8241
Beatos virtuvė

Gaivus keksas su marcipanais, vyšniomis ir aguonomis

(6)
Gaminimo laikas: 14min.
Reikės:
  • 150 g šaldytų vyšnių
  • 100 g marcipanų masės
  • 1–2 šaukštų miltų
  • 200 g sviesto
  • 150 g cukraus
  • 1 citrinos žievelių
  • 1 apelsino žievelių
  • 4 kiaušinių
  • 180 g miltų
  • 2 kupinų šaukštelių kepimo miltelių
  • 1 šaukšto aguonų
  • 100 g maltų migdolų
  • žiupsnio druskos
  • Papuošimui:
  • miltelinio cukraus
  • 0,5 apelsino ar citrinos sulčių
  • 0,5 apelsino žievelių
  • šokoladinių kiaušinių, saldainių ar cukatų

Kas ragavo, tas sutiko – tai ne šiaip sau keksas. Tai neįtikėtinai skanus keksas! Sodrus marcipanas, gaivios rūgštelės suteikiančios vyšnios ir saujelė aguonų šį kepinį daro išskirtinį. Jis nė iš tolo neprimena sauso kekso, kuris skanus ką tik iškeptas. Tiesą sakant, daugeliui ragautojų buvo taip skanu, kad net kilo abejonė, ar tikrai šiam keksui reikia saldaus apelsininio glajaus. Visgi jei šventinio kekso neįsivaizduojate be gausių puošmenų, pasistenkite glajaus nepersaldinti, kad neužgožtumėte ir taip skanaus kepinio.

Įkaitiname orkaitę iki 170 °C. Marcipanų masę supjaustome nedideliais kubeliais. Dubenėlyje marcipanų kubelius sumaišome su šaldytomis neatitirpusiomis arba šviežiomis vyšniomis. Įberiame 1–2 šaukštus miltų ir išmaišome. Marcipanų masė ir vyšnios pasidengs miltais ir nenuskęs tešloje. Dideliame dubenyje minkštą sviestą išsukame su cukrumi, citrinos ir apelsino žievelėmis. Geriausia tai daryti elektriniu plakikliu ir plakti 3–5 minutes, kol masė pabals. Nors visada galima treniruoti ir rankas.

Atskirame dubenyje miltus sumaišome su kepimo milteliais, aguonomis ir žiupsniu druskos. Į sviestą ir cukraus masę įmušame po vieną kiaušinį ir gerai išplakame. Į tešlą suberiame miltus, viską išmaišome. Suberiame maltus riešutus, vėl išmaišome. Supilame marcipanus bei vyšnias ir atsargiai, lengvai sumaišome, per daug nemakaluojame, kad visa tešla nenusidažytų rožine spalva.

Tešlą supilame į kekso kepimo formą ir kepame 20 minučių 170 °C temperatūros orkaitėje, tada sumažiname kaitrą iki 160 °C ir toliau kepame 50–60 minučių, kol viršus gražiai paruduos ir taps traškus. Pasiruošiame glajų: nutarkuojame apelsino žieveles, išspaudžiame apelsino ar citrinos sultis (su apelsino sultimis bus saldžiau, su citrinos – rūgščiau, gaiviau) ir maišydami plakimo šluotele dedame po šaukštą cukraus miltelių, kol glaistas taps panašios į grietinės konsistencijos ir pageidaujamo saldumo. Šiek tiek atvėsusį pyragą atsargiai išimame iš formos, papuošiame glaistu ir kitais norimais priedais – saldainiais, spanguolėmis ar cukatomis.

Print Friendly

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (15 balsai, vidurkis: 3.93 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Jurgita parašė:

    Sveiki. Gal galite parašyti kaip vadinasi angliškai marcipanų masė? Ačiū

  2. Jurgita parašė:

    O our Galina nusipirkti marcipanu?

  3. Do parašė:

    Ar iskeptas keksas vakare,o valgomas tik antra diena vis dar skanus?Noreciau kept Velykoms

  4. Dovilė parašė:

    Tobulas! Jau 3 karta kepsiu. Toks drėgnas ir ne per saldus. Labai visiem patinka <3

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.