8241
Beatos virtuvė

Lašišos Fritata su špinatais ir varške

(25)

Fritata galima puikiausiai valgyti jau atvėsusią ar visai šaltą. Čia - šviežias ir gaivus fritatos variantas su rūkyta lašiša, varške, špinatais ir krapais.

Reikės:
  • 2 – 3 žmonių porcijai:
  • 1 pakelio pusriebės varškės
  • 4 kiaušinių
  • 2 šaukštų grietinės
  • Laiškinio svogūno
  • Saujos špinatų
  • Krapų
  • 100 g šalto rūkymo lašišos (bet gali būti ir karšto)
  • Druskos, pipirų
  • Trupučio sviesto

 

Kulinariniai terminai visuomet yra rebusas, ypač, jei kalbame apie lietuviškus, nes neretai gerų vertinių nėra, o lėkštės vadinti dubenėliu nesinori. Todėl kartais reikia skolintis ir vadinti daiktus originaliais pavadinimais.

Taigi, kiaušinis, be abejonės, yra tikras pusryčių karalius, jo rasime beveik visuomet pusrytiniuose meniu ir visokiomis formomis. Iškepti dorą omletą yra ne juokų darbas, o visas iššūkis, kad jis būtų ne perkepęs, o kur dar apversti nesuplėšant į plaktą kiaušinienę. Šis kepinys nėra omletas, nes omletas, jei laikysimės klasikinių terminų, yra kelių kiaušinių plakinys, paprastai plonas ir, jei yra priedai, tai jie dedami į vidų. Tuo tarpu fritata ir ispaniška tortilija yra gilūs omletai, kai kiaušinis apsiima visą vidaus turinį suklijuoti į vieną puikią dermę. Fritata – itališkas terminas, kuris reiškia įvairius ingredientus užpiltus kiaušinių plakiniu ir iškeptus pradžioje ant viryklės, o pabaigai jis keliauja baigti kepti (kaip koks apkepas) į orkaitę (kadangi dalykas, skirtingai nei omletas, yra storas ir užima visą keptuvės gelmę, tai jam neužtenka tik kaitros iš apačios). Fritata galima puikiausiai valgyti jau atvėsusią ar visai šaltą. Čia mano labai mėgstamas šviežias ir gaivus fritatos variantas su rūkyta lašiša, varške, špinatais ir krapais.

 

Kaip paruošti:

  1. Pirmiausia sumaišom tai, kas bus pagrindas: varškė, grietinė ir kiaušiniai.
  2. Įdedam susmulkintų svogūniukų laiškinių, krapų, truputį druskos ir pipirų.
  3. Lašišą supjaustom nedideliais gabaliukais ir dedam į varškės ir kiaušinių masę, ten pat dedam nuplautus ir nusausintus špinatus. Viską sumaišom.
  4. Į nedidelę keptuvę dedame truputėlį sviesto. Kai sviestas ištirpsta, pilame visą masę į keptuvę ir ant nedidelės ugnelės kepame apie 7 minutes, kad pradėtų viskas tvirtėti.
  5. Paskui šauname į orkaitę apie 170-180 C ir baigiame kepti, kad viskas sutvirtėtų.

P. S. Jei turite laiko ir noro, tai visai gerai yra prieš tai špinatus perlieti karštu vandeniu ir juos gerai nusunkti, išspausti iš jų visą vandenį, kad fritata būtų tvirta… Bet jei gerai nuplausite ir nusausinsite (ypač, jei špinatai mažiukai), tai tikrai reikalo nepagadins.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (6 balsai, vidurkis: 5,00 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (25)
Komentarai
  1. Ausra parašė:

    LAAAAABAI skanu :)) siandien kepiau ne velyviems pusryciams, bet pavakariams, tai liezuvi galima praryt, nors ir grietines pamirsau idet.. ;DD

  2. Valentina parašė:

    Labai skanu !!!! Šiandien jau išbandėmė 🙂

  3. Eosta parašė:

    Kepėm vakarienei su baltu vynu…skonis labai paįvairino įprastą omleto supratimą, tik turbūt lašiša buvo gerokai sūri, nes praktiškai tik jos skonį ir tejaučiau 😀

  4. Edita parašė:

    Beata, o kokio mazdaug skersmens keptuve naudoti? na, kad fritata nebutu nei per plona, nei per stora…..

  5. Šviesulys parašė:

    Dariau šiek tiek kitokią, tačiau skonis, manau, nepablogėjo. Greitai paruošiama, todėl skubantiems tai tikras skanus išsigelbėjimas 🙂

  6. FINLANDija parašė:

    O varškės pakelis kiek paprastai sveria?

  7. Padėka parašė:

    Vienintele tobula laida apie maisto gaminimą, gražu stebėti,kaip Beata mikliai sukasi virtuvėje, o ir patiekalai gaminami iš gana pigių „mirtingiems“ žmonėms prieinamų žaliavų.Malonu žiūrėti, kaižmogus savo“rogėse“.

  8. Giedre parašė:

    Kepiau si recepta savo gimtadienio sveciams per pusrycius:)
    Visi puikiai ivertino – tikrai labai skanu ir lengvai pagaminama:)

  9. Edita parašė:

    Kepem pusryciams – skanu. Tik arba as druskos padauginau :), arba ten jos nelabai ir reikia, nes nuo lasisos pakankamai suru. Patobulesim ir bus viena is puikiu pusryciu ideju – dekui 🙂

  10. Bonvojaz parašė:

    super receptas. tik as nusimuilinu nuo keptuveje kepimo ir tiesiai i stiklini inda, istepta sviestuku, supylus kepu orkaitej. nzn, kiek ‘nubloginu’ patiekala, bet mums ir taip labai gardziai gaunasi!
    aciu 🙂

  11. Aneri parašė:

    Labas vakaras,
    Iškepiau ir aš šiandien savo šeimynai fritata (uii, kaip man tas žodis patinka 🙂 ).
    Valgė visi pasicepsėdami :DDD
    Nežaidžiau su keptuve, o kaip Bonvojaz tiesiai i keramikinį indą ir į orkatę (aš taip ir kiaušinienes kepu :)) .
    Buvo tikrai labai skanu.
    Ačiū Beatа! :*

  12. Ingrida parašė:

    Skanu 🙂

  13. Ieva parašė:

    Skanu 🙂 bet pastabejimas toks, kad cia nera tikra italiska fritatta 🙂 nes ji gaminama su suriais ir be jokiu grietiniu 🙂

  14. Austėja parašė:

    dieviškas skonis! pasidariau supratus, kad valgiau mėsą visą savaitę kasdien. Su šiltnamio špinatais, laiškais…tobula!

  15. Sarune parašė:

    Labai skanu 🙂

  16. Amir parašė:

    Labai skanu, tačiau man nesusirišo. Kažką negerai gal padariau. Bet skonis labai patiko, gaminsiu ir vėl 🙂

    • Beata Nicholson parašė:

      hmmm na gali būti kad špinatuose per daug vandens??? Jei nesate nusiteikusi prieš miltus, galite įdėti šaukštą miltų, tada tikrai tvirtai susiriš….taip pat gali būt kad kiaušiniai mažesni buvo, tai galite kitą kartą viena papildomą įdėti …

  17. Beatrice parašė:

    Išties, kiek gramų tas standartinis varškės pakelis?

  18. Neli parašė:

    O as svecius vaisinau, kaip salta uzkandi dejau saltus ant stalo. Kepiau as fritatas mazutes ir keksiuku formelese. Dejau is karto i orkaite. Labai smarkiai iskilo, bet isimtos is orkaites susmuko. Svecius labai nustebinau originaliu nauju patiekalu ir pavadinau fritatytes 🙂

  19. Inesta parašė:

    Man idomu, jei kepant keptuvėje, ir vėliau šaunant į orkaitę, su visa keptuve? Kaip ji išsiima? Tiesiog apvertus taip gražiai iššoka??

  20. Diana parašė:

    Labai skanu! Šiaip tą patį darau nieko nekepant – visi tie patys ingredientai tik mažai druskos, reikia pipirų ir laiškinių svogūnų be grietinės, išmaišyti, dėti į lapinės salotos lapą, susukti ir perrišti svogūno laišku. Puikus užkandis!

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.