8241
Beatos virtuvė

Grikių pyragas nuostabusis

(45)

Fantasiškas kepinys grikių mėgėjams ir ne .....Labai gardus, turtingas ir sotus pikantiškas pyragas

Reikės:
  • Tešlai reikės:
  • 100 g sviesto
  • 140 g kvietinių miltų
  • 60 g pilno grūdo ruginių miltų
  • 60 ml šalto vandens
  • Įdarui reikės:
  • 150-200 g virtų grikių
  • 1 svogūno
  • apie 100 g arba kelių riekelių rūkyto kiaulienos kumpio ar šoninės
  • 150 ml pieno
  • 2 kiaušinių
  • ryšulėlio krapų
  • druskos, pipirų

 

Pyragas kuriuo labai didžiuojuos ir džiaugiuos, jį laisvai galima vegetarizuoti, ir nenaudoti šoninės, o dėti vietoje jos, pavyzdžiui, saulėje džiovintus pomidorus, tik pasirinkite tuos, kurie mirkyti aliejuje, arba juos pamirkykite karštame vandenyje, kad būtų minkšti, taip pat negailėkite žalumynų, kitas dalykas kurį galite dėti vietoj mėsos būtų pakepintos morkos, ar moliūgas, bet ir tik su grikiais viskas yra labai gardu. Grikių gerbėjai pirmyn.

 

1. Į dubenį persijokite miltus, įberkite žiupsnelį druskos ir stambia tarka įtarkuokite atšaldytąsviestą.

2. Pirštais sutrupinkite sviesto gabalėlius, įtrinkite juos į miltus, kad viskas atrodytų kaip stambiųtrupinių krūva.

3. Į mišinį įpilkite šalto vandens ir greitai maišykite, o paskui jau suspauskite masę į vieną gumulą.

4. Paruoštą tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir valandai padėkite į šaldytuvą.

5. Kol tešla vėsta, pasiruoškite įdarą: keptuvėje išlydikte sviestą ir pakepinkite smulkiai supjaustytąsvogūną. Kai svogūnai suminkštės berkite ir mažais gabaliukais sukapotą kumpį. Keletą minučiųviską pakepinkite.

6. Išimkite tešlą iš šaldytuvo. Pabarstykite stalviršį ir tešlos paviršių miltais bei lengvai,nespausdami jos iškočiokite iki 5 mm storio lakštą. Atsargiai, kad nesuplyštų, įklokite jį į neaukštąkepimo formą.Formoje įklotą tešlą dar pastatykite valandai į šaldytuvą, kad ji būtų dar trapesnė.

7. Tešlai formoje atšalus, ant jos viršaus patieskite kepimo popierių bei ant jo priberkite pupų aržirnių ir pašaukite į 185 laipsnių orkaitę 15 minučių. Iškepęs pyragas turi būti sausas ir kietokas.

8. Į dubenį įpilkite 150 ml riebaus pieno, įmuškite 2 kiaušinius, šiek tiek pasūdykite, įberkite pipirųbei susmulkintų krapų. Masę lengvai išplakite šluotele.

9. Ant iškepto pyrago iš keptuvės išverskite pakepintus svogūnus su kumpiu bei tolygiaipaskleiskite.

10. Berkite virtų grikių sluoksnį.

11. Per sietelį supilkite kiaušinių plakinį ant grikių, kad juos apsemtų ir pašaukite į 165-170 laipsniųorkaitę 10 minučių.Pyragą palikite atvėsti formoje. Atvėsusį, išimkite iš kepimo formos ir supjaustykite gabalėliais.

Print Friendly

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (1 balsai, vidurkis: 4.00 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (45)
Komentarai
  1. Ieva parašė:

    O kodėl kiaušinių plakinį reikia pilti per sietelį? Tas pyragas taip skaniai atrodo, o mes grikius mėgstam, būtinai kepsim.

    • Beata Nicholson parašė:

      reikia pilti per sietelį, kad sugautumėt tokia kietają baltymo dalį kuri laiko baltymą prie trynio, ji tokia guminė yra kai iškepa…taigi nebūtina pilti per sietelį, bet pageidautina…

  2. Kristina parašė:

    Labai panasu kaip angliskas quiche 🙂 Reikes pasibandyti, kaip tik turiu grikiu namuose 🙂

  3. Raminta parašė:

    “ Tešlai formoje atšalus, ant jos viršaus patieskite kepimo popierių bei ant jo priberkite pupų aržirnių ir pašaukite į 185 laipsnių orkaitę 15 minučių“ – niekaip nesuprantu, kepimo popierius pyrago viduje?

    • Beata Nicholson parašė:

      taip popierius viduje paskui išimti jį reikia….Knygoje yra apie tai viskas parašyta aiškiai su paveiksliukais ir paaiškinimais kaip ir kodėl viena kartą išmoksite ir galėsite nuolat kepti :))

      • Lina parašė:

        Beata,

        Kaip tik kepu ta fantastisha pyraga, bet niekur nerandu atsakymo, ka ir kaip daryti su tuo kepimo popierium uzdeto ant teshlos :)??? Pashoviau i orkaite su zirniais, bet neparasyta kada ir kaip reiketu ta popieriu isimti?? TV3 play neatidaro ir niekaip negaliu perziureti jusu video. Prasau HELP :))
        Dekoju

  4. Rennie parašė:

    Kaip skaniai atrodo 🙂 Superinis receptas!

  5. miltai parašė:

    o butina pilno grūdo ruginių miltų, nes esu uk ir nzn ar ju cia yra, o jei yra gal beata patarsi kaip jie vadinasi? 🙂 aciu 🙂

  6. komentaras parašė:

    Oi Beata, kaip ačiū už šį receptą, nes jau būčiau galvą nusilaužusir nesugalvojus ką šiandien pietų pagaminti 😀 Pyragas pavyko puikiausiai patiko ir vyrui ir vaikams 🙂 būtinai kepsiu dar 🙂 ačiūūūū 🙂

  7. grikiu pyragas parašė:

    kepiau 2 pyragus tik su rukyta sonine y viena ydejau truputy paprikos. skanu .tik as deciau siek tiek daugiau mesytes. aciu.

  8. Aušra parašė:

    Labai patiko lengvas ir greitas paruošimas. Tik kepiau 15 min., nes po 10-ies pyragas atrodė toks liūlantis. Skaniai valgė net sūnus 🙂 Tikrai kartosiu ir ne kartą!
    Tik dabar galvoju, ką su paskrudintais žirniais daryt? 🙂

  9. @miltai parašė:

    Pilno grudo miltai angliskai vadinasi wholemeal flour. Didesniuose „supermarketuose“ ju visada buna.

    • Natali parašė:

      Pilno grudo ruginiai miltai angliskai vadinasi „wholemeal rye flour“, o „wholemeal flour“ yra kvietiniai(wheat) pilno grūdo miltai, tokių miltų būna ir didesniuose „supermarketuose“ ir kai kuriose mažose maisto parduotuvėlėse, beje, jei nėra, galima užsiprašyti, kad atsivežtų…

      Beata, dideliausias ačiū už tokį nuostabų grikių pyragą, mūsų šeimoje jis jau tapo vienu mėgstamiausių ir bus dažnai kepamas vis paįvairinant įvairiais mėgstamais priedais grikių įdarą… 🙂

  10. Greta parašė:

    Sveiki, noriu iškepti šį pyragą. Ir iškilo klausimas, ar jį reikia valgyti karštą, o gal skanus ir šaltas?
    Noriu pateikti jį gabalėliais kaip užkandį, o ne pagrindinį patiekalą..

  11. pakaitalas parašė:

    sveiki, mano seimyna nevalgo grikiu ir noreciau pasikonsultuoti ar vietoj grikiu butu galima naudoti kokias kitas kruopas, pvz.:ryzius?

  12. Augustė parašė:

    Tiesiog nuostabus receptas 🙂 Dieviškai gardus, greitas, lengvai pagaminamas, o pasinaudojus tuo pačiu tešlos receptu, tik ją truputėlį pasaldinus, išėjo skaniausi sviestiniai sausainukai, dėl kurių teko laikinai pamiršti visas dietas 😀

  13. silvija parašė:

    Oj man tesla kazko nepavyko…:( labai lipni,nors sviestas saltas buvo

  14. Ruta parašė:

    Nuo siol pats paciausias pyragas…super:)

  15. Jolanta parašė:

    Kepiau. Ne kažką… Trūksta man skonio jame. O ir tas kaiušinio plakinys man ilgai nesutvirtėjo, buvo toks skystas, reikėjo ilgai kepti. O kepiau dar karštesnėje temperatūroje, nei nurodyta.

  16. Narina parašė:

    kepiau siandien, tikrai labai skanus pyragas, super! tik kazkodel visas kiausinio ir pieno plakinys isbego bekepant… kazi kodel?

  17. Bite parašė:

    TV3 play nepaminėjote, kiek laiko kepti. Tai susiradau čia 🙂 Tik vat kepu jau 15 min, o plakinys – dar skystas. Bet šiek tiek padidinau karštį ir kepu dar 15 min. Darau išvadą, kad arba reikia dėti karštus grikius, arba kepti ilgiau.

  18. Grikine dzuku banda parašė:

    Pataisyk mane Beata jeigu klystu, bet ar tik nebus tas tavo pyragas varijacija tradicines dzukiskos grikines bandos tema.

  19. Grikine dzuku banda parašė:

    O kaip gis 🙂 Zinoma , kad zinau. As kepu,…..kai netingiu. Kazka berods „Ryto suktinis “ yra rodes laida apie Marcinkonis. Toje laidoje Marcinkoniu moterys kepe grikines bandas. Neprisimenu ar mano receptas lygiai toks pat, bet niekuo ne prastesnis, nes taip pat labai senas ir gautas is marcinkoniskes, kuriai siuo metu turetu buti apie 80 metu. Tai gi, reikalas patikrintas. Tiesa mano grikine banda saldi, bet ir dzukai ja kepe visokia t.y. ir saldzia ir su spirgais.

  20. Maravilia parašė:

    Na viskas, jau po šio pyrago „nedasikenčiau“, nors seniai jau norėjau paliaupsinti Beatos šedevrus. Nu ne nuostabusis, gardusis, o tiesiog pasakiškas pyragas. Vakar su kiekvienu kasniu visaip liauspsinau ir geru žodžiu minėjau. O ir mažąjam ausytes linko bevalgant 😀 Tai ką gi šis gardumėlis bus įrašytas į pakartojamai gaminamų patiekalų sąrašą 😀 O iš Beatos repertuaro jau visas pulkas tokių (lazanija, balandėliai, kotletukai su slyvomis ir šonine, o jau moliūgų sriubikės, višta kalėdinė, obuolių pyragas, keksiukai, varškės apkepai ir.t.t.) Smagiausia tai, kad jeigu kiti receptai gali patirti visišką fiasko mano virtuvėje, tai Beatos esu garantuota, kad tikrai bus skanu, labai skanu, arba fantastiška. Taigi labiausiai noriu padėkoti už mano gomuriui sukurtą burokėlių sriubą su morkų- obuolių sultimis. Dėl jos einu iš proto, man ji tokia dangiška, kiekvienas šaukštas toks gardus, gardus… Ir man ji „vėžį“ varo, nes kartais jos užsimanau be jokios priežasties (kaip kad nėštukėm būna, trūks plyš čia ir dabar) ir tada jau turiu išsivirti bet kokia kaina :DDDD Aš net pagalvojau, kaip galėjo taip nutikti, kad dar nė vienos Beatos knygos neturiu savo namuose. Visa laimė ateina stebuklingos Kalėdos, taigi žinau ko paprašysiu Kalėdų senio;D
    O tik norėjau pasakyti, kad ėt, Beata, kokia Jūs faina. Tokia bitutė… Žaviuosi veiklumu ir visu tuo ką darote ir kiek daug spėjate, ne tik nuveikti, bet dar tiek visko parašyti ir papasakoti puslapyje. Žodžiu ačiū, kad paprastais recepčiukais nepaprastai paskaninat mums gyvenima 😉

  21. beatrice parašė:

    Beje, kokio diametro kepimo forma reiktu pasirinkti? Aciu.

  22. Lina M. parašė:

    O ar nebandėte kas nors su kita tešla, kur nereikėtų atskirai su žirniais kepti – labai nemėgstu taip terliotis 🙁 Ar čia tešloje visas ,,cinkas“ ?

  23. Titas parašė:

    miela Beata, labai skanu visiems buvo.Titas, 6,5 metu:)

  24. Agnė parašė:

    Ketinu kepti šį nuostabųjį pyragą, tik nesuprantu, kiek reikia išsivirti grikių. Pagal receptą reikia 150-200 g virtų grikių. Tai kiek bus nevirtų? Ačiū už atsakymą.

  25. Inga parašė:

    Aciu Beata, jis labai labai skanus. Tikrai nesitikejau, jog jis bus toks skanus.

  26. astaria parašė:

    Išplakiau pieną su kiaušiniais, sudėjau druską, krapus, ir pilant per sietelį, visi krapai jame ir liko 🙂 teko staigiai ieškot naujų ir barstyt ant viršaus.

  27. […] Žinoma, kaip gi be deserto? Grikių pyragas (Beatos receptėlis) […]

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.