8241
Beatos virtuvė

Jaunojo šefo Deivido sūrio pyragas

(21)
Reikės:
  • 250 g sviestinių sausainių
  • 125 g lydyto sviesto
  • 500 g kreminio sūrio
  • 135 g balto cukraus

  • 1 citrinos skustų žievelių
  • 
2 šaukštų miltų
  • 
4 kiaušinių
  • Karamelei:
  • 200 g balto cukraus
  • 10 ml vandens
  • Glajui:
  • 2 citrinų sulčių
  • 30 g cukraus

Parodykite jūs man bent vieną žmogų, kuris nevalgo tortų, juo labiau tokių gardžių ir nuostabiai papuoštų kaip vadinamasis cheesecke’as arba sūrio pyragas. Jei pažįstate tokį žmogų –  štai jums receptas, kuris pakeis jo gyvenimą. Šis sūrio pyragas – nerealus.

Pirmas žingsnis – įkaitiname orkaitę iki 160C. Tada susmulkiname sausainius (iki trupinių) ir išlydome sviestą. Jį pilame ant smulkintų sausainių ir maišome, kol mišinio tekstūra bus kaip šlapio smėlio.

Mišinį suberiame į apvalią kepimo formą ir išlyginame, kad sluoksnis būtų vienodo suspaudimo ir storio. Tada išplakame baltą cukrų su kreminiu sūriu, sumetame citrinų žieveles ir maišydami įmušame po vieną kiaušinį. Kai viskas išplakta, įberiame miltus ir vėl išmaišome. Mišinį supilame ant sausaininio pagrindo į kepimo formą ir dedame į orkaitę. Kepame apie 40 minučių. Tuomet truputį praveriame orkaitę ir paliekame pyragą joje po truputį vėsti.

Tuo metu imamės glajaus. Į puodą pilame citrinų sultis, beriame cukrų ir maišydami pakaitiname ant stiprios ugnies apie 3 minutes. Tuomet perpilame į puodelį ir atvėsiname ( iš pradžių – ant stalo, po to kai pravės, galima dėti į šaldytuvą). Tuomet užliekite glajų.

Laikas karamelei! Ją pasidarysite labai paprastai. Į puodą beriame cukrų, pilame vandens ir svarbiausia (!!!) nemaišykite šaukštu! Pakartosiu – NEMAIŠYKITE šaukštu. Jei reikia, imkite puodą už rankenos ir pasvyruokite jį karts nuo karto. Kai masė paruduos (tai turėtų įvykti po 3-4 min), turėkite šalia savęs pasiruošę dubenį su šaltu vandeniu. Į jį įmerksite puodą su karamele, kad atvėstų. Jei dekoruojant karamelė pradės tvirtėti, galite ją truputį pakaitinti, bet nesudeginkite.

IMG_8550

Dekoruojame. Paimkite 2 ilgus medinius šaukštus ir padėkite ant gilaus dubens kraštų (tarsi grotos, tarp kurių būtų apie 10-15 cm). Į karamelę įmerkite šakutę, tada ištraukite ir mosikuokite ja virš dubens ir šaukštų kotų iš kairės į dešinę taip, kad susidarytų karamelės „siūliukai“. Kai susidarys tinklelis, atsargiai, kad nesulūžtų, paiimkite jį nuo kraštų ir susukite siūliukus į kamuolį. Kaip tai padaryti galite pamatyti laidoje „Beatos virtuvė“ apie tortus. Kad apšlakstytumėte tortą karamele  – naudokite šakutę ir viską darykite, kaip gamindami karamelės burbulą, tik mojuokite į karamelę pamirkyta šakute virš torto. Skanaus!

IMG_8637

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (8 balsai, vidurkis: 4,00 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Cheesecako maniakai parašė:

    Beata, patarkite, koks kreminis sūris yra geriausias iš tų, kuriuos galima įsigyti Lietuvoje?

    • Beata Nicholson parašė:

      Jau sakiau, priklausomai nuo to kokios norite rezultato, man asmeniškai labiau patinka liesesni, todėl aš renkuosi tiesiog kreminę varškę (president pvz ar Valio) ir tada ją per puse permaišau su mascarpone…
      Jei esate tikri cheesecake manjakai, siūlau išbandyti su visais ir patys nuspresite kuris variantas jums skaniausias

    • Dalia parašė:

      man tai skaniausi sūrio pyragai gaunasi su Rama Creme Bonjour (neutralaus skonio) 🙂 ir su Selga sausainiais 🙂

  2. Neringa parašė:

    Sveiki.
    Turiu kvailą klausimą: kas tas minkštas sūris? 🙂
    L.mėgstu sūrio tortus, bet niekaip nesusigaudau, kokį sūrį jiems naudoja, ir kur jo ieškoti?
    Ačiū

    • Beata Nicholson parašė:

      Tai yra taip vadinamas cream cheese arba grietinėlės sūris, dabar jų yra visokių, populiariausias ir labiausiai paplitęs yra philadelphia, bet galite naudoti ir tiesiog varškės kremą, arba mascarpone, jie panašūs, bet ne vienodi, varškė liesiausia, grietinėlės sūris ir mascarpone riebiausi, mascarpone švelniausia ir saldžiausia

  3. Lina parašė:

    Labai labai skanus ir ne per saldus pyragas, ir tikrai lengvai ir greitai pagaminamas. Tik papuošimai man ne itin nepavyko.. Glajų perviriau (3 min pagal mano viryklę tikrai per daug), o „voratinklis“, kai jį laidoje darė Deividas, atrodė 5 kartus lengviau padaromas nei man savo virtuvėj 🙂
    Ačiū už receptą!

  4. Tomas parašė:

    Sveiki, o kokius sviestinius sausainius rekomenduotumėte?

  5. Austėja parašė:

    Beata,ar gerai jei sausainius sutrupini ir dar liekia truputį didesnių sausainių gabaliukų?

  6. pauilius vasilijavas parašė:

    aciu beta buvo labai skanu

  7. Loreta parašė:

    Gaminote šį vakarą ir mes su vaikais. Labai skanus tortukas, greitai pagaminamas.

  8. kristina parašė:

    sakykit, o ricota tiktų?

  9. Kristina parašė:

    o kurioje TV laidoje buvo rodoma, kaip pasidaryti tą torto puošybą-tinkelį ? peržiūrėjau visą lnkgo.lt archyvą ir youtube ir niekur rasti negaliu, o tiap norisi vizualiai pamatyti, kaip tai vyksta 🙂

  10. Agnė parašė:

    Labas, Beata. Atrodo viską dariau pagal receptą, bet tik išėmiau iš orkaitės, ir išsileido košė.. ka darau ne taip? :/

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Agne, sūrio pyragus geriausia valgyti atvėsusius, arba pernakt palaikytus šaldytuve, nes tik iškepę jie tikrai būna skysti, o po to sukietėja..gal ir dėjote dar L dydžio kiaušinius?

  11. Justė parašė:

    Sveiki, Beata!
    Visa šeima labai mėgsta šį receptą, bet kad ir kaip stengčiausi, niekaip nepavyksta pagaminti karamelės, tik puodus prideginu. Gal turėtumėte kokių patarimų? Bandžiau surasti Jūsų laidą „Tortų karalienė”, bet, deja, nesėkmingai..

    • Beata Nicholson parašė:

      na aš tai siulyčiau tiesiog daryt pyragą o karamelę vėliau…aš tiesa sakanti irg neturiu kantrybės, ją reikia labai stebėti nes sudega akimirksniu reikia viską daryt labai greiati

  12. Izabela parašė:

    Naudojau visus ingredientus, taciau nedejau i orkaite, o i saldymo kamera. Gavosi pasakiskai! Lyg suriuo, tynginio skonio ledai…

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.