8241
Beatos virtuvė

Grikių duona be alergenų

(31)
Porcijos: 1 kepalas
Gaminimo laikas: 15min.
Reikės:
  • 400 g žalių neskrudintų grikių
  • apie 1,5 šaukšto druskos
  • 1 šaukšto agavų sirupo (nealergiškieji gali saldinti medumi, ruduoju cukrumi)
  • 2 šaukštų kokosų aliejaus (ar kito mėgstamo)
  • 1 šaukšto miltų be glitimo

Pirmą kartą šią grikių duoną iškepusi Vaiva Lukošienė… apsiverkė: „Kartais labai gerai turėti kokį nors gyvenimo duotą vargelį. Tada didžiulę laimę suteikia maži dalykai. Štai sėdžiu ir žliumbiu. Mano žmogiukas po dvejus metus trukusių bandymų ir begalės išmestų duonos kepalų, šimtų receptų pagaliau paragaus duonos! Ir ji ne tik valgoma, bet ir skani! Ar kada valgėte duoną su džiaugsmo ašaromis? Man ši grikių duona yra išsipildžiusi svajonė.“

Gaminame: grikius perplauname ir pamerkiame nakčiai.  Ryte skystį, kuriame mirko grikiai, nupilame, grikių nebeperplauname. Sutriname grikius kombainu ar trintuvu, suberiame druską, pasaldiname, supilame kokosų aliejų ir miltus. Viską išmaišome ir sukrečiame į kepimo formą (labiau tinka stiklinė, nes galima stebėti rūgimo procesą – susidarančius burbuliukus) parūgti. Kepimo formą padedame šiltai (apie 25 oC), kad tešla išrūgtų.

Duona rūgsta per naktį, o jei patalpoje šilta, ir greičiau. Rekomenduojama stebėti burbuliukų susidarymą. Kai jie pasiskirstę per visą kepaliuko tešlos aukštį – duoną laikas kepti.

Kepame 180 °C orkaitėje apie 1 val. 15 min. Ar duona iškepusi, tikriname mediniu pagaliuku.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (26 balsai, vidurkis: 3,46 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Rūta parašė:

    Sveiki, ačiū už receptą, būtinai išbandysiu. Kuriame etape berti miltus? ir ar tinka grikių miltai? ačiū!

  2. Daiva parašė:

    O išrūgsta be mielių? Ar teisingai supratau?

  3. Daiva parašė:

    Ačiū, Beata. Jūs nuostabi ir visur spėjanti mama. Sekmes augant!

  4. Renata parašė:

    „Duona rūgsta per naktį“. Gerai supratau – rytą paruošiame tešlą ir paliekame rūgti iki kito ryto? Tai parą laiko?

  5. Vaida parašė:

    Ačiū už receptą Tik mane suglumino druskos kiekis, tikrai reikia dėti apie 1,5 šaukšto?

  6. Ineta parašė:

    Sveiki. Ačiū, būtinai išbandysiu šį recepta, nes stengiuosi mažinti gliuteno turinčiu produktų kiekį savo racione. Beata, sakykite, ar tinka tik neskrudinti grikiai? O gal pavyktų ir su kepintais?

    • Vaiva parašė:

      Skrudinti grikiai jau “ nebegyvi“, jie nebesudaro reikalingo glitaus skysčio, todel šituo budu duona rauginame tik su neskrudintais

  7. Marija parašė:

    Viską dariau pagal receptą, laikiau šiltai, bet duona nė trupučio nesurūgo, nesimato stikliniame inde jokių burbuliukų 🙁 bandau vis tiek kepti. Gal žinote, kodėl taip galėjo nutikti?

  8. Egle parašė:

    Man nesigavo sudege gal ka netaip dariau

  9. Vuda parašė:

    Labai ačiū už receptą.Aš dar idejau kmymų,skonis labai panašus į plikytos duonos. Tokios skanios duonos dar nevalgiau nuo tada kai nebevalgau maisto su glitimu.Kas nemegsta grikių tai jų kvapo beveik nesijaučia.

  10. Vida parašė:

    Labai ačiū už receptą.Aš dar idejau kmymų,skonis labai panašus į plikytos duonos. Tokios skanios duonos dar nevalgiau nuo tada kai nebevalgau maisto su glitimu.Kas nemegsta grikių tai jų kvapo beveik nesijaučia.

  11. Rūta parašė:

    Ir man neįrūgo nė kiek.. 🙁

  12. Vesta parašė:

    Nepakilo

  13. Vesta parašė:

    Nepakilo. Gavosi kepta grikių košė…

  14. Ieva parašė:

    Man,deja,taipogi neįrūgo,visiškai nebuvo burbuliuku

  15. Viktorija parašė:

    Metų su alergiuku atradimas! Ir ne tik duona! Iš tokios tešlos, pridėjus bananą, gaunasi ir puikūs blynai. Geriausi kokius esu valgiusi šiemet, nes negalim ne tik kiaušinių, gliuteno, bet ir pvz ryžių.. Planuoju dar eksperimentuot, mintyju, kad taip ir iki torto prieit galima 😉
    Ačiū labai tiek Beatai tiek Vaivai!

  16. Rasa parašė:

    Bandžiau kepti du kartus, abu kartus nepavyko, nebuvo jokių burbuliukų ir neiškilo visiškai…

  17. Lina parašė:

    Ačiū už šį nuostabų receptą!!! Pagaliau išsikepiau skanią duoną, kurią galiu valgyti 🙂 Kol įrūgo teko laukti kiek ilgiau, apie parą, bet laukti buvo tikrai verta. Tik indą reiktų iškloti pvz kepimo popieriumi, nes prie stiklo prilipo 🙂

  18. Airixe parašė:

    Man nepradejo rugti…

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.