Spausdinti

Mėgstamiausias lietuvių patiekalas – cepelinai. Šįkart: trispalviai, su moliūgų įdaru, su varške ir su kepenėlėmis.

Cepelinai su trijų rūšių įdarais

0
komentarai
0

Reikės:

3 kg šviežių bulvių
1,5 kg virtų bulvių
3 šaukštai krakmolo
Druskos
3 svogūnai
Krakmolo virti

Varškės įdaras:

400 g varškės
100 g špinatų
3 svogūnų laiškai
Sauja mėtų lapelių
Žiupsnis peletrūnų
Druskos
Juodųjų pipirų
1 šaukštelis maltų kmynų

Kepenėlių įdaras:

1 svogūnas
1 česnako skiltelė
Alyvuogių aliejaus
350 g rūkytos šoninės
400 g vištų kepenėlių
40 g sviesto
Druskos
1 šaukštelis kmynų
Juodųjų pipirų
Aliejaus

Moliūgų įdaras:

Aliejaus
1 svogūnas
350 g kepto sviestinio moliūgo
Sauja džiovintų voveraičių
1 česnako skiltelė
Sauja petražolių
Sauja virtų bulvių
Kaip gaminti?

Gaminimas

Pasiruošiame įdarus:

1

Varškės ir špinatų įdaras. Varškę ištriname su blanširuotais smulkintais špinatais, smulkintomis mėtomis ir svgūnų laiškais. Pagardiname druska, peletrūnais, kmynais.

2

Kepenėlių ir šoninės įdaras. Keptuvėje ant šlakelio aliejaus apkepame svogūną kol suminkštės ir pagels. Įtarkuojame česnako skilteles, išmaišome. sudedame smulkintą šoninę ir pakepame, kol pasileis riebalai ir truputį apskrus. Įdedame gabalėlį sviesto, suberiame smulkintas kepenėles ir maišydami pakepame apie penkias minutes. Paragaujame įdarą, ar netrūksta druskos.

3

Moliūgų ir voveraičių įdaras. Verdančiu vandeniu užpilame džiovintas voveraites ir paliekame apie 10-15 suminkštėti. Keptuvėje ant šlakelio aliejaus apkepame smulkiai supjaustytą svogūną. Į keptuvę įtarkuojame česnako skitlelę, sudedame suminkštėjusias ir smulkiai supjaustytas voveraites, išmaišome ir trumpai pakepame. Galiausiai sumaišome jau anksčiau iškeptus moliūgus su voveraitėmis ir kapotomis petražolėmis. Paliekame atvėsti. Jei atvėsęs įdaras atrodo kiek per šlapias, į jį galima įdėti saujelę virtų bulvių.

Gaminame cepelinus:

1

Nulupame virtų bulvių lupenas (bulvės būtinai turi būti visiškai atvėsusios, nes jei šiltas maišysite su krakmolu, masė ne standės, o priešingai – skystės) ir bulves sumalame mėsmale ar kitaip sutriname.

2

Žalias bulves nuskutame ir smulkiai sutarkuojame. Kartu su bulvėmis sutarkuojame ir svogūnus.

3

Pasiruošiame didesnį dubenį ir naudodami sūrmaišio audinį ar dvigubą–trigubą marlę nusunkiame į jį bulvių tarkius, tačiau neišspaudžiame paskutinio lašo – tegul tarkiai lieka šiek tiek šlapi, tada išvirę cepelinai bus minkšti. Nusunktą skystį ramiai paliekame, per  keletą minučių ant dugno nusistovės krakmolas.

4

Sunką atsargiai nupilame, o dubens dugne nusistovėjusį krakmolą sukrečiame į tarkuotų bulvių masę. Jei krakmolo susidarė nedaug, įberiame dar kelis šaukštus pirktinio.

5

Į nuspaustus tarkus suverčiame maltas virtas bulves, pasūdome ir gerai gerai suminkome.

6

Iš gerai išminkytos bulvių masės drėgnomis rankomis formuojame norimo dydžio didžkukulius: ant delno išplojame apie 1 cm storio blyną, dedame įdaro, apspaudžiame jį bulvių mase, delnais „apglostome“ didžkukulius, kad paviršius būtų glotnus, lygus, be įtrūkimų.

7

Užkaičiame didelį puodą su daug vandens, gerai pasūdome. Į stiklinę ar dubenėlį įsipilame šalto vandens, suberiame šaukštą krakmolo, išmaišome ir supilame šį mišinį į verdantį vandenį puode. Didžkukulius panardiname į verdantį vandenį ir verdame apie 20-25 min. (didžkukuliams iškilus į paviršių, kaitrą sumažiname iki minimumo).

8

Patiekite su spirgučiais, grietine ar kitokiu mėgstamu padažu.

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų

Rašyti komentarą