Nuostabus patiekalas su mano mylimomis cukinijomis, man jis buvo tikras atradimas. Šį receptą radau Amerikos kulinarijos legendos Julia Child knygoje. Būtinai kepkite šį gratiną, jei dar nesibaigė cukinijos, mat čia jų sunaudojamas tikrai galingas kiekis!
Cukinijų gratinas pagal Julią Child

Reikės:
Gaminimas
Sutarkuojame cukinijas stambia burokine tarka, pasūdome ir paliekame trumpam, kad išsiskirtų vanduo. Tarkius sukrečiame į rėtį ir gerai nuspaudžiame vandenį.
Įkaitintoje keptuvėje išlydome beveik visą sviestą (apie 1 šaukštą sviesto paliekame vėlesniam laikui) ir apkepiname smulkiai supjaustytą svogūną ir česnako skilteles. Ten pat sudedame ir nusunktas cukinijas. Pakepame kelias minutes, kad cukinijos nugarintų dar šiek tiek vandens.
Ryžius 5 minuties apverdame, nupilame vandenį. Suberiame į keptuvę, beriame juodųjų pipirų ir viską išmaišome.
Keptuvėje daržoves pastumiame į šoną ir viduryje ištirpiname likusį šaukštą sviesto. Į jį beriame miltus, išmaišome, trumpai juos apkepame ir sumaišome su daržovėmis. Vis maišydami, po truputį į keptuvę supilame pieną. Suberiame pusę kietojo sūrio, viską išmaišome.
Ikaitiname orkaitę iki 200 laipsnių. Į kepimo indą sukrečiame visą keptuvės turinį, paviršių išlyginame ir barstome varškės sūriu su kmynais bei kietuoju sūriu. Kepame apie 30 minučių, kol viršus gražiai apskrus.

Beata! Ačiū už nepakartojamai skanų receptą! Gaminome penktadienio vakarienei ir namai tiesiog paskendo jaukume ir švelniame kmynų aromate.. Tikrai nesitikėjome tiek daug iš tokio paprasto recepto! Rekomenduojame!❤
Įdomu, ar taip pat pavyktų ir su moliūgu?:)
Receptas nuostabus! Patiko visai šeimynai, nuo didžiausio iki mažiausio 🙂 jeigu kas nors dvejojate, ar išmėginti šį receptą, tai tikrai taip, būtinai išmėginti! 🙂 beje, cukinija tikrai nėra mūsų mėgstamiausia daržovė.
Beata, didelis ačiū. Labai patiko, tikrai skanu:)
Šiandien bandysiu su moliūgu.. su cukinija išėjo tobulai! Ačiū už receptą.
Na, labai neblogas rezultatas . Rekomenduoju moliūgų mėgėjams
Skanu! Ypač ta sūrio plutelė viršuje, priminė lazaniją 😁 Tiiik, man gavosi nesustingusi skystoka masė, nors ir išliejau į didesnį indą, kad sluoksnis nebūtų storas ir tikrai iškeptų 🤔