8241
Beatos virtuvė

Džiūvėsėliniai sausainiai a la cantucci

(22)

Tradiciniai itališki sausainiai, kuriuose nėra jokių riebalų. Jie labai ilgai laikosi, yra saldūs ir traškūs.

Reikės:
  • 250 - 300g miltų
  • 100 g cukraus
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • 2 nedidelių kiaušinių arba 1 didelio
  • 100 g riešutų
  • Saujos džiovintų abrikosų
  • Saujos razinų
  • Tarkuotos citrinos žievelės (nebūtinai)

Tradiciniai itališki sausainiai, kuriuose nėra jokių riebalų. Jie labai ilgai laikosi, yra saldūs ir traškūs. Tradiciškai tokie sausainiai buvo mirkomi į saldų vyną. Dabar juos aptiksite daugelyje kavinių, kurios verda kavą išsinešti. Man labiausiai patinka tai, kad jie be galo ilgai laikosi. Svarbu tik juos tinkamai išdžiovinti, todėl jie kepami ir džiovinami gana ilgai. Nors galite palikti ir nevisiškai išdžiūvusius, jie tiesiog bus minkštesni. Priklausomai nuo kiaušinių, gali pasirodyti, kad trūksta miltų, tai jų įdėkite daugiau. Bet tešla neturi būti labai sausa, viskas turi sulipti ir kepant jie pradės bėgti, skystėti. Neišsigąskite – kepdami sutvirtės… Ir kepame juos dviem etapais. Pirmas, kai kepame visą kepalą tešlos, po to išimame jį ir supjaustome riekelėmis, o toliau kepame jau žemesnėje temperatūroje.

 

Kaip paruošti:

  1. Įsijunkite orkaitę 180 C, tegul kaista, nes tešlą sumaišysite netrukus. Tiesa, dar skardą pasiruoškite ir ją ištieskite kepimo popieriumi.
  2. Miltus persijokite su kepimo milteliais ir sumaišykite su cukrumi, kiaušinius lengvai paplakite.
  3. Riešutus ir vaisius pasiruoškite kitame dubenyje kartu su tarkuota citrinos žievele. Riešutų ir džiovintų vaisių nepjaustykite, tegul būna dideli, paskui, kai jau juos iškeptus pjaustysite, tai ir patys susismulkins.
  4. Ir dabar jau viskas bus labai greitai – į miltus supilkite kiaušinius ir šaukštu sumaišykite. Gali atrodyti, kad niekas nesulips, bet sulips, nebijokite. Jei tešla visai nelimpa, įdėkite truputį dar kiaušinio arba šaukštelį vandens.
  5. Kai sumaišysite ir viskas maždaug atrodys kaip tešlos gabalas, dėkite visus priedus ir dar kartą pamaišykite, jau sunkiai maišysis, bet viskas sulips į krūvą. Tešla turi būti kietoka – nors ir lips prie rankų, bet tik truputį, nes jei per minkšta, tai pasileis viskas ir nebus tinkama, o toks paplotėlis išeis.
  6. Dabar jau reikėtų rankomis darbuotis. Iš tešlos padarykite dvi didesnes arba tris–keturias mažesnes dešras, pailgas ir truputį plokščias. Dėkite į kepimo skardą. Palikite vietos tarp jų. Taigi, arba viena didelė, arba dvi mažesnės skardos turėtų būti.
  7. Šaukite į orkaitę ir kepkite apie pusvalandį. Jie turi būti parudę, bet nesudegę ir padžiūvę. Praktiškai jau beveik iškepę, bet dar minkšti.
  8. Leiskite truputį atvėsti. Jei leisite atvėsti, tai daug lengviau pavyks supjaustyti juos. Pjaustykite kaip tik norite – plonai, storai, skersai, tiesiai, didelius, mažus gabalėlius – kaip norite.
  9. Tada paguldykite juos ant skardos ir, sumažinę orkaitės kaitrą iki 150C, grąžinkite juos į orkaitę galutinai sudžiūti.
Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (4 balsai, vidurkis: 4,00 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (22)
Komentarai
  1. vilma parašė:

    Labas noriu paprasiti recepto labai lengvo kur nereiketu orkaites nes esu 11m ir nuoriu kaska pagaminte

    • varskes pyragas parašė:

      pameginknk toki receptuka, isklok dugna sausainiai gali buti selga ar panasus, paskui sumaisyk 2 pakelius varskes ir 1 gretines, siektiek idek cukraus ir ta mase dek ant sausainiu, paskui vel sausainius ir vel ta mase, iseis sluoksniais ir dek nakciai i saldytuva, o is ryto gali valgyti.

  2. Saule parašė:

    Dariau siuos. Tik ka padaryti, kad nesijaustu soda?

  3. erika parašė:

    per tv3 per jusu laida buvo vienoks biscoti receptas, nlb man gavosi, be skonio, db kepu pagal knyga, o kita karta pagal interneto svetaine 🙂 tai cia kap suprantu, kaip pats sugalvoji, tiek visko ir dedi, nes visi trys receptai Beatos skirtingi, nors gaminamas tas pats a la cantucci 🙂

    • Justina parašė:

      Beatos visų šitų Cantucci arba Biscotti sausainių pagrindas nesiskiria, skiriasi tik priedai (riešutai, vaisiai ir pan), taip kad galima dėt juos kokius tik patinka, esu darius su „studentų maistu“ ir šokoladu, su riešutais, datulėm, slyvom, abrikosais.. vienas įdomesnių buvo su anyžių sėklom ir daug daug migdolų. Šie sausainiai bent jau man visada labai skanūs pavyksta 🙂

  4. slyvaite parašė:

    l
    ka tik pasigaminau labai skanus gavosi tik truputi jauciasi kepimo milteliai dariau tiksliai pagal recepta.gal kita karta maziau deti?

  5. Haroldas parašė:

    Pries Pora Menesių Per TV3 Rodė Jūsų Laidą Apie Kyšlorena. Bet Niekaip Neradome Recepto. Visa Laika Stebėjau TV3 Play Kad Pagaminciau Ir Nelabai Gavosi 😉 Gal Galetumėte Įrašyti Į Svetainę Kyšloreno Recptą? Labai Išanksto Ačiū 🙂

  6. Silvija parašė:

    Ka tik iskepiau!!!!Grazu ir labai skanu, patiko visai seimai!!!! Aciu Beata.

  7. Ester parašė:

    kiek as gaminau pyragu pagal Beatos knyga tai niekur nedejau kepimo milteliu ir viskas gavosi puikiai, ir iskilo, pagal mane ji juos deda -reikia ar nereikia.

  8. Meistre parašė:

    SuperDuper gavosi =}

  9. Egle parašė:

    Ka tik issikepem, tai labai skanus gavosi. Kepimo milteliu nesijaucia, tik razinos siek tiek per daug apskrudo 🙂

  10. Ingrida parašė:

    ka tik is orkaites, kepiau dvieju rusiu – su migdolais bei su razinomis ir dziovintomis slyvomis. Gavosi puikiai, tikrai labai labai skanu, paprasta ir greita;)

  11. Laumė parašė:

    Jau kelinti metai kiekvieną žiemą jų prisikepu. Daug. Kiek kartų kepi, tiek kartų vis kitokie išeina. 🙂 Bet niekada tiksliai ir nebandau pakartoti. Čia panašiai kaip su blynais – svarbu principas. O paskui jau galima žaisti ir džiazuoti. Kam nepatinka džiovinti vaisiai ar riešutai, fantastiškas variantas – su juodojo šokolado gabaliukais. Nors man labiausiai patinka, kai primaišai migdolų, džiovintų spanguolių ir migdolų. Jei norisi kažko pikantiško, galit pamėginti su rausvaisiais pipirais. Iš prieskonių – paprastai dedu vanilės ir cinamono. Tik miltus reikia imti gerus, „pyraginius“ (pvz., „Karališkus“).

  12. Lina parašė:

    Laukiu nesulaukiu, kada ragausim, nes dabar jau paskutinis džiovinimo etapas ir bus baigti šie gardžiai kvepiantys sausainukai 🙂 Ačiū už gerą idėją !!!!!

  13. Vikucia parašė:

    Sveiki,

    viska dariau pagal recepta, bet cantucci man gavosi labai labai kieti, tokie akmeninia. Net dantis galima issilauzti 🙂 kaip suprantu taip neturetu gautis? gal per daug miltu dejau? galetumete pakonsultuoti? Buciau dekinga:)

    • Beata Nicholson parašė:

      taip jie turėtų gautis kieti kaip džiuvesėliai, bet jei jau visai akmeniniai tai gal tikrai truputi miltų per daug?
      bet jie ne bandelės ir ne sausainiai, jie džiuvesėliai labiau…merkite į arbatą suminkštės:)

  14. Indre parašė:

    Sie sausainiai mano gyvenimo atradimas.kepiau juos visiems ir visom progom labai daug kartu 🙂
    Aciu uz si puiku recepta. Per laika pastebejau, kad kuo maziau miltu tuo sausainukai trapesni. Tad as dedu apie 200 g. Puikiai tinka pilno grudo. Gaunasi bemaz sveikuoliski.

  15. Domas parašė:

    Sveiki,
    kuriam galutinai laikui reiks saut I orkaite 150C? aciu

  16. Smile parašė:

    Ilgai laikosi??????? CHA-CHA-CHA
    Įdomu kokį kiekį reiktų iškepti, kad ilgiau išsilaikytų?

  17. Lina parašė:

    Sveiki,
    Ačiū už receptą, atrodo skaniai, labai noriu pabandyti. Til gal galėtumėte rekomemduoti, kiek laiko laikyti orkaitėje jau supjaustytus, t. y. 150 C temperatūroje? Ačiū

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.