8241
Beatos virtuvė

Bulvių pyragėliai su morkų įdaru ir grybų padažu

(13)

Labai naminis, labai lietuviškas maistas.

Reikės:
  • Bulvių masei:
  • 10 bulvių vidutinio didumo
  • 2 kiaušinių
  • 2 šaukštų miltų
  • 2 šaukštų krakmolo (šaukštai ne kupini)
  • druskos, pipirų
  • Morkų įdarui:
  • 2 morkų
  • svogūno
  • aliejaus/sviesto
  • druskos, pipirų
  • Grybų padažui:
  • Aliejaus arba sviesto
  • Svogūno
  • Saujos džiovintų grybų
  • Šoninės (bet visiškai nebūtina, čia nuo nuotaikos priklauso)
  • Šaukšto miltų
  • Grietinės

 

Kaip paruošti:

  1. Bulves nuskutam ir išverdam. Daugelyje panašių patiekalų rekomenduojama bulves virti su lupenom. Bet aš verdu jau nuluptas iš anksto, nes nėra nieko baisiau, nei lupti karštas bulves… jei nesi tų bulvių išsiviręs iš vakaro. O kas gi čia jau iš vakaro planuoja, ką rytoj valgys?
  2. Kol bulvės verda, darom įdarą. Svogūną smulkiai sukapoti, pakepinti aliejuje arba svieste, tada dėti sutarkuotą morką, ant keptuvės dėti dangtį ir kokias 10 minučių troškinti ant nedidelės ugnies. Pabaigoje įdėti prieskonių lietuviškų populiariųjų: druskos ir pipirų. (Man kažkodėl buvo didelis noras berti kmynų, tačiau susilaikiau, norėjosi labai paprasto skonio, be jokių įmantrybių, kitą kartą pabandysiu su kmynais.)
  3. Išvirtas bulves nusunkti ir dar ant ugnies palaikyti, kad vanduo išsigaruotų. Tada sutrinti kaip bulvių košę. Kai truputį praauš, mušti kiaušinius, dėti miltus, krakmolą ir saikingai išmaišyti. Nemakaluoti kaip netekus proto ir jokiu būdu nebandyt maišyt elektriniu mikseriu.
    (Kodėl? Todėl, kad krakmolas, esantis bulvėse, išeina iš proto ir padaro gličią terliūzę iš normalių bulvių, jei per daug maišysit.)
  4. Sunkiausia dalis – suformuoti pyragėlius. Tešla labai lipni ir nepaklusni, bet įmanoma. Rankas galite įmerkti į miltus prieš imantis šito darbo. Man pavyko ir be miltų… Aš tuos pyragėlius arba blynus formavau cepelino principu. Sauja bulvių į delną, viduryje duobutė, į duobutę – morkos ir tada suspausti, „uždaryti“, suploti ir ant sviestu lengvai pateptos skardos.
    Net neabejoju, kad galima buvo viską kepti ant keptuvės. Bet man asmeniškai nelabai patinka šitas būdas, nes tuomet kepinys prisigeria, nori ar nenori, taukų, kuriuose jis yra apkepamas. Aš kepiau karštoje orkaitėje. 210-220 C. Po 15-20 minučių apversti ir dar pašauti orkaitėn.
  5. Padažas. Svogūnus pakepinti ant riebalų. Grybus pamerkti į karštą vandenį. Kai suminkštės, supjaustyti smulkiai ir dėti į svogūnus, kartu dėti šoninę, jei naudojate. Jokiu būdu neišpilti vandens, kuriame mirko grybai. Taigi ir grybus mirkykite užpildami maždaug pusę stiklinės karšto vandens. Šaukštą miltų išmaišykite su šaukštu grybų mirkalo. Visa tai dėkite į keptuvę ir paskui dar užpilkite grybų vandens. Padažą balinti grietine. Kiekis priklauso nuo kiekvieno norų…

Štai jums ir tautinė vakarienė….

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (5 balsai, vidurkis: 5,00 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (13)
Komentarai
  1. zivile parašė:

    Einu ismeginti, tikiuosi pavyks 🙂

  2. zivile parašė:

    katik po pietuku, vaje vaje kaip as sunkiai tuos blynelius dariau, susinervinau viska meciau, vyras gavo uzbaigti 😀 bet gale rezultatas gavosi tikrai neblogas, rekomenduoju 🙂

  3. Morena parašė:

    Labai puikus receptas, tikras lietuviskas patiekalas. 🙂 Labai skaniai gavosi ir blyneliai net nelipo formuojant prie ranku :))

  4. Ula parašė:

    Aš įprastai kepu be morkų įdaro, tik į bulvių masę dedu varškės, tad ir bulvių pyragėliai formuojasi labai lengvai 🙂

  5. Vilius parašė:

    Beata, jaučiasi skirtumas jei bulvės buvo virtos luptos ir neluptos, bet karštas bulves lupni ir aš labai labai nemėgstu, todėl radau būdą jas laikyti lupant pasmeigiant ant šakutės 🙂

  6. dovile parašė:

    Labai skanus blyneliai, tik as dar i morkas ir svogunus iberiau ciobrelio. Labai dziaugiuosi kai mano vaikuciai valgo ir praso dar. Neapsakomas jausmas. Aciu Beata.

  7. Giedrė parašė:

    aš darau panašiu principu taip vadinamas „pampuškes“. labai tinka vakarykštė košė arba išsiverdu šviežią bulvių košę ir ją atvėsinu. Tada mušu kiaušinį, dedu miltų, druskos. Krakmolo nenaudoju. Ant lentos rankomis iškočioju „cilindrą“, paskui jį suspaudžiu, kad gautųsi iki 1cm storio ir supjaustau kvadratais. Juos kepu keptuvėje. Valgom su grietine arba padažiuku iš kepto svogūno, lašinukų ir grietinės. Labai geras patiekalas, kai šaldytuve mėsos nelieka… :DD

  8. Laura parašė:

    Mano močiutė gamindavo šį patiekalą ir vadindavo kokorais. Viekoje lietiškų patiekalų knygoje radau šį receptą pavadinimu – kakorai.
    Skaniausias variantas kepti pečiuje… Ir kitą dieną. Padažas mūsų šeimoje būdavo be grybų – spirgučiai, svogūnai ir grie
    grietinė.
    Beje, gyvenu ne Lietuvoje… Tai ne visos bulvės tinka 🙁

  9. danute parašė:

    sveiki.O į morkas be galo tinka aguonos,jas ypač mėgdavo žemaitijoje ir jų dėdavo visur…skanaus

  10. Jolanta parašė:

    Aš visą šitą reikalą jau daug metų darau. Tik nekepu atskirų blynelių, bet ant stalo patiesiu dvigubą drėgną marlę ir iškočioju su kočėlu 1-1,5 storio stačiakampį, ant jo tolygiai paskirstau įdarą ir suvynioju kaip vyniotinį. Galus ir šoną gerai užspausti. Kepu apie 1 val.orkaitėje. (Kad būtų patogiau suvynioti, po truputi keliam su visa marle tešlą ir vyniojam). Ir greita, ir prie rankų niekas nelimpa 🙂

  11. Alvydė parašė:

    Reikia rankas vos vos sušlapinti vandeniu 🙂 tada nelips. Ir tai daryti po kiekvieno blyno-nusiplauti švariu vandeniu ir lipdyti.

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.