Spausdinti

Kulinariniai terminai visuomet yra rebusas, ypač, jei kalbame apie lietuviškus, nes neretai gerų vertinių nėra, o lėkštės vadinti dubenėliu nesinori. Todėl kartais reikia skolintis ir vadinti daiktus originaliais pavadinimais.

Taigi, kiaušinis, be abejonės, yra tikras pusryčių karalius, jo rasime beveik visuomet pusrytiniuose meniu ir visokiomis formomis. Iškepti dorą omletą yra ne juokų darbas, o visas iššūkis, kad jis būtų ne perkepęs, o kur dar apversti nesuplėšant į plaktą kiaušinienę. Šis kepinys nėra omletas, nes omletas, jei laikysimės klasikinių terminų, yra kelių kiaušinių plakinys, paprastai plonas ir, jei yra priedai, tai jie dedami į vidų. Tuo tarpu fritata ir ispaniška tortilija yra gilūs omletai, kai kiaušinis apsiima visą vidaus turinį suklijuoti į vieną puikią dermę. Fritata – itališkas terminas, kuris reiškia įvairius ingredientus užpiltus kiaušinių plakiniu ir iškeptus pradžioje ant viryklės, o pabaigai jis keliauja baigti kepti (kaip koks apkepas) į orkaitę (kadangi dalykas, skirtingai nei omletas, yra storas ir užima visą keptuvės gelmę, tai jam neužtenka tik kaitros iš apačios). Fritata galima puikiausiai valgyti jau atvėsusią ar visai šaltą. Čia mano labai mėgstamas šviežias ir gaivus fritatos variantas su rūkyta lašiša, varške, špinatais ir krapais.

Lašišos Fritata su špinatais ir varške

0
komentarai
26
Porcijos
3 asm.

Reikės:

1 pakelio pusriebės varškės
4 kiaušinių
2 šaukštų grietinės
Laiškinio svogūno
Saujos špinatų
Krapų
100 g šalto rūkymo lašišos (bet gali būti ir karšto)
Druskos, pipirų
Trupučio sviesto
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

1

Pirmiausia sumaišom tai, kas bus pagrindas: varškė, grietinė ir kiaušiniai.

2

Įdedam susmulkintų svogūniukų laiškinių, krapų, truputį druskos ir pipirų.

3

Lašišą supjaustom nedideliais gabaliukais ir dedam į varškės ir kiaušinių masę, ten pat dedam nuplautus ir nusausintus špinatus. Viską sumaišom.

Reklama
41011
4

Į nedidelę keptuvę dedame truputėlį sviesto. Kai sviestas ištirpsta, pilame visą masę į keptuvę ir ant nedidelės ugnelės kepame apie 7 minutes, kad pradėtų viskas tvirtėti.

5

Paskui šauname į orkaitę apie 170-180 C ir baigiame kepti, kad viskas sutvirtėtų.

Ingredientai
Patarimas

Jei turite laiko ir noro, tai visai gerai yra prieš tai špinatus perlieti karštu vandeniu ir juos gerai nusunkti, išspausti iš jų visą vandenį, kad fritata būtų tvirta… Bet jei gerai nuplausite ir nusausinsite (ypač, jei špinatai mažiukai), tai tikrai reikalo nepagadins.

Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. LAAAAABAI skanu :)) siandien kepiau ne velyviems pusryciams, bet pavakariams, tai liezuvi galima praryt, nors ir grietines pamirsau idet.. ;DD

  2. Kepėm vakarienei su baltu vynu…skonis labai paįvairino įprastą omleto supratimą, tik turbūt lašiša buvo gerokai sūri, nes praktiškai tik jos skonį ir tejaučiau 😀

  3. Beata, o kokio mazdaug skersmens keptuve naudoti? na, kad fritata nebutu nei per plona, nei per stora…..

  4. Dariau šiek tiek kitokią, tačiau skonis, manau, nepablogėjo. Greitai paruošiama, todėl skubantiems tai tikras skanus išsigelbėjimas 🙂

  5. Vienintele tobula laida apie maisto gaminimą, gražu stebėti,kaip Beata mikliai sukasi virtuvėje, o ir patiekalai gaminami iš gana pigių „mirtingiems” žmonėms prieinamų žaliavų.Malonu žiūrėti, kaižmogus savo”rogėse”.

  6. Kepiau si recepta savo gimtadienio sveciams per pusrycius:)
    Visi puikiai ivertino – tikrai labai skanu ir lengvai pagaminama:)

  7. Kepem pusryciams – skanu. Tik arba as druskos padauginau :), arba ten jos nelabai ir reikia, nes nuo lasisos pakankamai suru. Patobulesim ir bus viena is puikiu pusryciu ideju – dekui 🙂

  8. super receptas. tik as nusimuilinu nuo keptuveje kepimo ir tiesiai i stiklini inda, istepta sviestuku, supylus kepu orkaitej. nzn, kiek ‘nubloginu’ patiekala, bet mums ir taip labai gardziai gaunasi!
    aciu 🙂

  9. Labas vakaras,
    Iškepiau ir aš šiandien savo šeimynai fritata (uii, kaip man tas žodis patinka 🙂 ).
    Valgė visi pasicepsėdami :DDD
    Nežaidžiau su keptuve, o kaip Bonvojaz tiesiai i keramikinį indą ir į orkatę (aš taip ir kiaušinienes kepu :)) .
    Buvo tikrai labai skanu.
    Ačiū Beatа! :*

  10. Skanu 🙂 bet pastabejimas toks, kad cia nera tikra italiska fritatta 🙂 nes ji gaminama su suriais ir be jokiu grietiniu 🙂

  11. dieviškas skonis! pasidariau supratus, kad valgiau mėsą visą savaitę kasdien. Su šiltnamio špinatais, laiškais…tobula!

  12. dieviškas skonis! pasidariau supratus, kad valgiau mėsą visą savaitę kasdien. Su šiltnamio špinatais, laiškais…tobula!

  13. Labai skanu, tačiau man nesusirišo. Kažką negerai gal padariau. Bet skonis labai patiko, gaminsiu ir vėl 🙂

  14. O as svecius vaisinau, kaip salta uzkandi dejau saltus ant stalo. Kepiau as fritatas mazutes ir keksiuku formelese. Dejau is karto i orkaite. Labai smarkiai iskilo, bet isimtos is orkaites susmuko. Svecius labai nustebinau originaliu nauju patiekalu ir pavadinau fritatytes 🙂

  15. Man idomu, jei kepant keptuvėje, ir vėliau šaunant į orkaitę, su visa keptuve? Kaip ji išsiima? Tiesiog apvertus taip gražiai iššoka??

  16. Labai skanu! Šiaip tą patį darau nieko nekepant – visi tie patys ingredientai tik mažai druskos, reikia pipirų ir laiškinių svogūnų be grietinės, išmaišyti, dėti į lapinės salotos lapą, susukti ir perrišti svogūno laišku. Puikus užkandis!

Rašyti komentarą