8241
Beatos virtuvė

Benedikto kiaušiniai

(25)
Reikės:
  • English muffins
  • Kiaušinių
  • Šoninės
  • Šparagų: 3-4 stiebeliai vienam žmogui
  • Hollandaise padažui :
  • 150 g sviesto
  • 4 trynių
  • 1 arbatinio šaukštelis balto vyno acto
  • 1 valgomo šaukšto vandens
  • citrinos sulčių, druskos, pipirų

Tie, kurie nieko nežino apie angliškus muffinus, pasiskaitykite čia. Kad paskui nereikėtų sakyti „na ir biedni tie jūsų angliški muffinai“ J Jei tokio nėra, tai puikiai tiks skrebutis. T. y., skrudinta mėgstama duona arba bandelė, perpjauta per pusę.

Kiaušinių vienam žmogui reikėtų skirti du, bet aš kažkaip nusprendžiau, kad užteks ir vieno… (skūpa boba, ne kitaip, nes ant vienos muffino pusės dėjau šparagus ant kitos – kiaušinį)

Aš pradedu šitų pusryčių gaminimą nuo sudėtingiausios dalies: hollandaise padažo… Dabar gal bus gudruolių, kurie, pvz., mėgins išsisukti ir prasisukt su pirktiniu padažu. Čia, UK, parduotuvėse būna ir šito dalyko indeliuose pirkti, tai aš turiu pasakyti šitaip: mano nuomonė griežta šituo atveju, nes, tiesą sakant, kartą pavalgius tokio pirktinio hollandaise, vos negrąžinau visko atgal į lėkštę… Na, o namie padarytas – tai tikras skanumėlis. Hollandaise padažų hierarchijoje gana aukštai stovi, nes ne itin paprastai padaromas ir iš jo galima visokių gėrybių paskui pridaryti, ir su daug kuo valgyti. Šiaip literatūroje ir internete galima rasti keletą variantų. Kai mane mokė gaminti šitą padažą, tai sakė, kad į jį dedama tik citrinos sulčių ir druskos bei pipirų, bet va, jau minėtoje literatūroje galima rasti ir su actu, ir su prieskoniais, kas šiaip priskiriama jau bernaise padažui… Na, bet nesvarbu, čia nesileidžiam į tas apžvalgas ir einam prie gamybos…

Hollandaise naudoju acto šaukštelį, vandens šaukštelį ir citrinos sulčių pabaigoje. Sakyčiau, gal net ir visos citrinos, nes vis įdedu ir vis paragauju. Jei netyčia per daug rūgštu nuo citrinos, vėl viską į vietas sustato druska… Hollandaise turi būti toks ir sūrus, ir rūgštelėjęs, žodžiu, su skoniu, o ne prėskas…

Kaip paruošti:

Technologija beveik tokia pati, kaip ir majonezo. Vyksta viskas panašiai: trynys su riebalais plakant jungiasi ir darosi emulsija, o tiksliau – padažas. Kurio, be plakimo, o šiuo atveju dar ir temperatūros, tikrai nebūtų, jei tik kiaušinį su sviestu lydytu sumaišysit…

Pirmiausia, tai reikia ant nedidelės ugnelės ištirpinti sviestą. Leisti jam truputį pastovėti, kad pieno likučiai nusėstų į dugną, o geltoną, ištirpusį sviestą supilti į atskirą indą. Patogiausia būtų ąsotėlis koks, nes iš jo paskui pilsim į trynių plakinį po truputį sviestą. Tai, kas liko puodelyje – baltos liekanos, tai jas jau išmesti.

Pasiruošti puodą, kuriame virs vanduo, o ant jo statysim dubenį, kuriame plaksim padažą. Vandens puode neturi būt daug, gal vienas ketvirtadalis. Ir vanduo jokiu būdu negali liesti dubens, kuriame plaksime padažą, dugno. Dubenį geriausia pasirinkti plonom sienom, metalinį arba stiklinį.

Trynius sudėti į dubenį, įpilti šaukštą vandens ir šaukštelį balto vyno acto. Pastatyti ant puodo su verdančiu vandeniu ir pradėti plakti, po truputį pilti lydytą sviestą. Įpilti maždaug šaukštelį ir plakti plakti, kai jau matysis, kad viskas jau jungiasi ir virsta į tokią balsvai gelsvą masę, pilti jau sviestą galima ir drąsiau. Viskas, žodžiu, apie kokias gal dešimt minučių užtrunka. Kol susipila visas sviestas ir susiplaka viskas į tokį skystesnį nei majonezas, bet panašios konsistencijos padažą. Puodą su vandeniu laikyti ant nedidelės ugnies.

Kai jau visas sviestas supiltas ir padažas padarytas, išjungti ugnį ir nukelti nuo puodo dubenį, pradėti ragauti ir dėti citrinų sulčių po truputį ir druskos, kol padažas bus tinkamo skonio. Dabar padažą padėti atgal ant puodo, dar garuojančio, bet kad tik nebūtų per karštas. Ir eiti prie kitų darbų. Kol visą kitą paruošit, greičiausiai padažas atšals ir gali netgi sutirštėti labiau… Hollandaise patiekiamas šiltas, taigi kai jau viskas paruošta, pastatyti puodą ant ugnies ir į padažą, kuris truputį bus sutirštėjęs, įdėti vieną šaukštą vandens ir plakant/maišant jį pašildyti ant nedidelės ugnies. (T. y., puodas su vandeniu ant ugnies, pats padažas nuo garų turi pašilti.) Jei pasirodys per tirštas, galima dar vieną šaukštą vandens įdėti, jis lengvai įsimaišys į padažą ir jį truputį palaisvins.

Kiaušiniai, virti be lukšto

Dabar sekanti, sudėtinga iš pirmo žvilgsnio, dalis yra  be lukšto virti kiaušiniai. Aš jau tiek daug prirašiau apie hollandaise, kad plėstis apie šitaip virtus kiaušinius neturiu jėgų… Taigi jei trumpai, tai pasakysiu šitaip: aš taip kiaušinius virt išmokau čia, UK, iš vyro ir vienuose kursuose. Lietuvoje apie tokius tikrai nebuvau girdėjus ir niekur tokių nevalgiau. Esmė tokia: kiaušinis išmušamas iš lukšto ir verda vandenyje be lukšto. Virti turi labai lėtai verdančiame arba iš viso – ne ant ugnies stovinčiame, karštame vandenyje. Šio metodo grožis ir gėris yra tas, kad, jei neperverdamas kiaušinis, yra nerealiai skanus ir svarbiausia – bėgantis ir tik sutirštėjęs trynys. Labai skanu pusryčiams ir ant visokių kitokių dalyku, kaip pvz. visokių salotų ar net su tais pačiais truputį apvirtais šparagais. Vėlgi metodų ir patarimų, kaip jį išvirti, yra įvairių, vieni būtinai deda acto šaukštą į vandenį, kuriame bėga kiaušinis, atseit sulaiko baltymą, kiti sako, būtinai reikia išsukti vandenį ratu puode, kad taip baltymas tampriai apsivyniotų aplink trynį. Aš dariau visaip, bet turiu pasakyti, kad geriausias būdas, kaip visada, yra paprasčiausias būdas… Be acto ir be įsukimo, o tiesiog laukiant… Kitas svarbus dalykas yra švieži kiaušiniai. Nes šviežių kiaušinių baltymas tampresnis ir nepasileidžia taip baisingai, kaip senesnių kiaušinių.

Dabar taip: kad apsidrausčiau nuo nevėkšliškumo ir t. t., pirmiausia kiaušinį įmušu į nedidelį puodelį/indelį, iš kurio nuleisti kiaušinį į verdantį vandenį daug paprasčiau nei tiesiai iš lukšto. Taigi beveik visos gudrybės…

Dabar reikia paimti keptuvę arba platų puodą (nes vis tiek ne vieną, o bent jau kokius keturis kiaušinius reikės virti), pripilti vandens, kad būtų kokie keturi cm. Vandenį užvirti. Aš tai užverdu vandenį arbatinuke ir jau verdantį pilu į keptuvę, nes keptuvėje reikės labai ilgai laukti, kol vanduo užvirs. Taigi vanduo verda keptuvėje ar puode. Ugnį sumažiname iki mažos mažiausios ir vieną po kito įmušame kiaušinius į indelį ir iš indelio nuleidžiame į vandenį. Taip padarome su visais kiaušiniais. Pirmas kiaušinis truputį pabėgs į šonus, bet greitai baltymas pradės baltuoti, kiti truputį lėčiau, bet vis tiek taip darys. Aš kokius 5-6 kiaušinius sugebu sugrūst į keptuvę. Kai visi kiaušiniai įmušti, ugnį išjungiam ir einam per tą laiką paskrudint bekonienos/ šoninės juostelių bei išsivirti šparagus. Tai turėtų užtrukti iki 10-12 minučių, kai viskas jau paruošta, keptuvę su kiaušiniais vėl pakaitinti kokią vieną minutę, kad kiaušiniai pašiltų ir baigtų virti. Nes iki tol, kaip supratome, jie tik stovėjo karštam vandeny.

Šoninę ant karštos keptuvės paskrudinti arba keptuvėje pradėti – orkaitėje užbaigti. Šparagus 3, daugiausia – 4 minutėm į verdantį vandeni, tada vandenį nupilti ir šparagus perlieti šaltu vandeniu, kad neatšaltų, bet kad nustotų virti.

Dabar dėl šparagų paruošimo. Aš tai jų neskutu ir niekaip nežaidžiu, vienintelis dalykas, ką darau, tai kotelius nulaužiu toj vietoj, kurioj lūžta, bet neretai, jei jauni, švieži šparagai, tai visai nereikia nieko laužyt, bet jei šparagai importuoti ir akivaizdžiai matosi, kad kieti, stori, pabalę kotai, tai juos būtinai reikia nulaužt, nes jie neskanūs ir netinkami.

Dabar beliko didžioji operacija – viską sudėti ant lėkštės ir pašildyti hollandaise…

Taigi eilės tvarka galėtų būti tokia:

  1. Anglišką muffiną arba bandelę, arba baltos duonos riekę paskrudinti skrudintuvėje (toaster) arba orkaitėje.
  2. Pašildyti hollandaise.
  3. Bekonieną iškepti/baigti kepti orkaitėje arba jei jau orkaitėje iškepę, tiesiog šiltai laikosi.
  4. Kiaušinius įjungti ir ant nedidelės ugnelės palaikyti kokią minutę.
  5. Šparagus nupilti jau, jie stovi, laukia eilės
  6. Bandelę dėti ant lėkštės, ant jos dėti po dvi tris juosteles šoninės. Ištraukti su kiaurasamčiu ir truputį nuvarvinti kiaušinį, dėti ant šoninės, ant kitos bandelės/muffino pusės dėti šparagus. Ant kiaušinio ir šparagų dėti po porą šaukštų hollandaise, pamalti pipirų tiesiai iš malūnėlio ant viršaus ir MĖGAUTIS.
  7. GERIAUSI PASAULIO PUSRYČIAI arba tikrai ilgiausias aprašymas.
  8. Ką pamiršau? Kas neaišku? Palikau rašybos klaidų? Nieko, velnias neims…
  9. Gero savaitgalio!!!
Print Friendly

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (16 balsai, vidurkis: 4.25 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (25)
Komentarai
  1. Lilija parašė:

    Sveika Beata, šiandien mūsų pusryčių meniu buvo benedikto kiaušiniai su Martynu (anūku) gaminom,labai skanu, tik baisiai nepatogu valgyti

  2. Dalia parašė:

    Jau gaminau du kartus.Bandeles tai progai kepu pati.Labai skanu,nemaniau ,kad virti kiaušiniai be lukšto gali būti taip skanu !

  3. Marija parašė:

    Gaminau jau visus 4 kartus! Pasakiska!!! Visas gardumas ir yra tame vandenyje virtame kiausinyje, tik reikia moket nepervirt – kad vidus butu dar minkstas 😉

  4. Teodoras parašė:

    Na, o aš dažnai neturiu ūpo terliotis su hollandaise, taigi analogiškai sudėliotus ‘sumuštinukus’ valgom su skaniu majonezu, na, ne kokiu daumantų ar kitu prėsku lietuvišku, puikiai čia tinka vokiški specifiškesni majonezai.
    Nors pritariu, kad be hollandaise patiekalas ne toks nuostabus, bet man jau vien virti kiaušiniai ir plonytė kepta šoninė verti nuodėmės… Tikrai geresnių pusryčių negali būt, mano šeimyna sekmadienių be jų neįsivaizduoja.

  5. Birute parašė:

    Maniskis ( turiu galvoje savo antra puse) tai be benedikto kiausiniu negali isgyventi nei vieno savaitgalio :-D. Vos pabudus pirmas zodis buna – benediktas……….mmmmmmmm – ir vercia mane is lovos………Kazkada pasakiau, kad reiketu kazka kita bandyt tai buvo pareiksta, kad nenori, kad kas nors butu skaniau uz benedikto kiausinius :-D:-D

  6. Daiva parašė:

    Miela Beata,

    labai krenta i akis anglsiki zodziai kaip bekoniene mufinas… Ar nederetu trututi stabteleti, kad neissprustu anglikonizmai ?
    Visada su malonumu skaitau Jusu bloga, tikiuosi, kad ir toliau neapvilsit

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Daiva, aš rašau taip kaip man sekasi geriausiai, nekontroliuoju savos kalbos ir nežiuriu į ją pro padidinamąji stiklą, mano kalba yra gyva ir naturali, aš nesistengiu visiems patikti ir įtikti aš nesu saldainis, jei jus mano anglikonizmai ir kitos razinos trukdo labai atsiprašau, ir jūsų pastabą priimu, bet dėl to nebandysiu dabar užsidėti sau kažokių rėmų ir kažko vengti norėdama visiems įtikti, pasaulis didelis ir kiekvienas gali rasti interneto platybėse kas jiems artimiausia ir priimtiniausia….taigi linkiu jums nenuvilti savęs ir surasti tokių skaitinių kurie džiugina širdį

      • Livija parašė:

        Kalbos išmanymas puošia kiekvieną kultūringą žmogų, o neišmanymas – atvirkščiai. Ir liūdna, kad taip nevykusiai sureaguota į vertingą ir mandagią pastabą.

  7. Daiva parašė:

    Beata,
    Jūs neteisi, budama tokia gabi ir įžvalgi, jus privalote stebeti ir ugdyti savo Gimtąją kalba.Juk tai būtų atleistina, jei nebūtūmet baigusi žurnalistika ( ?) gal klystu? Atsiprasau labai, bet daugiau tikėjausi iš mokslus pabaigusios žurnalistės.Ir beje, negi TV3 laidos vedėjai nepriimtina taisyklinga lietuvių kalba?

  8. Marta parašė:

    poniute Daiva,gal savo pamokymus,pasilikite sau,ir pirma,pati išmokite rašyti be klaidų. Reikia džiaugtis ,kad Beata tiek laiko skiria receptų aprašymams.Vietoje padėkos,jūs auklėjate ją,geriau žiūrėkite sau po nosimi…

  9. Leja parašė:

    Man tas vadinamas anglikonismas visai netrukdo. Manau taip yra delto, nes patiekalas juk nelietuviskas. Kazkaip net maloniau skaityti su tais angliskais intarpais, nes tai juk originalus pavadinimai. Tiesa sakant, nezinau koks lietuviskas zodis galetu pakeisti angliskaji „muffin“…

  10. bri parašė:

    Miela Beata ,net nezinau ka be jusu knygu as daryciau as ne tik kad daug ka gaminu is jusu parasytu receptu bet ir su malonumu jas skaitau nekreipkit demesio I p.Daivos komentara !!! tokia ir likit naturali,miela,simpatiska Beata

  11. Kristė parašė:

    Aš už tai, kad rašytume LIETUVIŠKAI. Kam darkyti tai, kas įgimta. Gramatinių klaidų gali kiekvienam pasitaikyti. Tačiau perskaičius būtų malonu suprasti, su kuo tai valgoma. Ačiū.

  12. Deimante parašė:

    Chill and pepper yra kavine Gedimino pr. kur galima paragauti Benedikto kausiniu. Viena sestadienio ryta valgeme – buvo labai skanu ;)))) O dabar bandysiu eiti pati virti kiausinius 😉

  13. Neringa parašė:

    Merginos, pasiūlykite idėjų, kur panaudoti likusius baltymus? Kokiam desertui gal? 🙂
    Ačiū!

  14. Gražina parašė:

    Labai gaila, kad negirdėjot Lietuvoj apie virtus kiaušinius be lukšto. Jie jau Smetonos laikais buvo taip verdami.

  15. Ramunė parašė:

    Pagaliau ir aš prisiruošiau gaminti Benedikto kiaušinius. Ačiū už detalų aprašymą.
    Nustebinsiu, bet tokius kiaušus mes mokėmės virti mokykloje,per darbų pamokas. Kad baltymas neišbėgtų, leisdavome juos palei puodo kraštą. Ir pavykdavo. Tik anuomet juos vadindavom kiaušinis marškinėliuose. Ir anuomet jie buvo baisiai klaikūs mums. O dabar… 🙂 Et…

  16. Meda parašė:

    Benedikto kiausiniai -yra minimi 1935m.V.Varnienes knygoje Didzioji vireja. Recepto pavadinimas – kiausiniai marskineliuose. Ir i vandeni, kuriame verdami kiausiniai pilama puse stiklines acto ir dedama saukstas druskos.

  17. Milda parašė:

    Kažkodėl bandant padaryti padažą jis sušoko į gumuliukus ir jau nebessijungė į vientisą masę. Kodėl taip nutiko? gal per daug užsilaukiau kol atvės sviestas, nes jį po truputį pyliau kiek vėsesnį? o gal per lėtai maišiau? toks jausmas, kad kiausinio tryniai suvirė toje masėje nespėję susijungti į vieną masę. puodas kuriame maišiau buvo metalinis, vanduo nesiekė dugno, kaitinau ant silpnos ugnies…

  18. Vaiva. parašė:

    Na, ką gi, tikrai skanu:-) Bet po to, kai bandydami pagaminti padažą sunaudojome 8 kiaušinius, peržiūrėjome kokius 3 Oliverio ir pan. video apie Hollandaise padažo gaminimą o normalios konsistencijos kiaušinius (t. y. su išbėgančiu tryniu) išvirėme turbūt tik iš 3 karto, galiu pasidalinti naudingais patarimais ne spec’ams;-) Taigi: 1) acto į padažą galima ir nedėti – puikiai užtenka rūgšties iš citrinos sulčių. 2) Kiaušinių trynius prieš į juos pilant sviestą patartina suplakti kol šiek tiek pašviesės ir padidės masė. 3) Jeigu plakant ir pilant sviestą matote, kad masė labai sutirštėjo, skubiai įpilkite dar kokius 1-2 šaukštus vandens, antraip sviestas netikėtai atsisluoksniuos ir teks viską pradėti iš naujo. Esmė ta, kad padažas visą jo maišymo su sviestu laiką turi išlikti ganėtinai skystas – pilamas(!), ir jokiu būdu NE tepamas!!! Žodžiu, vanduo čia LABAI reikalingas ir 1 šaukšto tikrai mažai:-) 4) Jeigu norite skysto virtų kiaušinių trynio, jokiu būdu nepalikite jų toms 12 ar pan. minučių mirkti karštame vandeny. Ne! Užverdate vandenį, išjungiate ugnį, įleidžiate į jį kiaušinius, kai jau visi kiaušiniai pamerkti, padidinate ugnį kol vanduo vėl užvirs, išjungiate, paliekate kiaušinius ten dar kokią minutę ir viskas – traukiate! Žodžiu, kiaušiniai vandenyje turi būti iš viso kokias 3-4 min. – panašiai tiek, kiek Jums užima laiko paskrudinti 4 skrebučius skrudintuvėje;-) Antraip trynys bus kietas ir Benedikto kiaušiniai praras visą savo žavesį;-) 5) Vandens keptuvėje, kurioje virs kiaušiniai turi būti tiek, kad virdami kiaušiniai nesiektų dugno, antraip jie prikepa ir ištinka 2 negerovės: (a) bandant juos nuo ten atkabinti, trynys labai apmaudžiai pasileidžia į vandenį ir (b) keptuvė žiauriai(!) prisvyla:-) 6) Įleisti kiaušinį į vandeny geriausia iš žemo puodelio: įmerkiate pusę puodelio dugno ir vieną šoną į vandenį ir GREITAI („smūginiu pylimu“) išpilate kiaušinį į vandenį:-) Ir tai tiek – mėgaujatės! Tikrai skanu!:-)

  19. Ugnė parašė:

    Hmm, na, aš save laikau labai jau vidutiniška kulinare, bet kiek dariau hollandaise padažą (beje, pagal Oliverio receptą), pavyko puikiai iš pirmo karto. Svarbu, kad tryniai būtų paplakti, sviestas išlydytas (ne per karštas), dedu truputį (ant peilio galo) garstyčių, muskato, pipirų, šaukštą citrinos sulčių. Acto nededu visai. Vandens anksčiau dėdavau, dabar nebededu, nes be vandens man būna ideali konsistencija – padažas skystokas, bet ne per skystas (su vandeniu skystesnis) ir ne per tirštas. Pats tas 🙂 Na, viskas skonio reikalas, kaip ir kiaušinių virimas. Aš verdu plačiam puode, vandens įpilu per tris pirštus, porą šaukštų acto. Kai užverda, ugnį išjungiu ir suleidžiu kiaušinius (prieš tai įmuštus į puodelius). Leidžiu prie krašto, palaukiu, kol kiekvienas baltymas „apsivynios“ trynį. Puodą uždengiu ir palaikau 3-4min., nejudinu. Ne daugiau. Nesvarbu, kad viryklė išjungta, juk ji dar karšta (jei tai elektrinė viryklė). Laikant ilgiau, tryniai perdaug sutirštėja, kaip jau aukščiau buvo komentaras. Labai skanu 🙂

  20. Aiste parašė:

    Sveiki,

    labai skaniai skambantis receptas 🙂 Bet 10-12 minuciu kiausiniams – istraukiau visiskai kietai isvirusius 🙁 O padazo padaryt nepavyko nei man, nei mano draugem – visad susoka…

    Kita karta bandysiu kiausinius kelias minutes tik palaikyti, kaip raso kitos komentatores. O su padazu turbut pasiduosiu…

Palikite komentarą

26097
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/01/BV_banner_vasara_300x250_2_01.jpg
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/BV_kosmetika.gif
26104


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.