Spausdinti

TOKIŲ SPURGŲ mano laidoje dar nebuvo!!! Jas mano laidoje išvirė tokio nuostabumo pora, kad neįmanoma šių žmonių neįsimylėti – mano virtuvėje svečiavosi bene populiariausias vaikų rašytojas Tomas Dirgėla su žmona Skaiste, taip pat vaikų rašytoja.

 

Porcijos
16 asm.

Spurgų tešlai:

200 ml pieno
150 ml šilto vandens
7 g sausų mielių
Kiaušinio
60 g sviesto
Druskos
50 g cukraus
360 g kvietinių miltų
120 g viso grūdo dalių miltų
Aliejaus virti

Glazūrai:

250 g cukraus miltelių
šlakelio pieno
Vanilės ekstrakto
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

Gaminame mielinę tešlą.

1

Pirma pakaitiname pieną iki šiltos vonios temperatūros ir supilame į maišytuvo dubenį. Pieną praskiedžiame taip pat šiltu vandeniu, beriame mieles, cukrų ir išmaišome. Beriame apie 100-150 g miltų, juos taip pat įmaišome ir paliekame pabūti, leidžiame mielėms suaktyvėti apie 10 minučių.

2

Pirminei minklei pailsėjus, į ją supilame išplaktą kiaušinį, išlydytą ir truputį atvėsusį sviestą ir vėl išmaišome. Galiausiai suberiame visus likusius miltus, žiupsnį druskos ir minkome, kol viskas susijungs į vientisą, lygią ir elastingą tešlą. Išmikytą tešlą dubenyje pridengiame rankšluostėliu ir paliekame kilti šiltoje vietoje apie 2 valandas arba pernakt šaldytuve. Jei naudosite šaldytuvo metodą, žinokite, kad prieš verdant spurgas, tešlą reikėtų išimti anksčiau, kad ji spėtų grįžti į kambario temperatūrą.

Pasigaminame glazūrą:

1

Dubenyje konditerine šluotele sumaišome cukraus miltelius su nedideliu kiekiu (3-4 šaukštais) pieno ir vanilės pasta. Pradžioje pieno pilame kiek mažiau, išmaišome ir stebime, ar glazūra tinkamo skystumo.  Jei reikia, visada galima įpilti dar lašelį kitą pieno. Tinkamai paruošta, savo tekstūra ji turėtų priminti riebią greitinėlę.

Virimas:

1

Pasirinktame puode įkaitiname aliejų. Priklausomai nuo puodo dydžio, jo gali prireikti nuo 1 iki 2 litrų.

2

Formuojame spurgas. Pakilusią tešlą drąsiai kabiname viena ranka – vienu kartu paimsime dosnią saujelę tešlos. Tą gumulėlį miltuotomis rankomis truputį pavoliojame, kad įgautų netaisyklingo kamuoliuko formą ir tada pirštais viduryje praduriame skylę. Pasidėję ant stalo, kad būtų lengviau formuoti, arba leisdami pro pirštus rankomis, ištampome, palyginame kraštus, kad tešla imtų panašėti į didelę spurgą (svarbu ją suformuoti tokio dydžio, kad tilptų į jūsų puodą). Dedame į įkaitintą aliejų ir verdame, kol šios taps dailiai auksinės, traškios išorėje, o vidus bus pilnai iškepęs. Tikslus virimo laikas priklausys nuo to, kaip storai suformuosite spurgas – mūsiškės virė apie 3-4 minutes. Virdami, pusei laiko praėjus, jas apverčiame, kad skrustų antra pusė. Iš nurodyto kiekio mums pavyko išvirti 8 dideles spurgas.

Pabaigtuvės:

1

Išvirusias spurgas trumpam išimame ant grotelių arba popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad nuvarvėtų aliejaus perteklius, ir ilgai nedelsdami merkiame arba tolygiai apipilame paruošta glazūra. Skanaujame iškart arba laukiame, kol glazūra išdžius ir sutvirtės.

Ingredientai
Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003

Rašyti komentarą