Prašiau jo pačių gruzinų, bet ar gailėjo ar patingėjo, patys jo nesurašė, o atsiuntė tik nuorodą gruziniškų patiekalų puslapio ir – pagal tas rekomendacijas chačapuris nepavyko arba pavyko apgailėtinai. O štai šis iš lūpų š lūpas perduotas, Beatos virtuvėje šiek tiek lietuviškiau aprėdytas (rupių miltų ant sveikatos ir strainumo, petražolių į vidų nepagailėjom) pavyko didžiausio skanumo. Valgykite dar šiltą, kol sūris maloniai liejasi. Toks rimtas užkandis ir malonumas.
Chačapurio tešlai užminkyti galite naudoti ne tik kefyrą, bet ir jogurtą, rūgpienį. Gruzinai kepa chačapurį iš kvietinių miltų, šiame recepte sodrumo tešlai suteikia pilno grūdo miltai. Bet jei jų neturite – naudokite 300 g kvietinių.
Minkome tešlą:
1. Beriame miltus į dubenį, ten pat pamatuojame druskos, kepimo miltelių ir išmaišome.
2. Pilame kefyrą ir šaukštu įmaišome jį į tešlą. Tada jau imamės tešlos rankomis. Išminkyta tešla turi būti kietoka, bet elastinga. Jei jums atrodo, kad ji labai kieta ir net lūžta minkoma, įpilkite dar šiek tiek kefyro. Taip taip, kiaušinių joje NĖRA. Palikite tešlą pailsėti ir išbrinkti 30-40 minučių.
Ruošiame įdarą:
Gruzinai chačapuriui naudoja populiariausią šalyje sūrį imeruli. Tokio mūsuose nėra. Jis šiek tiek primena feta, bet yra stabilesnės konstrukcijos, kietesnis. Tad čia, Lietuvoje, galime improvizuoti ir dėti vidun mėgstamiausią sūrį. Svarbu prisiminti, kad patiekale mažai druskos – sūrumą suteikia sūris (nuo žodžio sūrūs turbūt). Tad jei renkatės švelnesį – įdarą lengvai pasūdykite. O aš įdarui naudoju trijų sūrių mišinį, kurie išsilydę sukuria labai gerą skonio balansą.
1. Kol tešla ilsisi stambia tarka sutarkuokime sūrius.
2. Įmuškime kiaušinį, berkime smulkintas petražoles ir išmaišykime. Įdaras paruoštas.
Chačapurio išbandymas:
1. Imame tešlą ir padaliname ją į 4 dalis.
2. Iš kiekvienos dalies sufomuojame rutulį, dedame jį ant lengvai miltuoto paviršiaus ir kelis kartus pakočiojame kočėlu. Tešlos lakštas turėtų būti apie 3-4 mm storio.
3. Šaukštu semiame įdaro ir dedame jį į iškočioto apskritimo centrą. Nelygu kokį šaukštą naudosite – gali reikėti ir dviejų. Daugiau įdaro skaniau, bet turi likti apie 2 cm laisvo tešlos krašto.
4. Surinkite tešlos kraštus į vidurį, lyg formuodamos krepšelį ir tą kaspinėlį paspauskite, kraštai turi sulipti.
5. Dabar iš tokio krepšelio vėl turite padaryti blyną – paplokite pirštais iš viršaus. O tada atsargiai pakočiokite kočėlu. Turite gauti apie 7-10 mm storio apvalų paplotėlį.Viršų lengvai pabadykite šakute.
6. Gerai įkaitinkite keptuvę. Aliejaus pilti nereikia, nebent šiek tiek ją patepti. Į karštą keptuvę klokite chačapurį ir apkepkite po kelias minutes iš abiejų pusių.
7. Iškepusį chačapurį dėkite į lekštę ir patepktite sviestu. Kitus iškeptus tiesiog rikiuokite ant viršaus.
Skanaus!
Ar galima kepti orkaiteje? Ir kiek laiko?
Sakykite, o ar galima apsieiti be visadalių grūdų miltų? …
Parašyta recepte, kad galima.
tai kokie tie trys sūriai buvo ?
Šiandien išbandžiau 🙂 Dėjau papildomai ne visadalius, o grikinius miltus, o fetos sūrį pakeičiau su mėlynuoju pelėsiu, jis lb tiko. Bendrai buvo skanu, aliejaus įpylus į keptuvę man čiut skaniau 🙂 Beje, stenkitės išminkyti kuo plonesnį blyną, skonis irgi geresnis 🙂
Aciu uz recepta.O kaip sis Jusu patiekalas vadinasi???
Kchacapuri- gruziniski paplociai su suriu.
ACIU. Pabandziau, puiki improvizacija Gruzijos ilgesio tema. Surius as pakeiciau, kas tiko kas ne, mokomes is savo klaidu, bet man chacapuriai tie lyg nelabai iskepe. Tiesa vyriskis buvo patenkintas (svarbiausia 😉 bet man krastukuose tesla vienur kitur liko -zalia, lipni. Ir kepiau as po viena keptuveje, tai ties ketvirtu kad ruko! O kas but jei noreciau padvigubint? Ir dar patark, ar galiu pasigamint pries pora valandu, o susirinkus valgytojabms kepti? Gal jei laikyt saldytuve, nieko nenutiktu?
Va, man irgi įdomu, kaip su tuo kepimu keptuvėje, ar iškeps gerai ir ar nepradės svilti. Gaminsiu vakarienei.
Tiesiog išvalykite mentele degėsius iš keptuvės po kiekvieno blyno, jei pratūrksta.
P. S. Pagal Jūsų, Beata, recepto proporcijas pavyko žymiai geriau nei gruzino šefo pateiktą spaudoje! Mat kaip būn!..
O ar galima grilinėj keptuvėj kepti? Gal bandėte?
…o gal tosteryje pabandykite…arba ant iesmo ir ant lauzo…
per Kaziuko Muge ragavom varianta kepta ant iesmo (iesma deda ant iskocioto paplocio su suriu, kiausiniu ir petrazolem, susuka ir kepa) – buvo skanu ir idomu. Meginom ir namuose – draugams vegetarams vietoje mesos labai tiko. O ir vaikai teigiamai ivertino.
Esu dariusi su šia tešla kopūstinį-troškinau šviežius kopūstus su morkomis is svogūnais,tuos papločius kepiau keptuvėje,dejau vienus ant kitu kaip tortą ,pertepiau grietine -labai skanu ir paprasta .O jei dar pagalbos turi prie darbu,tai ir greitai! Bandysiu su sūriais!Ačiū
Bandysiu:)) Man tobulai derėjo tarkuotas džiugas su riebesne varške + naminis tikrasis peletrūnas
Puikus receptas, pavyko iš pirmo karto. Ačiū.
Ar galima juos užšaldyti?
Jau senai ieskojau recepto, prie pathales ragavus bet ten ne tokie buvo dar centre restoranas buvo labai senai ragavau, tai cia panasiai!chaciapuris tiesiog nerealus!
Svarbiausia uosviui patiko! 🙂 ačiu Beata!
labai puikiai gavosi, be galo skanus chaciapuris!!!! Vaikai irgi ivertino, labai greitai isnyko nuo stalo. Aciu Beata!!!
super skanu surio megejams, o dar man atrodo tiktu cesnako ideti i idara:)
Išbandžiau! Pavyko iš pirmo karto! Labai skanu!
Galvoju gal pabandyti su varškės sūriu? Manau irgi labai skanu būtų.
Išbandžiau su varškės sūriu ir parmezanu. Skanu, bet man lyg ir per sausa… daug labiau patiko jūsų sūrių įdaras 🙂 Gaminsime visgi pagal originalų receptą 🙂
O man idomu su kuo jis valgomas? Su salotom, su mesa ar kaip 🙂
Labiausiai valgomas su raudonu(net juodu) Kartvelijos vynu
Beata, sakykit ar galima naudoti vien tik pilno grudo miltus? Nes tik tokius namie turiu 🙂 taciau labai noriu issikepti 🙂
bandyk 🙂
Labas, Beata! Aciu uz receptuka! 🙂 viskas paruosta, tik liko islaukti, kol tesla bus pasiruosusi 🙂 man vietoj petrazoliu norejosi baziliko, tad surizikavau 😉 dar labai knietejo ideti sauleje dziovintu pomidoru, bet susilaikiau. Manau prie iskepusio patiksiu su jais ir dar plius juodomis alyvuogemis 😉
Laaabai skanus. Patiko visai seimynai. ACIU.
puikūs! nuolat gaminame 🙂
Sudomino mane sis receptas, bet likau nustebus, kad su kepimo milteliais, o ne mielem, visada chacapuri kepu su mieline tesla, reiks pabandyt butinai ir gal mano chacapuris skoniu aplos paciu gruzinu 🙂
Beje, pastebejimas apie surius, mano uosviene (gruzine) Lietuvoj issniukstinejo suriu lentyna ir visgi nusprende, kad bulgariska brinza artmiausia imeretisko surio gimine Maximos lentynose
Galiu patarti tešlą galima gaminti ir su rugpieniu įdėjus tirpinto margarino, galima ir mielinę tešlą, galima ir sluoksniuotą tešlą, galima kepti ir orkaitėje ir keptuvėje.o sūris tinka brindza truputi, varškė ir mocarėla ir įdėti sviesto, kiaušinį ir kokius du šaukštus miltų, kad sūris neišbėgtų iš tešlos.jokių petražolių ir prieskonių, tai jau ne gruziniškas chačapuris.geriausiai valgyti tik iškepus.skanu ir pašildytas.patikėkite 40 metų esu gruzinų marti.
Sveika Rita, o gal galite parasyti ingridientus mielinei chacapuri teslai, kokius ingridientus ir kokiais kiekiais deti. Aciu jums sirdingai.
Laba diena, Beata. Sakykite kokio riebumo jogurta galiu naudoti?
Kepiau, kepiau ir as!!:) Pavyko!! Skonis nuostabus, o ir sekancia diena labai skanus salti ar pasildyti mikrobangu krosneleje. Savaitgali kepsiu dar karta, tik sikart petrazoles pakeisiu krapais, nes petrazoliu nemegstu. Vyrui patiko taip pat:)
Tik dabar perskaiciau, kad Beata tau gavosi 8 paploteliai, o man tik 4:) tai kaip cia yra tada:)?
mano vyras gruzinas, su kuriuo gyvenu jau 25 metus, vienas niuansas- chacapuri gaminamas grieztai iš kukuruzu miltu, ir tikrojo charepuri skonis- kazkas stebuklingo, kvietiniai miltai grieztai netinkami
Na ir aš esu gruzinas,tiksliau mano tėvas 😉 Ka Gruzijoj valgiau,tai tikrai kažkas nerealaus,nes valgiau Klaipėdoj Gruzinų restorane,tai skonis iš kvietiniu miltų tikrai ne tas,ir per daug kietoki.Puikiai žinau kad reikalingi kukuruzu miltai,bet vat gaila kad musu kukuruzu miltai netinka,kažkaip jie kitokį skonį turi,bet dabar važiuosiu i Gruzija,tai tikrai parsivešiu pusia bagažo miltų 😀 😀 😀
as jau pasigaminau savo chacepurius, tik tai liko iskepti, nakantrauju paragauti:) Aciu tau Beata uz recepta:)))
Labai panašiai gaminu, tik į kefyrą įmaišau miltus ir dar įdedu 0,5 arb. š. cukraus ir gerą saują tarkuoto sūrio mišinio 😉 Tikrai labai skanūs gaunasi.
[…] Receptas iš – https://www.beatosvirtuve.lt/recipes/gruziniska-chacapuris-lietuviskai/ […]
Kaip tik ką tik kilome nuo stalo. Pasigaminome šį kartą su varške, sūriu ir svogūnų laiškais. Labai skaniai gavosi 🙂
Atrodo skaniai! Prie Jusu moliugu sriubytes siandien gaminsim ir kacepuri, dar ir vyno turime raudono is gruzijos,mmm :))
Sveiki, šiame recepte maisto kiekis optimalus keliems žmonėms? 🙂 2iems? 5iems? Ačiū
Ka tik pagaminau – labai puikus! Tik kita karta būtinai papildomai pasigaminsiu ir jogurtinio padažo 🙂
Miela Beata,
Valgiau pas gruzinus chačapuri, viskas panašiai, bet jie darė tešlą su mielėm.
Aišku,be kefyro ir iš normalių kvietinių miltų. Viduje buvo bulvės, kaip virtiniams,su pakepintais svogūnais….labai, labai skanu!
Labai skanu. Puikiai pavyko. Valgėm su Beatos charčio sriuba. Kepėm vakar, šiandien vėl šeimyna prašo 🙂
kepem,bet su baziliku! ir valgem su kefyru.kas kaip megsta
Gavosi nuostabiai! Tikrai gera tešla. O įdaras irgi puikus. Tikrai reikia nepagailėti sūrumo, nes, kaip kažkas jau rašė aukščiau, – kuo sūriu, tuo skaniau
Super, dariau su speltos miltais – rupiais ir nerupiais, puikiai gavosi 🙂
Gavosi labai skaniai. Tiesa, vietoj kvietinių pilno grūdo naudojome rupius ruginius. Jau planuojam kartoti
Labai skanu! Rekomenduoju.
atrodo super! reiks isbandyti jau siandien