Spausdinti

Aha, tikrai ne dietiškai skamba, bet kaip skanu…Pati mėsytė, tai labai jau minkštutė ir gabalais krentanti išeina…Tikiuosi suprantamai parašiau viską. Linksmų švenčių, skanių kiaušinių ir geros nuotaikos visiems…

 

 

 

Ilgai keptas kiaulienos kumpis ir troškinti raudonieji kopūstai

0
komentarai
19
Porcijos
8 asm.
Kepimo, virimo laikas
3 val.

Kiaulienos kumpiui:

2.5 kg kiaulienos gabalo su visa oda, kurios, ginkdie, negalima lupti, nes ji labai jau svarbi dalis.
Druska, pipirai
Šaukšto maltos kalendros
Kelių riebių česnako skiltelės
Trupučio maltų lauro lapų
Kmynų

Kopūstams:

0,5 raudono kopūsto galvos
2 svogūnų
2 dviejų obuolių (geriau, kad tokie paprastesni, rūgštesni būtų)
4 šaukštų raudono vyno acto
1,5 šaukšto cukraus (aš dedu rudą)
ant šaukštelio galiuko maltų gvazdikėlių
keleto patarkavimų muskato riešuto
šaukšto aliejaus, šaukšto sviesto (pabaigoje, jei norėsis)
100 ml apelsinų sulčių

Bulvėms:

Bulvių
Žąsų, ančių taukų arba aliejaus
Alyvuogių aliejaus
Kaip gaminti?

Gaminimas

Ruošiam kumpį:

1

Mėsą įtrinti druska, pipirais, šaukštu maltos kalendros, keliomis riebiomis česnako skiltelėmis, truputį lauro lapų maltų. Galima leisti pasimarinuoti per naktį, bet nebūtina.

2

Kai jau mėsa paruošta, orkaitę įkaitinti iki maximumo – kokių 220-240 C.

3

Kumpio odą įpjauti 2-3 cm iki riebalų, įtrinti negailint druska, pabarstyti kmynais (nes ta druska turi ištraukti drėgmę kepant ir apskrusti).

4

Kumpį – į kepimo indą ir į karštą orkaitę, maždaug 20-30 min., kad riebalai pradėtų čirškėti, kepti ir bėgti, ir oda įrustų gražiai.

5

Tada kaitrą sumažinti iki 150 C ir palikti apie 3 val. ramiai kepti.

6

Mėsą, beje, aš pabaigoje vieną kartą apverčiu ir leidžiu apačiai apkepti, bet paskui vėl verčiu oda į viršų, kad oda neprarastų traškumo ir spalvos.

7

Taigi jau visai pabaigoje mėsą išimti, suvynioti į foliją, ant jos uždėti rankšluostį ir leisti jai pailsėti kokias 10–15 minučių. Pabaigti kepti bulves. Pašildyti lėkštes ir ruoštis dishing up operacijai.

Koūstai:

1

Kol kiauliena kepasi, paruošti troškinimui kopūstus. Viską reikės troškinti ant nedidelės ugnies, taigi geriausiai pasirinkti storasienį sunkų puodą, jei toks yra, jei ne, tai puodą, kurio dangtis tvirtai laikosi.

2

Svogūną supjaustyti smulkiai ir šaukšte aliejaus ant nedidelės ugnelės pakepinti, kad pasidarytų permatomas.

3

Kopūstą supjaustyti, obuolius sutarkuoti.

4

Tada ant svogūnų dėti obuolius ir kopūstus, pilti actą, cukrų, prieskonius, apelsinų sultis.

5

Tada viską truputį pamaišyti, kad vienodai pasiskirstytų viskas ir, uždėjus dangtį, ant mažiausios įmanomos ugnelės palikti bent valandai ramiai troškintis.

6

Po valandos pažiūrėti, kaip einasi, pamaišyti ir dar pusvalandžiui palikti troškintis. Pabaigoje viskas turėtų būti minkšta, saldžiarūgščiai skanu, dar įdėti truputį druskos ir sviesto truputėlį, jei norisi. Šiaip, visas troškinimosi laikas turbūt iki dviejų valandų trunka.

Bulvės:

1

Bulves nuskusti ir pasūdytam vandenyje pavirti apie 10 minučių, kad jos tik pradėtų minkštėti.

2

Tada vandenį nupilti. Ir pasiruošti skardą, kurioje kepsim jas. Aš visada labai nuodėmingai kepu jas žąsies taukuose.

3

Taigi taukų šaukštą dedu į skardą, tada skardą į orkaitę, kad riebalai ištirptų ir įkaistų, ir tada į juos dedu bulves. Ant viršaus dar bulves apipurškiu alyvuogių aliejum. Jei žąsies taukų nėra, tai tiks ir aliejus, pvz., saulėgrąžų, nes jis geriau kaista, nei alyvuogių ir todėl bulvės geriau apkepa.

4

Tas bulves kepti karštoje orkaitėje apie valandą, pusiaukelėje apversti ir, jei reikia, dar riebalais palaistyti.

5

Bulvėms reikės valandos mažiausiai, o iš tikrųjų, aš besisukinėdama turbūt laisvai ir pusantros, jei ne dvi, sugaištu. Taigi bulves dėti į orkaitę, kai mėsa jau ten tris valandas žemesnėje temperatūroje pakepė. Tada orkaitę vėl įkaitinti iki 200- 210 C ir toje karštoje orkaitėje užbaigti kepti mėsą ir bulves.

Padažas

1

Beje, kiaulienai kepant, iš jos išbėgs nemažai skysčio, tai aš jį nupilu į indą, kur nugriebiu riebalus nuo viršaus. O tas sultis sutirštinu su trupučiu krakmolo, pakaitinu, kad sutirštėtų ir puikus padažiukas išeina mėsai.

Ingredientai
Patarimas

Kumpio oda turėtų būt nepakartojamos spalvos ir kvapnumo, ir praktiškai turėtų nusiimti kaip kepurė nuo kumpio… Jos pjaustyti bus beveik neįmanoma, taigi reikėtų beveik laužyti ar kapoti tiems, kas nori ta traškia plutele pasimėgauti (aš tai labai mėgstu).

 

Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Man is sito recepto kopustai superiniai. Viso patiekalo gaminimas uzima daug laiko, bet labai saknu. Sventinis patiekalas.

  2. Labai aciu, buvo nepakartojamai skanu, ir visi jusu receptai tokie aiskus, atrodo, kad gamini pagal drauges uzrasus, o ne is receptu knygos!

  3. Laba diena, o mėsytės nedengti? Kepti atidengtą? Ir kokios kiaulio dalies mėsa čia geriausiai tinka kumpis, ar mentė ?

  4. Beata, jau buvau pradejusi nerimauti, kad viena esu ragana virtuveje ir stengiuosi maksimaliai susikaupti gamindama, vardan kuo geresnio rezultato. Atsipalaidavimas ateina tik atsisedus prie stalo, kai visi nutyla ragaudami… 😉

  5. Buvo labai smagu skaityti šį receptą, nes beveik lygiai taip pat gaminu kumpį, net ir kepimo temperatūra lygiai tokia pati. Išties puikus patiekalas išeina. Man dar patinka tai, kad ryte įmeti skardą į orkaitę, gali veikti ką nori iki pusiaudienio, kada pietūs tiesiog patys išlenda iš orkaitės.

  6. Laba diena. O mano mesyte, kad ir kiek kepiau, dar ilgiau nei nurodyta, vistiek buvo standi, tikrai nekrito. Gal kalta mesa, pirkau turguje, gal senos kiaules ( 😀 ), Kopustai man taip pat nelabai. bet mesyte labai skaniai sunaudojau karstiems ir saltiems sumustiniams!!!! Gal si karta man nesigavo kaip norejau, bet vistiek be galo didelis aciu uz idejas, tikrai esu isbandziusi ne viena!!! Ir Jusu knygas dovanoju, bei sau noriu 😀

  7. O jeigu orkaite kepa tik su ventiliacijos rezimu, ar reikia visas temperaturas sumazinti 20°? Pradzioje kepti 200° o veliau 130°? Aciu uz patarima 😉

  8. darau panašiai tik dar subadęs kumpį prikaišioju geros rūkytos šoninės dėl aromato.

Rašyti komentarą