8241
Beatos virtuvė

Graikiška musaka

(1)
Reikės:
  • 3 baklažanų
  • Alyvuogių aliejaus
  • Druskos
  • Juodųjų pipirų
  • 500 g maltos jautienos
  • 400 g konservuotų pomidorų
  • 3 svogūnų
  • 4 česnako skiltelių
  • 2 cukinijų
  • 1 šaukštelio džiovintų raudonėlių
  • 6 virtų bulvių
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 1 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
  • 1 šaukštelio malto kumino
  • Bešamelio padažui:
  • 50 g sviesto
  • 3 šaukštai miltų
  • 800 ml pieno
  • 40 g kietojo sūrio
  • Tarkuoto muskato

Turbūt kiekviena tauta turi tokį vienos skardos patiekalą, kuriuo gali pamaitinti minią. Italams tas patiekalas yra lazanija, mums – kugelis, o štai graikai gali didžiuotis sočia, rimto stoto musaka. Tai toks baklažanų, bulvių, mėsos ir pomidorų reikalas, kuris kepamas orkaitėje, o prieš tai dar užklojamas švelniu patalu – bešamelio padažu su sūriu. Toks patiekalas tikrai sušildys iš vidaus žvarbų rudenį, o energijos užteks ir kiemą nušluoti, ir malkoms sukapoti.

Gaminame:

Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių. Ne pernelyg storais griežinėliais (apie 0,5 cm storio) supjaustome baklažanus, juos išdėliojame ant kepimo popieriumi ištiestų skardų, pabarstome druska, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir kepame apie 30 minučių, kol pilnai iškeps ir suminkštės.

Kol baklažanai kepa, gaminame mėsos padažą. Įkaitintoje keptuvėje apkepame maltą jautieną, kol gabalėliai ims skrusti. Mėsai apkepus į keptuvę siunčiame nedideliais kubeliais supjaustytus svogūnus, kepame vis maišydami, kol suminkštės ir taps auskinės spalvos. Tada sudedame smulkintas česnakų skilteles, išmaišome ir leidžiame trumpai pakepti, kol gardžiai pakvips.

Į keptuvę beriame prieskonius – cinamoną, kuminą, saldžiąją papriką, druską ir juoduosius pipirus. Išmaišome. Supilame konservuotus pomidorus, pasmulkiname ir padažą užverdame. Šiam pradėjus burbuliuoti, nuimame nuo kaitros, trumpam viską atidedame į šalį.

Trumpam išimame baklažanus iš orkaitės. Šie turėtų būti jau beveik iškepę. Plonais griežinėliais supjaustome cukinijas ir jas dedame ant skardos šalią baklažanų. Siunčiame atgal į orkaitę dar pasikaitinti apie 10 minučių, kad ir šios pilnai suminkštėtų ir iškeptų.

Gaminame bešamelio padažą. Nedideliame prikaistuvyje išlydome sviestą. Į jį beriame miltus ir juos gerai išmaišę trumpai apkepame, kad neliktų žalių miltų skonio. Tam užteks ir poros minučių. Palengva, vis maišydami, kad neliktų gumulėlių, pradedame pilti pieną. Palaukiame, kol padažas užvirs ir sutirštės. Tada nuimame nuo kaitros, beriame kone visą sūrį, įtarkuojame muskato riešuto ir išmaišome.

Iš orkaitės išimame suminkštėjusias daržoves. Jas apibarstome džiovintais raudonėliais.

Viskas, dabar jau metas sluoksniuoti musaką. Dideliame kepimo inde dėliojame baklažanus ir cukinijas. Ant viršaus – išvirtas, nuluptas ir griežinėliais supjaustytas bulves. Tada mėsos sluoksnis – supilame visą pomidorų ir mėsos padažą. Ir galiausiai viską apliejame bešameliu, jį tolygiai paskirstome, kad uždengtų visą paviršių. Pabaigoje pabarstome likusiu tarkuou sūriu ir šauname į 180-190 laipsnių orkaitę kepti apie 50 minučių. Tokia didelė ir sunki musaka turi pilnai perkaisti ir visi skoniai susidraugauti. Skanaujame vieną arba su šviežiomis salotomis.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (7 balsai, vidurkis: 3,14 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Aušra parašė:

    Sveiki.
    Šis patiekalas tikrai priminė puikias atostogas Graikijoje
    Verta gaminti ir mėgautis.
    Ačiū.

Palikite komentarą

26097
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/01/BV_kakava_banner.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/Koldunai-300x250px.gif
26104


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.