8241
Beatos virtuvė

Kiaulės sprandinės vyniotinis su alyvuogėmis ir kaparėliais

(1)
Reikės:
  • 240 g žaliųjų alyvuogių be kauliukų
  • 2 šaukštų kaparėlių
  • 5 česnakų skiltelių
  • Ryšulėlio šviežių petražolių, bazilikų, krapų
  • 1–2 citrinų sulčių ir smulkiai tarkuotų žievelių
  • Alyvuogių aliejaus
  • 2,4 kg kiaulės sprandinės
  • Druskos
  • Juodųjų pipirų
  • Česnakinės druskos
  • Žiupsnio aitriųjų paprikų skiedrelių
  • Kopūstams:
  • 50 g sviesto
  • 100 g rūkytos šoninės
  • Savojinio kopūsto
  • Šaukštelio kmynų
  • Ryšulėlio šviežių krapų, petražolių
  • Druskos

Šiemet Velykų stalui aš pasirinkau turbūt vieną populiariausių mėsos pajusnių visoje Lietuvoje – kiaulienos sprandinę. Kadangi ji yra pakankamai riebi, tai mėsytė iškepa ypač sultinga. O dar, čia labai gražiai kartu sugroja pikantiškas, vaiskus ir žalias alyguogių, kaparėlių ir žolelių užtepas, dar vadinama „tapenada“. Beje, jei turite laiko, didžiąją dalį šio patiekalo paruošimo galite padaryti iš vakaro, o Velykų dieną tik pašauti visą vyniotinį orkaitėn ir nebesirūpinti, nes likusį darbą nudirbs orkaitė.

Pirmiausia gaminame žaliąją tapenadą. Konservuotas alyvuoges, kaparėlius, česnakų skilteles ir visą dosnų kuokštą žalumynų lapelių sudedame į elektrinio trintuvo indą. Ten pat įtarkuojame citrinų žieveles ir įspaudžiame vienos citrinos sultis, įpilame šlakelį alyvuogių aliejaus ir viską sutriname iki košelės konsistencijos.

Imame visą sprandinės gabalą ir mėsą šone (maždaug per trečdalį storio) pjauname išilgai, įpjauname ne iki galo, paliekame 1–1,5 cm storio „sienelę“. Dabar išpjova turėtų būti panaši į atverstą knygą, kurios dešinė pusė maždaug dvigubai plonesnė nei kairė. Toliau kairiąją dalį pjaunant išilgai reikia padalyti į dvi vienodo storio dalis. Tik neperpjauname iki galo, paliekame 1–1,5 cm storio „sienelę“, kad mėsos išklotinę galėtume „atversti“ it trijų dalių lankstinuką. Kai jau turime vieną plokščia mėsos gabalą, jį padruskiname ir papipiriname, pagardiname aitriujų paprikų skiedrelėmis. Tada tepame tolygų tapenados sluoksnį ir suvyniojame mėsą į vyniotinį. Jį surišame sąlyčiui su maistui tinkama medvilnine ar linine virvele. Vyniotinį patupdome į kepimo skardą ir kepame 180 laipsnių orkaitėje mažiausiai 2,5 valandos, galima net ir visas 3, priklausomai nuo mėsos gabalo storio. Pačioje pabaigoje, jei norisi, galima paaukštinti orkaitės kaitrą ir leisti jam gražiai apskrusti.

Pagardui gaminame kopūstus su šonine. Į keptuvę dedame smulkintą šoninę kartu su gabalėliu sviesto ir pačirškiname, kol riebalai pasileis ir mėsytė ims skrusti. Beriame kmynus, išmaišome. Kopūstą supjaustome stambesnėmis riekėmis (ne visai plonytėmis juostelėmis, kaip kad kopūstų slaotoms). Jį sudedame į keptuvę, išmaišome ir uždengę dangtį leidžiame labai trumpai pasitroškinti, pakepti apie 5-10 minuičų, kad tik suminkštėtų, bet neprarastų savo gražios ryškios spalvos ir liktų kramtymo malonumo. Galiausiai pagardiname smulkintomis žolelėmis, druska ir patiekiame kartu su mėsa.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (1 balsai, vidurkis: 2,00 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Milda parašė:

    Ir aš per Velykas kepiau pagal šį receptą. Nuostabiai skanu! Mėsa minkštutė viduje, švelniai apskrudus išorėje ir labai išraiškingo skinio dėl įdaro. Ačiū už idėją! Kartosiu

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.