8241
Beatos virtuvė

Kakavinis cukinijų keksas

(7)
Reikės:
  • 200 g cukinijų
  • žiupsnio druskos
  • 2 didelių kiaušinių (L dydžio)
  • 120 g cukraus
  • 1 banano
  • 60 ml bekvapio aliejaus
  • 80–100 g graikiško jogurto
  • 150 g kvietinių miltų
  • 30 g kakavos
  • 60 g maltų lazdynų riešutų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • Glaistui:
  • 100 g baltojo šokolado
  • 100 g 30 proc. riebumo grietinės
  • uogų ir mėtų lapelių papuošti

Kai vasarą uždera cukinijos, ką iš jų pagaminti prisigalvojam kiekvienas. Ši daržovė kepiniuose – ne naujiena, su ja kepiniai išeina minkštesni, sunkesni, ilgiau išlieka drėgni.

Kartą nutariau į vaikų mėgstamą pyragą įdėti tarkuotų cukinijų. Pavyko daug geriau nei tikėjausi. Mūsų operatorius Aidas kitą dieną po laidos tokį cukinijų keksą išsikepė namuose. Daržoves į pyragus!

Kepame keksą:

  1. Cukiniją sutarkuojame šiaudeliais ar burokine tarka. Pabarstome druska, kad išsiskirtų sultys. Jų nenusunkiame.
  2. Į dubenį su cukinijomis įmušame kiaušinius, suberiame cukrų ir įtarkuojame bananą. Šakute ar šaukštu lengvai paplakame. 
  3. Supilame aliejų ir jogurtą. Sumaišome. 
  4. Kitame dubenyje sumaišome miltus, kakavą ir maltus lazdynų riešutus. Suberiame kepimo miltelius ir sumaišome. 
  5. Miltų mišinį suberiame į dubenį su cukinijomis. Sumaišome, bet per daug nemakaluojame – svarbu, kad neliktų sausų ingredientų.
  6. Supilame į mėgstamą formą, išklotą kepimo popieriumi. Kepame iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 45 minutes. 
  7. Gaminame glaistą. Virš garų vonelės ištirpiname šokoladą, nukeliame nuo ugnies ir nuolat maišydami dedame po šaukštą grietinės, kol sudėsime ją visą.
  8. Visiškai atvėsusį keksą apliejame glaistu ir papuošiame uogomis bei mėtų lapeliais.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (29 balsai, vidurkis: 4,17 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Daiva parašė:

    Miela Beata, kai rašote orkaitės temperatūra, tai turite omeny be fan’o ar su ? Labai skanus keksas, bet kepiau apie 190 min su fanu ir gal šiek tiek pritrūko kelių minučių, bet dažniausiai gaunasi sausi kepiniai. Ir ką darau me taip ,kad išėmus iš orkaitės ir palikus skardoje kepiniai „sukrenta“?

    • Beata Nicholson parašė:

      Jei kitaip nenurodyta recepte, tai visuomet naudojama orkaitės funkcija yra kaitinimas iš viršaus ir apačios, be vėjelio. Jei kepiniai sukrenta, vadinasi jie nebuvo iki galo iškepę. Būtent vėjelio funkcija ir padidina orkaitės kaitrą, todėl kepinys iš išorės gali pasirodyti iškepęs, gal net ir ant sudegimo ribos, bet viduje dar bus žalias ir šlapias.

  2. Inga parašė:

    Ar galima vietoj aliejaus naudoti sviestą?

  3. Julija parašė:

    Cukiniju metas, receptas kaip tik laiku- pagalvojau as siandien:) Sumazinau cukru iki 75 gr, alieju iki 45 gr. Visa kita kaip autore liepe:) Likus 20 min iki kepimo pabaigos man pasirode, kad pyragas atrodo per daug iskepes. Virsus pasidenge pluta, net skilo per viduri, graziai „pasipute“, todel sumazinau tempertura iki 190C. Rezultatas labai geras! Subalansuotai saldus, dregnas, net toks sveikuoliskas sakyciau. truputi cukinijos, truputi riesutai ant dantu spragsi, kakava viska sujungia, net prie pusryciu kavos tinka. Suvalgiau dvi riekeles. Jei norisi kaip sventinio deserto sakyciau reiketu deti daugiau cukraus nei as dejau ir kita karta temperturos nemazinsiu, nes vidus gavosi ant ribos slapias:) Aciu, Beata, kaip visada labai labai geri nauji receptai tinkamiausiu laiku!

  4. Asta parašė:

    Keksas lb skanus,bet glajus šokoladas su grietine visai neskanu geriau kad sustingtu,o nebutu skysta.

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.