusimaciau kad leksteje svogunai netvarkingi 🙂 🙂 🙂 Aciu uz recepta gaminau ir juokiausi…beje svogunus tvarkingai supjausciau

  25. gintare parašė:

    Labai skanu. Super receptukas:)

  26. Jurgita parašė:

    Super! Pora kartų jau dariau guliašą pagal šį receptą ir tikrai gavosi super. Ir vyras gyrė, ir mano mama, žodžiu visi kas tik ragavo. O svarbiausia, kad čia toks receptas, kad jeigu turi jautienos, viso kito dažniausiai irgi būna namie, taip kad nereikia iš anksto ruoštis ir galvoti.

  27. Kamila parašė:

    Sveiki, kilo klausimas: ar reikia isimti mesa is keptuves pries kepant svogunus? o gal viska kartu kepti?
    aciu

  28. Egle parašė:

    Ar nuotraukoj prie guliaso susiraicius guli cukinija? Gal galetciau gauti patarima kaip galeciau ja pasimarinuoti? Teko ragauti italu restorane su tokiu salstelejusiu marinatu. Lb noreciau namie pasigaminti:)

  29. Ginta parašė:

    Gaminau kartu su savo vaikinu kuris yra airis.Isejo pasakiskai skaniai!Siandien vel gaminsim si patiekala tik visko desim dvigubai daugiau nes praeita karta vakariene isnyko vienu prisedimu:D aciu uz recepta,nieko sudetingo bet skonis super!!!

  30. Jurgita parašė:

    Tikrai labai skanu. Jei nepamenu kiek kartu gaminau ir visad isejo puikiai

  31. Giedre parašė:

    Labai skanus šis guliašas. Gaila, bet kartais mėsytė gaunasi labai minkštutė, o kartais kaip guminė, nors gaminam identiškai. Matyt nuo jautienos priklauso, o kokia nusipirksi, jau laimės dalykas:/

  32. Edita parašė:

    Žada susirinkti keletas vyrų talkai. Keliems vyrams užtektų šio troškinio pavalgyti?
    500g mėsos, tai manyčiau 3 vyrams?

  33. Renata parašė:

    Niekad negaminau guliašo, ką tik pavalgiau, skanu tikrai ir jautiena minkšta išėjo, kuom labai abejojau 🙂 tik nuo ilgo troškinimo labai prisvilo puodas, pastoviai reikėjo maišyt…

  34. Rolandas parašė:

    Super patiekalas (vietoi cibulio pora naudojau) niam niam 🙂

  35. Rūt parašė:

    Ar tinka kiauliena vietoje jautienos?

  36. Aiste parašė:

    Beata, Svedijoje nerandu kmynu – ar tiks kuminas vietoje ju ? Ir norejau paklausti (as labai nepatyrusi virtuveje) ar saliero lapkotis tai yra tas vienas kotelis ar visa keke tu koteliu suaugusiu ?

    • Beata Nicholson parašė:

      Ar tikrai???? angliškas pavadinimas Caraway, ar tikrai nerandatek kažkaip nenoriu tikėti, kuminas visai kitokio skonio, bet truputėli įdėkite….

      • Aiste parašė:

        caraway net ir svediskai vercia i kumina, jie dar turi kitokius prieskonius – ant pakuotes nurodyta krapu tokia “karuna“ kaip jie vadina (tokias is darzo Lietuvoj maciau mociute deda raugindama agurkus), tai gal tai kazkas panasaus ?

        • Modesta parašė:

          Sveiki. Ieskokite prie prieskoniu pavadinimu KARVE, as ir neseniai atradau kol neispirkau visu neaiskiu pavadinimu :))

  37. Kristina parašė:

    Ačiū už nuostabų receptą! Gaminu visad su kiauliena. Išeina pasakiškai skaniai!!!!

  38. Greta parašė:

    Laba diena, norejau paklausti ar patiekalas turi gautis tirstas? nes man gavosi vos ne sriuba :} ir nezinau ka daryti:)) Noretusi tirstesnio kaip guliasas 🙂

  39. Asta parašė:

    Pirma karta taip skaniai pagaminau guliasa,o jau skonis,tik naudojau kiauliena,tokia minksta mesyte gavos.dabar visada taip gaminsiu:)

  40. Gintare parašė:

    Labai labai patiko ! 🙂

  41. Egis parašė:

    Vakar gaminau,labai skaniai gavosi – rekomenduoju visiems !!!!

  42. adelė parašė:

    Labai ilgas receptas. Gal turite patirties kaip minkštai iškepti brandintą jautieną? Kepėme pagal receptą ,, Pakepinti ( pirmiau pasūdyti ir papipirinti) gabalą jautienos (brandintos) apie 3 min., po to dėti į orkaitę 240 C, apie 15 min.,,. Deja, nusivylėm. Buvo kietas mėsos gabalas.

  43. Edita parašė:

    Puikus receptas! Viskas labai gerai pavyko, ir visa šeimyna išgyrė 🙂 tik nedėjau salierų (jų niekas šeimoj nemėgsta) ir grietines neprireikė. Valgėm su bulvių koše (šeimynos pageidavimu) ir aštrias raugintais agurkėliais. Neapsakomas gardumas! Ačiū Beata! x

  44. Vilma parašė:

    Labutis Beata virtuves karaliene:)))norejau paklausti at butina pilti obuoliu sultis nes neturiu gal kazkuom pakeist galiu/aciu

  45. Ausra parašė:

    Na receptas super 😉 naudojau kiauliena o kadangi uzklupo netiketi sveciai viska sumeciau i greitpuodi 🙂 30 min.. gavau tobula troskini 🙂 ivertina likau 10 is 10. Aciu Beata uz idejas 🙂

  46. Vilma parašė:

    Visdelto nusipirkau obuoliuku sulciu tad greitai rengiuos i prijuoste ir bandysiu gaminti si skanuma,nes jau laukia alkanos burnos:).tikiuoss pavyks.aciu Beata uz receptukus!!!!!!!

  47. Vaida parašė:

    Sveiki, Beata,

    minėjote, kad šį troškinį galima ir orkaitėje troškinti. Kokia turėtų būti temperatūra ir, kiek laiko reiktų troškinti orkaitėje? Ačiū 🙂

  48. Ernesta parašė:

    Laba diena Beata,

    Guliasas gavosi nuostabus!
    Na ir visi Jusu receptai isskirtiniai ir visuomet gaunasi puikiai!! Aciu Jum , kad dalinates su mumis savo sedevrais!!!

  49. Laura parašė:

    Nuostabus! Isejo toks koki su nostalgija prisimenu is mokyklos valgyklos laiku (cia pacia geriausia prasme:))Aciu Beata!

  50. Kristina parašė:

    Labai skanus guliašas 🙂 ir vyrui ,ir sūnui labai patiko. Gaminsimės dar ne kartą 🙂

  51. Giedre parašė:

    Labai skanus guliasas!!! Pats geriausias receptas!

  52. Linas parašė:

    Smulkmena:paminėtos citrinos sultys-neparašyta kuomet įterpti.
    Viską darėm pagal instrukciją,bet mėsa kieta.Net ir po 3 val.torškinimo.
    Pirkom halėj(Vilniius)ne kumpį,o „kryžmę“.

  53. Erlanda parašė:

    Aš troškinimui naudojau vien tik obuoliu su morkomis sultis, nepyliau jokio vandens,tad gavosi labai skaniai.

  54. Julia parašė:

    Aciu uz receptuka! Vireja as seip sau, bet si karta visi buvo suzaveti mano sugebejimais ir klause ko taip mazai pagaminau.Tikrai pagaminau uztektinai ….dar karta aciu 🙂

  55. Marius parašė:

    Norėjau paklausti, kiek vandens ir obuolių sulčių pilti?

  56. Algimantas parašė:

    Sugalvojau gaminti guliasa, neatsimenu kaip ten su miltais, gerai kad mes turime Beata! Dabar kaip tik troskinu, tikiuosi seima islauks valandele!

  57. Morta parašė:

    Puikus receptas, buvo labai skanu!!! 🙂 Dag gaminsiu ne vieną kartą 🙂

  58. Monika parašė:

    Ačiū už receptą! Tikrai buvo be galo skanu. Tik paimprovizavau ir vietoje pomidorų pastos šviežius pomidorus apkepiau ir įdėjau troškintis bei įdėjau tris kupinus šaukštus Beatos padažo „Tikras italas“. Tiko puikiai@
    Tik vienas klausimas, norėtųsi, kad kitąkart jautiena būtų minkštesnė. Aš gal per daug ją apkepiau keptuvėje? Ar tiesiog ilgiau troškinti reikia?

  59. Relita parašė:

    Labai Jums Beata aciu,šis patiekalas prigijo musu šeimoje

  60. Arnas parašė:

    Tiesiog super, nors mama gamindavo panasiai, bet pasitikrinau, kad nesuklysciau . Si karta gamindamas idejau ciberzoles ir labai nedaug kajeno pipiru. Na, ciberzole tikrai nieko nesugadino, tik pridejo to iskirtinumo, verta pabandyti. O kajenas maloniai nuteike gomuri ( tik kas nemegsta astrei, nepersistenkite, gali net šuo nevalgyti , nors maniskis jau iprato )

  61. Vita parašė:

    Pabandžiau vieną kartą,dabar gaminu vėl ir vėl ir vėl.Labai skanu vyrui ir vaikams labai patiko paprašė pakartoti.
    Ačiū Beata už receptą

  62. Edita parašė:

    Labai skanus guliašas!
    Vietoj kmynų kartą panaudojau kuminą – labai tiko šiam patiekalui.
    Nuo šiol visuomet gardinu kuminu.

  63. Angele parašė:

    Labai skanus troskinukas,gaminu jau daug kartu,labai visiems patinka.

  64. Renata parašė:

    Laba diena,Beata, greitpuodyje tikrai šis troškinys troškinasi valandą?

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.