8241
Beatos virtuvė

Karališka šaltiena

(1)
Reikės:
  • 1 kiaulienos karkos
  • 2 kiaulės kojų
  • 400 g jautienos kulninės
  • 1 veršienos karkos
  • 400 g veršienos kulninės
  • 5–6 vištų kojelių
  • 1 didesnio svogūno
  • 2–3 morkų
  • 1 mažesnio saliero gumbo
  • 1 petražolės šaknies
  • 4–5 česnako skiltelių
  • 6–7 juodųjų pipirų žirnelių
  • 2 lauro lapų
  • druskos

Mano draugė ir nuostani šefė Rūta Paulauskienė šaltieną išmoko gaminti iš tėčio, itin ištobulinusio savo receptą. Tikriausiai stebitės, kaip kuklioji mūsų šaltiena staiga tapo karališka? Bet šaltienos, kurią mus išmokė gaminti šefė Rūta Paulauskienė, kitaip nepavadinsi: suruošta iš daug skirtingos ir labai geros mėsos iš lietuviškų ūkių, tokia smulki ir tirpstanti burnoje.

Rūtos tėčio receptas ir gamybos būdas ypatingesnis nei įprastos šaltienos: dedama daug įvairių rūšių mėsos, susidaro santykinai mažiau želatinos, todėl tekstūra švelnesnė, o pabaigoje įmaišomos sutraiškytos česnako skiltelės.

Ko reikia, kad šaltiena būtų skani? Šefė Rūta pabrėžia, kad svarbiausia – nesileisti į jokius kompromisus dėl mėsos kokybės: „Turi būti tik geri produktai, iš patikimų ūkininkų. Kai verdi ekologišką, gerą mėsą, greitai pamatai skirtumą – nekyla tiek putų, nebūna daug nuoviro.“

Prieš virdami mėsą būtinai ją pamirkykite vandenyje 2–3 valandas. Tai padeda pašalinti kraujo likučius. Vandens įpilkite tiek, kad visiškai apsemtų mėsą. Pamirkytą mėsą labai gerai nuplaukite tekančiu vandeniu.

 

  1. Į puodą sudėkite mėsą ir užpilkite vandeniu, kad jo virš mėsos būtų dar apie 3 cm. Kai vanduo užvirs ir susidarys putų, kruopščiai jas nugriebkite. Virti šaltieną reikia ant mažos ugnies ir ne trumpiau kaip 5–6 val.
  2. Pavirkite šaltieną 4 val. Sudėkite į puodą neluptus svogūnus, neskustas morkas ir saliero gumbą bei petražolės šaknį. Lauro lapus bei juoduosius pipirus sumeskite į puodą likus valandai iki virimo pabaigos. Virkite ant vidutinės ugnies ir jei vandens daug nugaravo, šiek tiek dar įpilkite. Pilkite į puodą tik šaltą vandenį.
  3. Kai baigs virti, kiaurasamčiu iš puodo išimkite suvirusias daržoves ir mėsą.
  4. Sultinį nukoškite.
  5. Sultinyje virtas morkas nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
  6. Mėsą nuimkite nuo kaulų ir labai gerai susmulkinkite. Šakute pamaigykite mėsą ir patikrinkite, ar neliko smulkių kauliukų. Taip pat smulkiai supjaustykite odeles bei kremzles.
  7. Į tuščią puodą sudėkite susmulkintą mėsą, odeles, kremzles, smulkiai supjaustytą morką.
  8. Užpilkite sultiniu, dar kartą užvirkite. Suberkite druską ir išspauskite česnaką. Jokiu būdu nedėkite druskos anksčiau, nes šaltieną galite persūdyti. Česnaką išspauskite česnakų spaudykle, taip susmulkintas česnakas geriau pasiskirstys mėsos masėje. Pavirkite 5 min.
  9. Šaltieną tinka supilti į stiklinius indus. Tik prieš tai juos praskalaukite šaltu vandeniu (nešluostykite, tik nuvarvinkite) – manoma, kad paskui šaltieną lengviau pavyks išversti į lėkštę.

saltiena

 

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (Nėra vertinimų)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (1)
Komentarai
  1. Aldona parašė:

    pritariu recepto eigai,mano mama taipogi ja virdavo.Kadangi skersdavo tik kiaule,tai ir saltiena budavo-kiaules koja,ausis,uodega,truputis pazandes ,be jokiu ten vistos koju ir jaucio kulnu. svarbiausia -putas nugraibyti is kart,ir vandeni dapilti tik salta,nes tai ytakoja skaidruma.Sakyciau kad valanda ar dvi virusias morkas atgal sudeti tikrai nera prasmes-nei jos skonio nei vaizdo netures.Cia tik mano nuomone,kas kaip ismano taip ir gamina.

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.