Spausdinti

Kas ieško, tas randa. Čia apie tai, kad ieškodama žemaitiškų patiekalų, radau vištos, marinuotos grietinėje ir keptos su bruknėmis, receptą. Tai nėra ši vištą, kurią dabar gaminsiu, bet iš to recepto pagavau įkvėpimą ir – tadam – štai mano improvizacija vištos grietinėje tema. Jai paruošti rinkausi Electrolux garų orkaitę, nes joje paukštiena (ir kitokia mėsa) iškepa sultinga ir sodraus skonio, ir jei norisi, galima tuo pat metu garnyrui garuose patroškinti daržovių, jos garuose neištęžta ir išsaugo visus savo vitaminus. Bet dabar apie vištą.

Porcijos
5 asm.
Kepimo, virimo laikas
1 val. 45 min.

Vištai:

1-1,8 kg viščiuko
3 šaukštelių druskos
saujelės kmynų ir džiovintų petražolių
1 l kefyro ar rūgpienio
1 šaukšto aliejaus
20 g sviesto
kelių lauro lapų

Keptoms bulvėms:

1-1,5 kg bulvių su lupena
žiupsnio druskos
2 šaukštų kmynų ir čiobrelių
juodųjų pipirų
kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
bruknių uogienės (patiekti)
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Vištą nuplaukite ir nusausinkite. Tuomet iš visų pusių kruopščiai įtrinkite ja druska, kmynais ir petražolėmis, galima sakyti – įmasažuokite tuos prieskonius į vištytę. Medvilniniu siūlu surišame vištą, kad jos kojos ir sparneliai būtų prispausti prie kūno). Rišti reikia dėl to, kad vėliau būtų patogiau ją apkepti keptuvėje, o aš būtinai surišu vištą dar tais atvejais, kai sumanau ją kepti ant iešmo.

2

Suraišiotą vištelę dedame į didesnį dubenį ir užpilame kefyru, kad didžioji vištos dalis (ar ji visa) būtų apsemta. Štai tokioje grožio ir gero skonio vonelėje paliekame vištą ilsėtis bent porą valandų šaldytuve.

3

Į gerai įkaitintą, platesnę keptuvę pilkite šaukštą aliejaus ir dėkite apie 20 g sviesto. Traukite vištą iš marinato ir dėkite į keptuvę (beje, kefyru ar rūgpieniu galima marinuoti bet kokią mėsą – ji puikiai suminkštės). Dabar gerai paskrudinkite vis pavartydami, kad vištelės šonai įgautų gražų auksinį atspalvį.

4

Apskrudusią vištą dėkite į keramikinį ar kitokį kepimo indą. Ten pat įmeskite kelis lauro lapus – laikas ruošti garų orkaitę. Nustatykite 96 laipsnių temperatūrą, palaukite, kol orkaitė pasiruoš ir šaukite vištą vidun. Nustatykite, kad garų orkaitėje višta bus valandą – tiek pakaks, kad mėsa iškeptų bet tebebūtų itin sultinga.

5

Kol višta kepa – pasiruoškite žemaičių (ir visų kitų lietuvių) taip mėgstamas bulves. Bulves nuplaukite ir supjaustykite stambiomis skiltelėmis, lupti nereikia. Supjaustytas bulves dėkite į kepimo indą – barstykite druska ir kmynais, sumaišytais su čiobreliais (viso – pora šaukštų prieskonių).

6

Bulves pašlakstykite aliejumi ir pagardinkite juodais pipirais. Viską išmaišykite rankomis. Kepkite karštoje orkaitėje, 45 minutes, rinkitės kaitinimą iš viršaus ir apačios.

7

Prie iškepusios vištos ir bulvių galite patiekti bruknių, obuolių ir kriaušių padažą. Nepamirškite prieš dėdami į lėkštę nuo vištos nuimti siūlą. Skanaus!

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų

Rašyti komentarą