8241
Beatos virtuvė

„Kuršėnų“ vyniotinio tortas su braškėmis

(23)
Reikės:
  • 1 kg braškių
  • 1 kg „Kuršėnų“ vyniotinio
  • 1 l kefyro (ne tiesiai iš šaldytuvo, o geriau kambario temperatūros)
  • 30 g želatinos
  • 1 citrinos sulčių ir žievelės
  • 1 stiklinė cukraus
  • Vanilinio cukraus
  • 1–2 šaukšteliai vanilinio cukraus

Išskirtinio grožio ir skanumo kefyrinis, braškinis ir labai vasariškas tortas, kurio receptu „Beatos virtuvės“ laidoje pasidalino maisto tinklaraštininkė Renata Ničajienė. Šis tortas tirai genialus, nes itin paprastai pagaminamas: jam nereikia nei torto formos, nereikia net plakiklio – galima sode pasidaryti. Pasiraitojam rankoves ir pirmyn!

  1. Maistine plėvele ištiesiame dubens ar naudojamo puodo sieneles. Šis žingsnis būtinas, jei norime, kad tortas gražiai ir lengvai išsiimtų ir, kad nereikėtų jo karštame vandenyje mirkyti. Plėvelės kraštus paliekame kiek ilgesnius, kad galėtume ir iš viršaus apdengti tortą.
  2.  Supjaustome vyniotinį apie 1 cm storio riekėmis. Riekelių turi būt tiek, kad užtektų iškloti indo sieneles ir dar liktų uždėti ant viršaus (kuris vėliau, apvertus tortą, taps jo dugnu).
  3. Į plėvėle iškloto indo dugną dedame dvi suglaustas riekeles. Visą likusį indo perimetrą išklojame perpus perpjautomis vyniotinio riekelėmis.
  4. Į dubenį atsargiai sudedame nuplautas ir nusausintas braškes. Į vidų geriau dėti mažesnes, o diesniąsias pasilikti torto išorės puošybai.
  5.  Maždaug 50 ml šalto vandens išbrinkiname želatiną. Kai ši sugeria visą vandenį ir nebelieka perteklinio skysčio,  ištirpiname karštų garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje, kad suskystėtų ir neliktų želatinos grūdelių.
  6. Kefyrą sumaišome su cukrumi, smulkiai nutarkuota citrinos žievele ir jos sultimis. Maišome, kad cukrus pilnai ištirptų.
  7. Dabar, įdėmiai, atsakingas momentas! Tam, kad tortas sustingtų tolygiai ir kremas būtų malonios, vientisos tekstūros, reikia, kad ištirpusi želatina ir kefyras būtų panašios temperatūros. Vis maišydami supilame želatiną į kefyrą ir tada visą tą mišinį užpilame ant braškių. Skysčio turi būti tiek, kad tik apsemtų arba beveik apsemtų visas braškes. Jas ir išlindusius vyniotinio kraštelius panardiname į kremą ir ant viršaus sudedame likusias „Kuršėnų“ vyniotinio riekeles.
  8. Išlindusiais maistinės plėvelės kraštais uždengiame torto viršų, ranka dar palyginame paviršių ir statome į šaldytuvą stingti pernakt. Norėdami išimti tortą, jį išverčiame ant lėkštės.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (48 balsai, vidurkis: 3,73 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Rima parašė:

    Jau kaip grazu, pasaka. Aciu. Noriu pasigaminti

  2. Rima parašė:

    Labai grazu, aciu. Butinai pasigaminsiu

  3. Inga parašė:

    Sveiki, planuoju daryti si tortuka tik vietoj kursenu vyniotinio naudoti biskvita, noreciau paklausti ar ne paprasciau butu naudoti dr. Oetker zelatinos lapus ir nedeti cukraus? Ar cukrus siuo atveju reikalingas tik del saldumo,nes cukraus nenaudojame, tik sveikesnius pakaitalus? Aciu

    • Beata Nicholson parašė:

      Cukrus čia tik dėl pasaldinimo! Tad galite keisti kitu mėgstamu saldikliu ir naudoti želatinos lapelius.

  4. Aurelija parašė:

    Laba diena. O kokio gamintojo „Kuršėnų vyniotinį“ naudoti? Nes šį vyniotinį gamina beveik visi, kas netingi, bet ne visų jis kokybiškas ir skanus.

    • Beata Nicholson parašė:

      Čia manau teks jums patiems išragauti ir nuspręsti, kurio gamintojo vyniotinį labiausiai mėgstate… Vilniuje, Klaipėdoje ir Šilutėje, žinau, labai gerą „Kuršėnų“ vyniotinį gamina Heydekrug kepykla.

  5. Justina parašė:

    Sveiki Beata!
    Norime pasigaminti si tortuka dukros gimtadieniui. Norejau pasiteirauti ar galima naudoti natūralų jogurtą vietoje kefyro.

    Dėkoju!

  6. Rasa parašė:

    Labai gražus tortas 🙂 Man taip pat įdomu dėl cukraus, nes sergu cukriniu diabetu, o ir kiekis nemažas. Ar galima jį mažinti iki tarkim 1/5-1/6 stiklinės, ar jis kažką papildomai duoda?

    • Beata Nicholson parašė:

      Ne, cukrus tik dėl saldumo. Tai jeigu norite mažiau saldžiai, drąsiai mažinkite cukraus kiekį arba keiskite jį kitu saldikliu.

  7. Adomas parašė:

    Kaip pasigaminti Kuršėnų visuotinį?

  8. Gabrielius parašė:

    Ar galima vietoj braškių deti kitas uogas?

  9. Gitana parašė:

    Sveiki,norėjau pasiteirauti koks buvo gaminamo torto dubens dydis l ?

  10. Audronė parašė:

    Kaip tik šiandien pagaminau. Vyniotinis „Maximos“ – tikrai neblogas, apie 650 g, dar pridėjau šilauogių. Kremą suplakiau kiek kitokį, nes neužteko kefyro: dėjau 400 gr nat. jogurto, apie 150 ml kefyro ir dar gal 150 maskarponės, cukraus gal 70 gr. Kremas išėjo švelnus, neriebus. Rytoj ragausim.

  11. Gitana parašė:

    Sveiki,koks gaminamo torto dubens dydis?

  12. Diana parašė:

    Sveiki,jei ketinu naudoti šaldytas braškes,ar jas būtina atšildyti? Kai atsileidžia braškės,jos tampa patižusios,tad gal nelabai gražiai atrodys… Bet jei dėsiu šaldytas,ar gerai sustings tortas? Ačiū.

    • Beata Nicholson parašė:

      Aš siūlyčiau visgi atitirpinti braškes ir jas dėti į kremą šiek tiek nusausintas. Jei supilsite su visu skysčiu, kuris lieka atitirpinus, drebučiai gali tvirtai nesusitingti.

  13. Teodora parašė:

    Nuostabus tortas, pasakiškai gaivus, gardus ir įspūdingai atrodantis! Visi svečiai gyrė 🙂 Ačiū už puikų receptą!

  14. Vaida parašė:

    Labai skanus! Tik su želatina nepavyko, gerai nesustingo, per šaltą kefyrą naudojau. Bet vis vien viskas buvo sunakinta 😀 tikrai rekomenduoju!

  15. Irena parašė:

    Puikus tortas. + esu juodo šokolado mėgėja. Tik perskaičius receptą, mintyse jį apliejau šokoladine mase. Vėliau apliejau realiai. Visiems patiko nerealiai AČIŪ

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.