Originaliame recepte, kuris po Lietuvą pasklido iš Nijolės Marcinkevičienės knygos „Metai už stalo“, buvo ir džiūvėsėlių, ir daugiau kiaušinių. Panašų receptą rastumėte ir mano knygoje „Metai Beatos virtuvėje“.
Šį pyragą papildžiau maltais migdolais, kad rezultatas būtų tikrai šventinis ir kvepiantis riešutais. Galite išsikepti likus dienai iki Kūčių ar Kalėdų – nei skonis, nei išvaizda nenukentės.
Aguonų pyragas tortas

24 cm skersmens kepimo formai:
Glaistui:
Gaminimas
Aguonas užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame mirkti per naktį ar bent keletą valandų.
Tada į sietelį įtiesiame porą patvarių popierinių virtuvinių rankšluosčių arba medvilninį rankšluostį ir nuo aguonų nupilame vandenį. Rankšluostis reikalingas, kad per sietelio skylutes neišbėgtų aguonos. Aguonas nukošiame kelis kartus, skystį nuo jų gerai nuvarviname. Aguonas du kartus permalame mėsmale arba kavamale.
Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų ir elektriniu plakikliu juos išplakame su cukrumi. Užtruksite 5–7 minutes. Į trynių plakinį sukrečiame aguonas ir gerai išsukame mediniu šaukštu.
Suberiame maltus migdolus, cinamoną ir vėl išmaišome.
Baltymus išplakame iki baltų standokų, bet ne per kietų putų (kitaip bus sunku jas įmaišyti). Dėdami po keletą šaukštų baltymus įmaišome tešlą. Jos tūris padidės, tešla bus puresnė ir šviesesnė.
Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, o sieneles lengvai ištepame sviestu. Sukrečiame tešlą. Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Tradiciniu būdu patikriname, ar tortas iškepęs: bedame medinį pagaliuką, jei ištraukiame sausą – iškepęs.
Grietinėlės užpilą geriausia pradėti gaminti, kai tortui lieka kepti apie 20 minučių. Į puodą supilame grietinėlę, sudedame sviestą, suberiame cukrų ir kaitiname nuolat maišydami. Pavirus daugmaž 15 minučių, skystis pradeda panašėti į sutirštintą pieną. Maišome ir kaitiname, kol kepa tortas.
Traukiame tortą iš orkaitės, bet iš formos neišimame. Lėtai supilame užpilą ir paliekame susigerti bei atvėsti. Jei tortą subadysite mediniu iešmeliu, užpilas susigers giliau. Kai tortas šiek tiek atvėsta, bet užpilas dar šiltas, viršų apibarstome migdolų riekelėmis. Prieš patiekdami peiliu apipjauname torto pakraščius ir išimame iš kepimo formos.
Norejau pasitikslinti, kokio skersmens kepimo formai, pateikti produktu kiekiai?
Ar nukentės skonis, jei daryčiau be glaisto? 🙂
Ar galima vietoj migdoliniu miltu , deti paprastus miltus , ar kaska panasaus (nes turim alergija riesutam ).Aciu.
o as kepiau sy pyraga ir dabar kuciom kepsiu taipogi kaledom bet be riesutu nes nepatinka mano seimynai tai dejau kokoso drozliu ir super labai patiko
O jeigu as naudosiu slapia paruosta aguonu mase kiek man jos deti reikia aciu:)
Norejau ir as si pyraga kepti, bet suzinojus kad sesuo iskepe iskart nulekem paragauti-tikrai skanus, superinis!!!
Miela Beata, o jei as naudociau alvo aguonu pieno misini? ar ne tas pats? 🙂
Seima nemegsta labai saldziu pyragu,galbut galima pamazinti cukraus kieki pyrago maseje,?nes vis tik glajaus norisi..:)
Sveika Beata 🙂 ar galime migdolu skiedreles keisti pvz, kokosu drozlemis? 🙂
Miela Beata, šiandien kepu antrą pyragą. Forma 26cm. „Lipa” jis iš formos ir baigta. Kur mano klaidos?
Kuo geriausia ir skaniausia patartumėt keist migdolų skiedreles?
aguoninį mišinį jau keičiu paprastom aguonom 😀
Pas mane forma 28cm. skermens, kaip manote, jeigu dėsiu visko tokius pat kiekius, labai jis plonas gausis?
Laba diena,
Ar galima dėti paprastus miltus vietoj maltų migdolų?