8241
Beatos virtuvė

Ilgai keptas kiaulienos kumpis ir raudoni kopūstai (gal tiks Velykoms?)

(19)

Galynėjausi su tokiu nemenku kiaulės gabalu, manau, kad taip jis paruoštas tikrai nepadarytų gėdos ir Velykiniam stalui. Mėsytė, tai labai jau minkštutė ir gabalais krentanti išeina…

Reikės:
  • Kiaulienos kumpiui:
  • 2.5 kg kiaulienos gabalo su visa oda, kurios, ginkdie, negalima lupti, nes ji labai jau svarbi dalis.
  • Druska, pipirai
  • Šaukšto maltos kalendros
  • Kelių riebių česnako skiltelės
  • Trupučio maltų lauro lapų
  • Kmynų
  • Kopūstams:
  • 0,5 raudono kopūsto galvos
  • 2 svogūnų
  • 2 dviejų obuolių (geriau, kad tokie paprastesni, rūgštesni būtų)
  • 4 šaukštų raudono vyno acto
  • 1,5 šaukšto cukraus (aš dedu rudą)
  • ant šaukštelio galiuko maltų gvazdikėlių
  • keleto patarkavimų muskato riešuto
  • šaukšto aliejaus, šaukšto sviesto (pabaigoje, jei norėsis)
  • 100 ml apelsinų sulčių

 

Kaip paruošti:

  1. Mėsą įtrinti druska, pipirais, šaukštu maltos kalendros, keliomis riebiomis česnako skiltelėmis, truputį lauro lapų maltų. Galima leisti pasimarinuoti per naktį, bet nebūtina.
  2. Kai jau mėsa paruošta, orkaitę įkaitinti iki maximumo – kokių 220-240 C.
  3. Kumpio odą įpjauti 2-3 cm iki riebalų, įtrinti negailint druska, pabarstyti kmynais (nes ta druska turi ištraukti drėgmę kepant ir apskrusti).
  4. Kumpį – į kepimo indą ir į karštą orkaitę, maždaug 20-30 min., kad riebalai pradėtų čirškėti, kepti ir bėgti, ir oda įrustų gražiai.
  5. Tada kaitrą sumažinti iki 150 C ir palikti apie 3 val. ramiai kepti.

Kopūstai:

Kol kiauliena kepasi, paruošti troškinimui kopūstus.

Viską reikės troškinti ant nedidelės ugnies, taigi geriausiai pasirinkti storasienį sunkų puodą, jei toks yra, jei ne, tai puodą, kurio dangtis tvirtai laikosi.

Kaip paruošti:

  1. Svogūną supjaustyti smulkiai ir šaukšte aliejaus ant nedidelės ugnelės pakepinti, kad pasidarytų permatomas.
  2. Kopūstą supjaustyti, obuolius sutarkuoti.
  3. Tada ant svogūnų dėti obuolius ir kopūstus, pilti actą, cukrų, prieskonius, apelsinų sultis.
  4. Tada viską truputį pamaišyti, kad vienodai pasiskirstytų viskas ir, uždėjus dangtį, ant mažiausios įmanomos ugnelės palikti bent valandai ramiai troškintis.
  5. Po valandos pažiūrėti, kaip einasi, pamaišyti ir dar pusvalandžiui palikti troškintis. Pabaigoje viskas turėtų būti minkšta, saldžiarūgščiai skanu, dar įdėti truputį druskos ir sviesto truputėlį, jei norisi. Šiaip, visas troškinimosi laikas turbūt iki dviejų valandų trunka..

 

Bulvės:

  1. Bulves nuskusti ir pasūdytam vandenyje pavirti apie 10 minučių, kad jos tik pradėtų minkštėti.
  2. Tada vandenį nupilti. Ir pasiruošti skardą, kurioje kepsim jas. Aš visada labai nuodėmingai kepu jas žąsies taukuose.
  3. Taigi taukų šaukštą dedu į skardą, tada skardą į orkaitę, kad riebalai ištirptų ir įkaistų, ir tada į juos dedu bulves. Ant viršaus dar bulves apipurškiu alyvuogių aliejum. Jei žąsies taukų nėra, tai tiks ir aliejus, pvz., saulėgrąžų, nes jis geriau kaista, nei alyvuogių ir todėl bulvės geriau apkepa.
  4. Tas bulves kepti karštoje orkaitėje apie valandą, pusiaukelėje apversti ir, jei reikia, dar riebalais palaistyti.

Aha, tikrai ne dietiškai skamba, bet kaip skanu…

Dabar su laiku kaip išsisukti. Bulvėms reikės valandos mažiausiai, o iš tikrųjų, aš besisukinėdama turbūt laisvai ir pusantros, jei ne dvi, sugaištu. Taigi bulves dėti į orkaitę, kai mėsa jau ten tris valandas žemesnėje temperatūroje pakepė. Tada orkaitę vėl įkaitinti iki 200- 210 C ir toje karštoje orkaitėje užbaigti kepti mėsą ir bulves.

Pabaigoje. Mėsą, beje, aš pabaigoje vieną kartą apverčiu ir leidžiu apačiai apkepti, bet paskui vėl verčiu oda į viršų, kad oda neprarastų traškumo ir spalvos. Beje, kiaulienai kepant, iš jos išbėgs nemažai skysčio, tai aš jį nupilu į indą, kur nugriebiu riebalus nuo viršaus. O tas sultis sutirštinu su trupučiu krakmolo, pakaitinu, kad sutirštėtų ir puikus padažiukas išeina mėsai…

Taigi jau visai pabaigoje mėsą išimti, suvynioti į foliją, ant jos uždėti rankšluostį ir leisti jai pailsėti kokias 10–15 minučių. Pabaigti kepti bulves. Pašildyti lėkštes ir ruoštis dishing up operacijai. Aš per šią paskutinę dalį pasidarau paprastai pikta ir baisi ragana, rėkauju ant visų, nes nekenčiu, kai maistas ateina į stalą šaltas…  Na, bet kaip bus, taip gerai

Kumpio oda turėtų būt nepakartojamos spalvos ir kvapnumo, ir praktiškai turėtų nusiimti kaip kepurė nuo kumpio… Jos pjaustyti bus beveik neįmanoma, taigi reikėtų beveik laužyti ar kapoti tiems, kas nori ta traškia plutele pasimėgauti (aš tai labai mėgstu).

Na, o pati mėsytė, tai labai jau minkštutė ir gabalais krentanti išeina…

Tikiuosi suprantamai parašiau viską.

Linksmų švenčių, skanių kiaušinių ir geros nuotaikos visiems…

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (1 balsai, vidurkis: 5,00 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (19)
Komentarai
  1. Vaida parašė:

    Man is sito recepto kopustai superiniai. Viso patiekalo gaminimas uzima daug laiko, bet labai saknu. Sventinis patiekalas.

  2. Skaila parašė:

    O kiek laiko kepti jei mano kiaulienos gabalas apie kilogram sveria?

  3. Skaila parašė:

    Labai aciu, buvo nepakartojamai skanu, ir visi jusu receptai tokie aiskus, atrodo, kad gamini pagal drauges uzrasus, o ne is receptu knygos!

  4. Jurgita parašė:

    Laba diena, o mėsytės nedengti? Kepti atidengtą? Ir kokios kiaulio dalies mėsa čia geriausiai tinka kumpis, ar mentė ?

    • Beata Nicholson parašė:

      Mentė visa labai tiktų, nes ji truputi riebesnė, bet jei kepsite be odos tai bus truputi kitaip, pradžioje galie kepti uždengtą, o paskui kad odelė suskrustų…

  5. LinaJur parašė:

    Beata, jau buvau pradejusi nerimauti, kad viena esu ragana virtuveje ir stengiuosi maksimaliai susikaupti gamindama, vardan kuo geresnio rezultato. Atsipalaidavimas ateina tik atsisedus prie stalo, kai visi nutyla ragaudami… 😉

  6. Giedre parašė:

    Buvo labai smagu skaityti šį receptą, nes beveik lygiai taip pat gaminu kumpį, net ir kepimo temperatūra lygiai tokia pati. Išties puikus patiekalas išeina. Man dar patinka tai, kad ryte įmeti skardą į orkaitę, gali veikti ką nori iki pusiaudienio, kada pietūs tiesiog patys išlenda iš orkaitės.

  7. Siga parašė:

    Oi koks geras patiekaliukas, kepiau Velykoms, liuks, desimt balu ir daugiau… 🙂

  8. Aurosoma parašė:

    Laba diena. O mano mesyte, kad ir kiek kepiau, dar ilgiau nei nurodyta, vistiek buvo standi, tikrai nekrito. Gal kalta mesa, pirkau turguje, gal senos kiaules ( 😀 ), Kopustai man taip pat nelabai. bet mesyte labai skaniai sunaudojau karstiems ir saltiems sumustiniams!!!! Gal si karta man nesigavo kaip norejau, bet vistiek be galo didelis aciu uz idejas, tikrai esu isbandziusi ne viena!!! Ir Jusu knygas dovanoju, bei sau noriu 😀

  9. Skaila parašė:

    O jeigu orkaite kepa tik su ventiliacijos rezimu, ar reikia visas temperaturas sumazinti 20°? Pradzioje kepti 200° o veliau 130°? Aciu uz patarima 😉

  10. afla parašė:

    darau panašiai tik dar subadęs kumpį prikaišioju geros rūkytos šoninės dėl aromato.

  11. Inga parašė:

    Kepiau pagal recepta kumpi, tik jis gavosi labai sausas. Gal zinot kodel galejo taip iseiti ?

  12. Giedre parašė:

    Kopustai tai musu seimynai nepatiko 🙁

  13. Laura parašė:

    Tikriausiai kvailas klausimas, o ar greitpuodyje irgi galima bandyti kepti?

  14. Ugnė parašė:

    Beata, ar tiktų kiaulienos sprandinė? labai labai laukiu atsakymo.

Palikite komentarą

26097
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/Beatos-Virtuve-Banner-Misiniai-300x250-3B-NEW.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/BV_kosmetika.gif
26104


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.