8241
Beatos virtuvė

Grikių duona be alergenų

(16)
ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (7 balsai, vidurkis: 3.29 iš 5)
Loading...
Reikės:
  • 400 g žalių neskrudintų grikių
  • apie 1,5 šaukšto druskos
  • 1 šaukšto agavų sirupo (nealergiškieji gali saldinti medumi, ruduoju cukrumi)
  • 2 šaukštų kokosų aliejaus (ar kito mėgstamo)
  • 1 šaukšto miltų be glitimo

Pirmą kartą šią grikių duoną iškepusi Vaiva Lukošienė… apsiverkė: „Kartais labai gerai turėti kokį nors gyvenimo duotą vargelį. Tada didžiulę laimę suteikia maži dalykai. Štai sėdžiu ir žliumbiu. Mano žmogiukas po dvejus metus trukusių bandymų ir begalės išmestų duonos kepalų, šimtų receptų pagaliau paragaus duonos! Ir ji ne tik valgoma, bet ir skani! Ar kada valgėte duoną su džiaugsmo ašaromis? Man ši grikių duona yra išsipildžiusi svajonė.“

Gaminame: grikius perplauname ir pamerkiame nakčiai.  Ryte skystį, kuriame mirko grikiai, nupilame, grikių nebeperplauname. Sutriname grikius kombainu ar trintuvu, suberiame druską, pasaldiname, supilame kokosų aliejų ir miltus. Viską išmaišome ir sukrečiame į kepimo formą (labiau tinka stiklinė, nes galima stebėti rūgimo procesą – susidarančius burbuliukus) parūgti. Kepimo formą padedame šiltai (apie 25 oC), kad tešla išrūgtų.

Duona rūgsta per naktį, o jei patalpoje šilta, ir greičiau. Rekomenduojama stebėti burbuliukų susidarymą. Kai jie pasiskirstę per visą kepaliuko tešlos aukštį – duoną laikas kepti.

Kepame 180 °C orkaitėje apie 1 val. 15 min. Ar duona iškepusi, tikriname mediniu pagaliuku.

Print Friendly

Komentarai
  1. Rūta parašė:

    Sveiki, ačiū už receptą, būtinai išbandysiu. Kuriame etape berti miltus? ir ar tinka grikių miltai? ačiū!

  2. Daiva parašė:

    O išrūgsta be mielių? Ar teisingai supratau?

  3. Daiva parašė:

    Ačiū, Beata. Jūs nuostabi ir visur spėjanti mama. Sekmes augant!

  4. Renata parašė:

    „Duona rūgsta per naktį“. Gerai supratau – rytą paruošiame tešlą ir paliekame rūgti iki kito ryto? Tai parą laiko?

  5. Vaida parašė:

    Ačiū už receptą Tik mane suglumino druskos kiekis, tikrai reikia dėti apie 1,5 šaukšto?

  6. Ineta parašė:

    Sveiki. Ačiū, būtinai išbandysiu šį recepta, nes stengiuosi mažinti gliuteno turinčiu produktų kiekį savo racione. Beata, sakykite, ar tinka tik neskrudinti grikiai? O gal pavyktų ir su kepintais?

  7. Marija parašė:

    Viską dariau pagal receptą, laikiau šiltai, bet duona nė trupučio nesurūgo, nesimato stikliniame inde jokių burbuliukų 🙁 bandau vis tiek kepti. Gal žinote, kodėl taip galėjo nutikti?

  8. Egle parašė:

    Man nesigavo sudege gal ka netaip dariau

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.