Spausdinti

Kas ragavo, tas sutiko – tai ne šiaip sau keksas. Tai neįtikėtinai skanus keksas! Sodrus marcipanas, gaivios rūgštelės suteikiančios vyšnios ir saujelė aguonų šį kepinį daro išskirtinį. Jis nė iš tolo neprimena sauso kekso, kuris skanus ką tik iškeptas. Tiesą sakant, daugeliui ragautojų buvo taip skanu, kad net kilo abejonė, ar tikrai šiam keksui reikia saldaus apelsininio glajaus. Visgi jei šventinio kekso neįsivaizduojate be gausių puošmenų, pasistenkite glajaus nepersaldinti, kad neužgožtumėte ir taip skanaus kepinio.

 

 

 

Gaivus keksas su marcipanais, vyšniomis ir aguonomis

0
komentarai
14
Porcijos
8 asm.

Keksui

150 g šaldytų vyšnių
100 g marcipanų masės
1–2 šaukštų miltų
200 g sviesto
150 g cukraus
1 citrinos žievelių
1 apelsino žievelių
4 kiaušinių
180 g miltų
2 kupinų šaukštelių kepimo miltelių
1 šaukšto aguonų
100 g maltų migdolų
žiupsnio druskos

Papuošimui

miltelinio cukraus
0,5 apelsino ar citrinos sulčių
0,5 apelsino žievelių
šokoladinių kiaušinių, saldainių ar cukatų
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

1

Įkaitiname orkaitę iki 170 °C. Marcipanų masę supjaustome nedideliais kubeliais. Dubenėlyje marcipanų kubelius sumaišome su šaldytomis neatitirpusiomis arba šviežiomis vyšniomis.

2

Įberiame 1–2 šaukštus miltų ir išmaišome. Marcipanų masė ir vyšnios pasidengs miltais ir nenuskęs tešloje.

3

Dideliame dubenyje minkštą sviestą išsukame su cukrumi, citrinos ir apelsino žievelėmis. Geriausia tai daryti elektriniu plakikliu ir plakti 3–5 minutes, kol masė pabals. Nors visada galima treniruoti ir rankas.

Reklama
41011
4

Atskirame dubenyje miltus sumaišome su kepimo milteliais, aguonomis ir žiupsniu druskos.

5

Į sviestą ir cukraus masę įmušame po vieną kiaušinį ir gerai išplakame.

6

Į tešlą suberiame miltus, viską išmaišome. Suberiame maltus riešutus, vėl išmaišome. Supilame marcipanus bei vyšnias ir atsargiai, lengvai sumaišome, per daug nemakaluojame, kad visa tešla nenusidažytų rožine spalva.

7

Tešlą supilame į kekso kepimo formą ir kepame 20 minučių 170 °C temperatūros orkaitėje, tada sumažiname kaitrą iki 160 °C ir toliau kepame 50–60 minučių, kol viršus gražiai paruduos ir taps traškus.

Glajus

1

Nutarkuojame apelsino žieveles, išspaudžiame apelsino ar citrinos sultis (su apelsino sultimis bus saldžiau, su citrinos – rūgščiau, gaiviau) ir maišydami plakimo šluotele dedame po šaukštą cukraus miltelių, kol glaistas taps panašios į grietinės konsistencijos ir pageidaujamo saldumo.

2

Šiek tiek atvėsusį pyragą atsargiai išimame iš formos, papuošiame glaistu ir kitais norimais priedais – saldainiais, spanguolėmis ar cukatomis.

Ingredientai
Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. O kokios spalvos Jums gaunasi šio kekso vidus? Man jis gaunasi tamsokas. Nuo ko tai galėtų priklausyti?

  2. Sveiki, noriu paklausi ar malti migdolai tai su luobelemis ar be? O galbūt turite omenyje migdolų miltus?
    Dėkoju

Rašyti komentarą