Kiekviena šalis turi kažkokį patiekalą koldūniuką. Ar didesnį, ar mažesnį, su vienu ar kitokiu įdaru. Bet iš tiesų tai mes, žmonės, visoje planetoje esame panašūs ir sugalvojame panašius dalykus. Tik skirtingai nuo, tarkim, lietuviškų ar lenkiškų koldūnų, kuriuos būtinai valgome su šonine ar su grietine, tai azijietiški koldūnai yra valgomi su būtent tų kraštų būdingais padažais ir, aišku, skiriasi įdarai.
Jei nors kartą esat gaminę koldūnus, tai jau mokat paruošt plikytą tešlą, kuri taip pat yra labai jau neprastai paplitusi Lietuvoje. Net ne viena lietuvių šeimininkė daro koldūnų tešlą ne senoviškai su kiaušiniais ir vandeniu, o užpliko karštu vandeniu. Nes tai yra azijietiškas būdas.
Man pasitvirtinęs būdas, tai tikrai yra labai skanu ir lengvai pagaminama namuose, tai vadinamieji „gyoza“ koldūnai, kurie dedami į keptuvę, pradžioje apskrudinami, tada šiek tiek vandens ir išverda garuose.
Man labai patinka azijietiški koldūniukai. Pavyzdžiui, Londone yra visi specialūs „dim sum“ restoranai, kur yra visokiausių rūšių. Ir tai yra toks sekmadienio pietų maistas, kur šeimos eina, sėdi ir valgo tuos įvairiausius, fantastiškiausių skonių ir įdarų koldūnus.
Aišku, šitų koldūnų galima pridaryti labai daug, ir aš tikrai nesunaudojau visų įdarų, užtrunka šitas dalykas, bet galima pasikviesti namiškių ir jie, manau, mielai padės. Bet ir šiaip, sakyčiau, koldūnų šitų lankstymas, šitokių ar kitokių, visuomet yra tokia truputėlį meditatyvinė praktika.
Gaminame:
Laba diena Beata!! Ačiū už receptą. Dariau su mėsos įdaru.Tik koldunų tešla pirkau paruostą, nes truputuka patingėjau terliotis, prie to paties ir laiko sutaupiau☺ ir apkepiau išvirus. Niu labai skanūs gavosi
Ačiū
Kaži, ar gautųsi su miltais be glitimo?..
Laba vakaras, o jeigu į daržovių įdarą dedant žirnelius, tai juos dėti konservuotus, šaldytus ar virtus? Iš anksto ačiū už atsakymą:)